Knoflook en uien met hun schillen.

Gooi de schillen van uien en knoflook niet weg na het pellen, dit kunt u er nog mee doen

Wanneer we een ui of knoflook nodig hebben in een gerecht, halen we de schillen en vliesjes eraf. Gooi deze niet meteen weg, want ze zijn nog heel nuttig om te gebruiken. We leggen uit wat u ermee kunt doen.

Laat de schillen trekken voor in de uiensoep

Maakt u zelf uiensoep? Dan zijn de schillen van de ui een goede smaakmaker. Bewaar alle vliesjes en schillen. Doe ze in een pan met een klein laagje water en zet op het vuur. Verwarm dit maximaal 10 minuten, maar laat het niet koken. Als het kookt wordt de smaak bitter. Haal het uienwater door een zeef en vang zo de schillen op. Die kunt u weggooien en het uienwater wat overblijft is de basis voor een bouillon.

Een krat met uien.
Lees ook: De verschillende manieren om uien te bewaren

Maak poeder van de schillen

Gebruikt u weleens knoflook- of uienpoeder tijdens het koken? Dat kunt u zelf maken van de schillen. Los van elkaar is het lekker, maar u kunt ze ook combineren. Er zijn 2 mogelijkheden om er poeder van te maken. De 1e is door de schillen minstens 30 minuten in water te laten weken. Dep daarna droog met een theedoek en laat vervolgens 24 uur drogen. Doe alle gedroogde schillen in een blender en maal tot kleine stukjes (flakes) of tot poeder.

De 2e optie is een snellere methode. Was de schillen, droog ze af met een theedoek en verdeel ze over een bakplaat met bakpapier. Bak ze zo’n 5 minuten op 160 graden. Doe de gedroogde schillen daarna in een blender en maal tot poeder.

Diverse bollen knoflook. Hoe kunt u die het beste bewaren?
Lees ook: De beste manieren om knoflook te bewaren

Chips maken van knoflookschillen

Het is ook mogelijk om een soort chips te maken van de knoflookschillen. Rooster ze dan ook in de oven, zoals hierboven beschreven. Houd dan 220 graden en 10 minuten aan. Dan worden ze nog net wat krokanter. U kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan een salade of een pasta.

(Bron: Culy, Libelle, Culinaire Ambiance en Happy Times Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

    annaben says:

    Lijkt me geen gemak.
    Mijn uien zitten altijd vol modder.

    Dyan says:

    Lijkt mij niet echt gezond dit want als je het wast vooraf (wat mij zeer belangrijk lijkt!!!) was je ook alle smaak eraf. Beetje rare tips

    Len123 says:

    Lijkt me een hoop werk voor een erg kleine opbrengst
    Dit zijn voor mij nutteloze recepten, helaas.

      ilovemax says:

      Ben het eens met Len123. Tijdrovend en dus onzinnig.

    Grunneger says:

    En wat te denken van de gebruikte bestrijdingsmiddelen?
    Die wil je toch niet in je bouillon laten trekken en consumeren?

    Muisje6 says:

    Wat een onzin!! Hoeveel schillen mag je wel niet hebben om bijvoorbeeld knoflookpoeder te maken.
    En ik ben het met de anderen eens dat het me ook niet echt gezond lijkt.

    Lenny57 says:

    Serieus?? Zijn er echt mensen die dit doen?