Waterkoker warm koud water

Warm of koud water in de waterkoker, maakt het eigenlijk verschil?

De waterkoker is een handig apparaat in de keuken. U kunt er gebruik van maken als u thee zet, aardappels aan de kook brengt en zelfs als u een ei kookt. Deze waterkoker vult u met kraanwater. Maar maakt het eigenlijk uit of dat koud of warm kraanwater is, qua tijd, zuinigheid en gezondheid?

Hoe werkt een waterkoker?

Het principe van een waterkoker is bekend. U giet er water in en drukt op de knop, waarna het verwarmingselement de rest doet. Zodra het water een temperatuur van 100 graden bereikt, koppelt de waterkoker zichzelf van de stroombron af. De metalen schakelaar zet uit, onder invloed van het warme water, en duwt zichzelf weer omhoog, waarna u een klikgeluid hoort.

Een hardgekookt ei. Kunt u die ook in de waterkoker koken?
Lees ook: Eieren koken in de waterkoker? We proberen het uit!

Warm of koud kraanwater in de waterkoker?

Maakt het nog uit of de waterkoker koud water moet opwarmen? Of dat u er water in giet dat al opgewarmd is? Dat laatste zorgt logischerwijs voor tijdwinst. Warm water geleidt de hitte natuurlijk beter, omdat het dichterbij het kookpunt zit dan koud water. Maar of het efficiënt is, is weer een tweede. Want als u warm water in de waterkoker doet, is dat warme water in de kraan al opgewarmd. Bespaart u liever stroom door warm water in de waterkoker te doen? Of bespaart u liever gas door koud water in de waterkoker te doen? Als u thuis zonnepanelen heeft, dan kunt u eventueel geld besparen als u de waterkoker op zonnige momenten aanzet.

Is het gebruik van koud kraanwater gezonder?

Waterbedrijf Evides en het Waterlaboratorium raden aan om eerst koud water te gebruiken, vanwege de kwaliteit van het kraanwater. Want als kraanwater al is voorverwarmd in de boiler of cv-installatie, die koperen leidingen bevat, kunnen er metaalresten in achterblijven. Het gaat om zeer kleine hoeveelheden, maar die blijven ook achter als het water eenmaal kookt. Hierdoor adviseren waterbedrijven om koud water uit de kraan te halen, om dat vervolgens op te warmen. Let er bovendien op dat u de waterkoker van tijd tot tijd ontkalkt. Bij kokendwaterkranen is het risico op achtergebleven metaalresten er overigens niet, omdat het voorraadvat van roestvrij staal is gemaakt.

Veteranenziekte legionella
Lees ook: Hoe ontstaat veteranenziekte en wat kunt u eraan doen?

Hoe zuinig is water opwarmen op het fornuis?

Daarnaast kunt u water ook direct in de pan aan de kook brengen. Of dat wel of niet efficiënter is dan een waterkoker, hebben we in een eerder artikel al besproken. Als u water kookt op een gasfornuis, gaat er meer energie verloren dan als u dit in een waterkoker doet, zeker wanneer de deksel niet goed op de pan zit. Een inductiekookplaat is dan wel weer een zuiniger alternatief voor het klassieke fornuis.

Hoe zuinig zijn heetwaterdispensers?

En hoe zit het dan met heetwaterdispensers, die u tegenwoordig in steeds meer keukens tegen kunt komen? Ook daar hebben wij eerder een artikel aan gewijd. Het voordeel van dit systeem is dat u geen water verspilt. Aan de andere kant verbruikt u veel meer elektriciteit dan bij een waterkoker, zeker wanneer u alleen heet water nodig heeft om een kopje thee te zetten. Hetzelfde geldt voor kokendwaterkranen. Elke methode om water te verwarmen, heeft dus zijn voor- en nadelen. Of u hiervoor nu warm of koud water gebruikt.

elektrische apparaten
Lees ook: Echte energieslurpers: deze apparaten stuwen de energierekening op

(Bron: Archief, RTV Rijnmond Plus Online, Kijk Magazine, Natuurkunde Uitgelegd, Het Waterlaboratorium, Evides. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    HereIsTom says:

    Water koken in een waterkoker is altijd zuiniger dan met gas. Dus met koud kraanwater is het ook goedkoper dan met warm water. Ook zonder zonnepanelen.
    Als je met stroom van de zonnepanelen de waterkoker gebruikt kan het zelfs gratis.

    Dirck says:

    Tussen de C.V. ketel en kraan zit een afstand!
    Als je de ketel naast keuken kraan zit is leukste maar vanaf zolder als voor vele is dat 8 tot 15 meters koperen pijp die je eerst moet opwarmen.

    Ook zal eerst de ketel boven opwarmen, dan de leiding en ik kan er maar 1.7 liter in kwijt!
    Zelfs met ketel naast de kraan in bovenkastje is het nog twijfel wat voordeliger is.

    Wel gooi ik er geen water uit de kraan in,
    maar voor 3 kopjes thee doe ik er gewoon 3 kopjes water in.
    zolang je boven minimale streepje kwam is dan de juiste hoeveelheid opstoken met geen water verliezen voordeligste.

    Maar voor 2 liters kokende nodig voor Riool ontstoppen, dan is gas fornuis vaak goedkopere, geen inductie… dat leverde weer niets op.
    De water koker is rendabel als je juiste hoeveelheid opwarmde!