multivitamines

De KoelkastCoach over het belang van (multi)vitaminen en mineralen

Op NPO radio 5 is de Week van de Arbeidsvitaminen gaande.Volledig in stijl bespreekt De KoelkastCoach Sabine Leijten, die elke week te gast is in het NPO radio5-programma Lunch Lekker, het belang van vitaminen en mineralen voor het lichaam en waarom een multivitamine slikken volgens haar geen slecht idee is.

Gevarieerd eten

Gezond eten kan een hele puzzel zijn. U heeft dagelijks immers allerlei stoffen nodig die samen een gezond voedingspatroon vormen. “Vitaminen en mineralen zijn daar belangrijke onderdelen van”, vertelt De KoelkastCoach. “Een volwaardig en gezond eetpatroon bestaat uit de juiste balans als het gaat om gezonde vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Omdat ons lichaam constant in ontwikkeling is heeft het continu nieuwe voedingsstoffen nodig. Zodat de cellen kunnen worden afgebroken en opgebouwd. Als er een tekort ontstaat aan vitaminen en mineralen dan kunnen er allerlei lichamelijke klachten de kop opsteken”, gaat zij verder.

Vitaminen uit een potje

Al deze vitaminen en mineralen zitten dus in eten, maar zijn ook te koop in de vorm van multivitaminen. Deze pilletjes kunnen eventuele tekorten aanvullen. Volgens De KoelkastCoach kan zo’n tekort ook optreden als iemand heel gezond leeft. Dit heeft te maken met de manier waarop er anno 2021 met eten wordt omgegaan, meent zij. “De afgelopen jaren is er een verschuiving geweest als het gaat om voedingsstoffen. Zo is de bodem waarop wij onze gewassen laten groeien minder rijk aan goede stoffen, wordt er gebruik gemaakt van kunstmest, antibiotica, gewassenversnellers en pesticiden. Dit alles is niet bevordelijk voor de samenstelling van ons voedsel. Sterker nog, deze veranderingen hebben grote invloed op de kwaliteit en vooral op de hoeveelheid voedingsstoffen die onze voeding rijk is.”

Ook aan aanbevolen dagelijkse hoeveelheid helpt volgens haar niet bij het écht genoeg binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen. “De standaarden dateert uit de jaren ‘30. Ruim 70 jaar later is deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nog steeds niet aangepast.”

Goede levensverzekering

Om deze 2 redenen zijn multivitaminen voor velen een welkome aanvulling op het voedingspatroon, meent Sabine.
Zij is niet alleen. “De wereldberoemde Amerikaanse voedingsdeskundige Walter Willett roept het al tijden: “een kwalitatief hoogwaardige multivitamine mineralen complex is de beste levensverzekering.”

Kies de goede multivitamine

Zoals Willett al zegt dient u dus wel een hoogwaardige multivitamine te nemen. Hoe scheidt u het kaf van het koren? Leijten: “een hoogwaardige multivitaminen koop je niet bij een drogist. De meeste multivitaminen die hier verkocht worden bevatten hulpstoffen en weinig werkzame stoffen. Hulpstoffen zijn een stuk goedkoper dan werkzame stoffen. Vandaar dat deze merken een stuk goedkoper zijn. Het enige is dat je een supplement binnenkrijgt waarvan maar een klein percentage opneembaar is. De rest is gewoonweg opvulling.”

Afbreekbaarheid

“Ook de biologische beschikbaarheid en opneembaarheid van een supplement zijn zeer belangrijk.”, vertelt zij. “De biologische beschikbaarheid zegt iets over het deel van de stof dat goed door het maagdarmkanaal wordt opgenomen. Of een stof volledig synthetisch of biologisch is speelt hierbij een rol. Veel vitaminen en mineralen versterken elkaar, maar er zijn er ook die elkaar of medicatie in de weg zitten. Koop dus altijd een hoogwaardig voedingssupplement op advies van een deskundige op dit gebied.” Zij benadrukt ook dat een multivitamine altijd als aanvulling op een gezond eetpatroon dient en nooit als vervanging hiervan.

Meer in Lunch Lekker

Op 18 februari 2021 gaat Leijten dieper in op het belang van het slikken van een goede multivitamine en vertelt zij ook meer over de werking van vitamine C. Deze vitamine ontbreekt in geen enkele multivitamine en is enorm belangrijk voor het lichaam. Het helpt bijvoorbeeld om het hart in goede conditie te houden. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. dragon says:

  Door wie wordt dit artikel gesponsert?
  Het enige wat ontbreekt in Sabine’s verhaal is het merk.

 2. Anngelique says:

  Onze voeding is ook erg veranderd om het snel te produceren.
  Zo bevat kwark en yoghurt niet meer de probiotica die zo belangrijk voor onze darmen en weerstand is.Omdat het te lang duurt heeft de industrie nu gewoon melk met iets aangelengd zodat het naar yoghurt en kwark smaakt…dus geen probiotica en vitamine k2 meer.
  Honing word om uit de raat te halen verwarmd ipv gecentrifugeerd ( zoals bij de imker ) door verwarming gaan alle vitamines dood.
  Geen wonder dat mensen steeds meer vitamines nodig hebben en er meer ziektes zijn.

 3. maxwout says:

  en als je dan toch zo tegen vitaminen/mineralen van de drogist bent noem dan merken die wel goed uit een test komen en laat de vergelijkingstestentesten ook zien