Vakantiegeld AOW 2024

Vakantiegeld voor AOW-gerechtigden: hoeveel krijgt u in 2024?

Staat donderdag 23 mei 2024 al rood omcirkeld in uw agenda? Als u AOW-gerechtigd bent, ontvangt u op die dag uw maandelijkse uitkering, inclusief vakantiegeld. Of u nu alleenstaand bent of een partner heeft, dit kan sowieso een welkom extraatje op uw rekening zijn. Wat zijn de regels omtrent vakantiegeld voor AOW’ers? En hoeveel kunt u verwachten?

Vakantiegeld voor alleenstaanden

U ontvangt elke maand een AOW-uitkering – de 12 betaaldagen in 2024 vindt u hier – en in de maand mei komt daar vakantiegeld bovenop. U spaart dit bedrag elke maand op en u ontvangt het totaalbedrag 1 keer per jaar op uw rekening. Voor alleenstaanden gaat het momenteel om 76,20 euro bruto per maand. Als u sinds mei 2023 alleenstaand bent en AOW ontvangt (en dus vakantiegeld opbouwt), komt het jaarbedrag net boven de 900 euro bruto uit. Dat is hoger dan in 2023, want het maximumbedrag in dat jaar is nog 843,96 euro bruto.

Vakantiegeld voor gehuwden

Voor gehuwden of samenwonenden gaat het om 54,44 euro bruto per maand, per persoon. Het bedrag op jaarbasis komt in de buurt van 650 euro bruto, over de periode juni 2023-mei 2024. Ook dat is hoger dan het maximumbedrag uit 2023, namelijk 602,84 euro bruto per persoon. Hoe hoog het nettobedrag in uw geval uitvalt, kunt u terugvinden in Mijn SVB (inloggen met DigiD). Ook alleenstaande AOW-gerechtigden kunnen hier hun nettobedrag terugvinden.

Loonheffingskorting AOW
Lees ook: Loonheffingskorting op AOW en aanvullend pensioen, hoe werkt het precies?

Vakantiegeld voor gehuwden, inclusief AOW-toeslag

Daarnaast kan het zijn dat u nog steeds recht heeft op de AOW-toeslag (volledig of met 10 procent verlaagd), ook al is deze regeling in 2015 afgeschaft. Voldoet u inderdaad nog steeds aan die voorwaarden? Als uw jongere partner bijvoorbeeld een laag inkomen heeft én nog geen AOW ontvangt? Dan heeft u ook recht op een hoger maandelijks vakantiegeldbedrag.

Minimumloon of bijstandsuitkering

Ook als u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, heeft u meestal recht op vakantiegeld. Bent u in loondienst, dan staan er in uw cao en/of arbeidsovereenkomst afspraken over de uitbetaling van uw vakantiegeld. Wie het minimumloon verdient, heeft recht op minstens 8 procent. Bij een bijstandsuitkering hoort 5 procent vakantiegeld. Ook in deze gevallen vindt de uitbetaling in de maand mei plaats. Hoeveel vakantiegeld werkenden in elke inkomenscategorie krijgen, van deeltijdwerkers tot degenen die 3 keer modaal verdienen, kunt u in dit persbericht van salarisadministrateur ADP lezen.

(Bron: Archief, Sociale Verzekeringsbank (SVB), Margriet, Nibud, Bijnametpensioen.nl, Rijksoverheid, ADP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (12)

  KaatjeMax says:

  Wat weinig! Waarom geen 8% vakantiegeld voor AOW-ers?

   Mikske says:

   Waarom is het vakantiegeld geen 8% van het bruto AOW-bedrag?

   Het vakantiegeld is bij de AOW anders geregeld. Het is een vast bedrag per maand. Het bedrag wordt afgeleid van het vakantiegeld dat hoort bij het minimumloon.

  bertomar says:

  Veel deurwaarders zijn ook blij met deze verhoging .

  jh says:

  We mogen blij zijn dat we wat krijgen , kan je de energie rekening weer mee betalen , maar het zijn vaak de regels en voorschriften waar je aan moet voldoen , ik heb aow en een klein pensioentje, van PostNL die geen vakantie geld uitkeren, met de vraag hoe pensioen wordt berekend, kreeg ik als antwoord, wij kunnen voor één persoon daar niet op in gaan …., dus wees blij dat de aow dit nog doet ….

   tiecas says:

   en toen?? wat wilde je nu eigenlijk vertellen??

  Bunny says:

  het vakantie voor iemand met een bijstanduitkering komt pas half juni.

  Evelyne says:

  Wordt het jaarlijks uitbetalen van het vakantiegeld vervangen voor een maandelijks betaling?

   kayla says:

   Klop je spaart eigenlijk zelf voor je vakantiegeld anders had je meer aow gekregen.

  kayla says:

  Waarom krijgen de mensen die een goeie baan hebben ineens 500 euro of nog meer bij hun vakantiegeld gestort!
  De AOWER heeft ook gewerkt en die krijgen dat dus niet terwijl de mensen die werken ook nog eens ,,vaak,, een 13e maand uitbetaling krijgen
  Ik vind dat mensen met een AOW dit toch wel dubbel en dwars verdienen.

  kayla says:

  Waarom krijgen de mensen die een goeie baan hebben ineens 500 euro of nog meer bij hun vakantiegeld gestort!
  De AOWER heeft ook gewerkt en die krijgen dat dus niet terwijl de mensen die werken ook nog eens ,,vaak,, een 13e maand uitbetaling krijgen
  Ik vind dat mensen met een AOW dit toch wel dubbel en dwars verdienen.
  Wij tellen gewoon niet meer mee.

  gerson says:

  We moeten blij zijn in landen om ons heen is het slechter geregeld. En het moet ook nog opgebracht worden de aow. De jongeren betalen daar ook aan mee. En als je een redelijk pensioen er bij heb mag je helemaal niet klagen. Ik geef geregeld geld aan mensen in ghana die het slechter hebben. Zo goed heb ik het hier.

  WIV says:

  Eigenlijk is het een sigaar uit eigen doos !