Olijfolie duur alternatieven

Prijs olijfolie explosief gestegen: zijn er gezonde vervangers?

Olijfolie is zeer schaars, mede door aanhoudende droogte in Spanje. In enkele gevallen zijn de flessen olijfolie zelfs letterlijk achter slot en grendel gezet, om diefstal te voorkomen. Nederland merkt eveneens de gevolgen van de tegenvallende oogsten, met torenhoge prijzen tot gevolg. Zijn er dan goedkopere, maar kwalitatief gelijkwaardige producten die u ook kunt gebruiken?

Wat is er aan de hand?

Spanje zucht al lange tijd onder hoge temperaturen en gebrek aan regenval. In diverse Spaanse regio’s zijn er nijpende watertekorten, waar MAX vakantieman meer uitleg over geeft. Maar door de droogte en tegenvallende oogsten wordt de Spaanse olijfolievoorraad steeds schaarser. Met alle (financiële) gevolgen van dien, want Spanje zorgt voor de helft van de wereldwijde olijfolieproductie.

De Spaanse paella, maar ook de Italiaanse pizza is een stuk duurder geworden. In Spaanse supermarkten is olijfolie, inmiddels ook bekend als ‘het vloeibare goud’, nu het meest gestolen product. Er zijn zelfs criminele bendes in Spanje, Italië en Griekenland, die vervalste extra vierge olijfolie verkopen. Deze blijkt in werkelijkheid bijvoorbeeld zonnebloemolie te zijn.

Een rekje met specerijen op het aanrecht.
Lees ook: Bewaar potjes met specerijen niet op het aanrecht, dit is waarom

Wat merken we hier in Nederland van?

Ook in Nederland zien we de gevolgen van de olijfolieschaarste. De prijzen in de supermarkt zijn in circa 2 jaar tijd met 50 procent gestegen. Het kan zomaar gebeuren dat u meer dan 8 euro kwijt bent aan een fles extra vierge olijfolie. Wel zijn er uiteraard verschillen tussen huismerken en A-merken. In een eerder artikel leggen we uit hoe u kwalitatief goede olijfolie kunt herkennen, ook al kan er een hoger prijskaartje aan zitten.

Zijn er gezonde en goedkope alternatieven voor olijfolie?

Olijfolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het Voedingscentrum uitlegt. Het bevat veel vitamine E en onverzadigde vetten. Hiermee vermindert u het risico op hart- en vaatziekten en stimuleert u uw stofwisseling. Maar daar betaalt u anno 2024 dus de hoofdprijs voor. Kijkend naar dit financiële aspect kan zonnebloemolie een goede vervanger zijn.

De prijs van zonnebloemolie beleeft een piek in 2022, na de start van de oorlog in Oekraïne, maar is inmiddels alweer gehalveerd. Zonnebloemolie bevat ook veel vitamine E, maar het gehalte onverzadigde omega 6-vetzuren is aan de hoge kant. Een ander alternatief is koolzaadolie, dat bovendien rijk is aan omega 3 en antioxidanten. Daarnaast kunt u bakken en braden met kokosolie, al raadt het Voedingscentrum dit af, vanwege de hoeveelheid verzadigd vet.

Een lasagne zonder pasta, maar met aubergine.
Lees ook: Lasagne maken zonder pasta, het kan

(Bron: Archief, MAX vakantieman, ANP, NPO Radio 1, Reuters, NU.nl, De Volkskrant, Margriet, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

    philippe says:

    Het zijn vooral de prijzen van de oliën die in de supermarkt aangeboden worden die zo gestegen zijn. Speciaalzaken hebben altijd de juiste (niet verdunde) kwaliteit aangeboden en dat is nooit een weggevertje geweest. In het artikel spreekt men van €8 voor een fles olijfolie. Wees maar zeker dat dit geen extra virgin (vierge) is . De veilingprijs voor extra vierge schommelt momenteel rond de €9000 per ton. Dan moet deze nog gebotteld, verpakt en getransporteerd worden. en niet vergeten de taksen en een paar centjes voor de boer die er nog het hardst van al aan gewerkt heeft. Luister eens naar deze podcast over olijfolie : olijfolieboetiek.be/nieuws/luister-naar-je-hart-luister-naar-olijfolie-kazYeJ

    Heer Bommel says:

    Ik lees: “ Zonnebloemolie bevat ook veel vitamine E, maar het gehalte onverzadigde omega 6-vetzuren is aan de hoge kant.”
    Dat “maar” suggereert dat dat niet goed is.
    Maar wat ik vind op Wikipedia zegt dat het wel goed is.
    Wie weet het?

      MAX Vandaag says:

      Beste Heer Bommel,

      Onverzadigde vetten zijn inderdaad gezonder dan verzadigde vetten. Wel is de verhouding tussen omega 3 en omega 6, allebei onverzadigd, van belang. Als u regelmatig zonnebloemolie gebruikt, ligt het gevaar erin dat u veel omega 6 en te weinig omega 3 binnenkrijgt. Omega 6 is op zichzelf zeker niet ongezond, maar let er dus op dat u ook voldoende omega 3 consumeert, bijvoorbeeld door regelmatig vette vis te eten. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

      Heer Bommel says:

      Dankuwel!

      Dus eigenlijk zit er genoeg omega 6 in maar te weinig omega 3?

    johanna78 says:

    Zonnebloem-en koolzaadolie ???? Beide soorten zijn industrieel heel erg bewerkt en daarom niet aan te raden. Tsja, het Voedingscentrum let daar nooit op. Er is van zonnebloemolie wel een biologische versie maar die vindt je niet in de supermarkten. Wel verkrijgbaar op internet.

      Heer Bommel says:

      Heeft u een bron voor die bewering? Wat bedoelt u precies met “industrieel”? Ik zie in Italië fabrikaten waar men olijfolie perst. Is dat dan ook niet in orde?
      En hoe is het bewerkingsproces van andere voor menselijke consumptie geschikte plantages oliën?
      “Biologisch” betekent toch dat er in de teelt geen pesticiden en dergelijke worden gebruikt?
      Maar dat zegt nog niets over hoe daarna de olie uit de zaden of olijven wordt geperst.
      Veel vragen. Ik hoop dat u klaarheid kunt brengen.

      Heer Bommel says:

      Heeft u een bron voor die bewering? Wat bedoelt u precies met “industrieel”? Ik zie in Italië fabriken waar men olijfolie perst. Is dat dan ook niet in orde?
      En hoe is het bewerkingsproces van andere voor menselijke consumptie geschikte plantaardige oliën?
      “Biologisch” betekent toch dat er in de teelt geen pesticiden en dergelijke worden gebruikt?
      Maar dat zegt nog niets over hoe daarna de olie uit de zaden of olijven wordt geperst.
      Veel vragen. Ik hoop dat u klaarheid kunt brengen.

      Persoonlijk drink ik liever wijn die gemaakt is van druiven door een industriële pers in een roestvrij vat dan in een vat waar drie jonge dames met blote voeten met voetschimmel het sap uit de druiven hebben gedrukt.