Groningenveld gaswinning gasvoorraad

Gaskraan Groningenveld definitief dicht: heeft Nederland nu nog genoeg gas?

Het Groningenveld, ook wel bekend als het aardgasveld van Slochteren, gaat definitief dicht op 1 oktober 2024. De Eerste Kamer heeft op dinsdag 16 april 2024 voor dit wetsvoorstel gestemd. En dat is een beslissing die ook de rest van Nederland aangaat. Is er na de afkoppeling van het Groningenveld nog steeds genoeg gas, voor heel Nederland?

Waar gaat het precies om?

De gasbel van Slochteren is in 1959 ontdekt. Na ruim 60 jaren van gaswinning is de gaskraan van het Groningenveld op 1 oktober 2023 al dichtgedraaid. Maar de gasputten zijn nog wel tijdelijk gebleven. Tijdens strenge winters of andere noodsituaties kan de waakvlam daarom nog aan, zoals we in een eerder artikel schrijven. En dat is precies wat er begin 2024 opeens gebeurt. Vanwege de winterkou in de januarimaand staan 2 productielocaties in het Groningenveld kortstondig op waakvlamniveau. En dat komt als een onaangename verrassing voor de Groningers.

Maar vanaf 1 oktober 2024 kan dat dus ook niet meer, heeft een ruime meerderheid in de Eerste Kamer besloten. In aanloop naar de Eerste Kamer-stemming is het nog onverwacht spannend geworden, vanwege twijfels over de zogeheten leveringszekerheid. Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft zelfs gedreigd op te stappen, als de voorgenomen sluiting per 1 oktober 2024 nog uitgesteld zou worden. Maar zo ver is het uiteindelijk niet gekomen. De gasputten in het Groningenveld komen later in 2024 vol te zitten met beton en cement. En dan is dit bewogen tijdperk in de Groningse geschiedenis definitief afgesloten.

Kunnen Groningers nog een schadevergoeding aanvragen?

“Historisch” en “Een grote stap in de goede richting”, is het commentaar van René Paas, de Groningse commissaris van de Koning. De gaswinning is volgens hem ‘de oorzaak van veel ellende’, in de vorm van aardbevingen en bijkomende schade. Groningers die hierdoor zijn getroffen, zowel materieel als emotioneel, kunnen nog steeds een melding doen op de website van de Provincie Groningen.

Aardbevingen Nederland
Lees ook: Aardbevingen in Nederland, ook buiten Groningen: waar en hoe vaak komen ze voor?

Kan Nederland zonder Gronings gas?

De doorslaggevende Eerste Kamer-stemming in april 2024 valt samen met een opvallende stijging van de gasprijs. Dat heeft te maken met een aantal factoren waar wij zelf geen invloed op hebben. Ten eerste gaat het om de weersomstandigheden. Waar de winter van 2023/2024 nog mild is geweest, is de lente juist kouder en regenachtiger dan normaal. Daarnaast spelen internationale spanningen een rol. Denk aan de voortdurende onrust in het Midden-Oosten, maar ook aan de oorlog in Oekraïne, waardoor Nederland geen Russisch gas meer importeert. Tot slot kunnen onderhoudswerkzaamheden van buitenlandse exporteurs, bijvoorbeeld Noorwegen, voor een hogere gasprijs zorgen. Nu er uit het Groningenveld dus ook geen gas meer komt, blijkt hoe belangrijk het is om betrouwbaar gas uit het buitenland te halen.

75 procent van ons gas komt van buiten Nederland. Het vloeibare lng (liquid natural gas), afkomstig uit onder meer Noorwegen, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, is zo’n modern alternatief. Maar ook landen als China en India hebben lng nodig, waardoor de wereldwijde vraag vaak groter is dan het aanbod. Hierdoor blijft het een uitdaging om Nederland van genoeg gas te blijven voorzien, benadrukt Gasunie Transport Services, de instantie die hiervoor verantwoordelijk is. In april 2024 is er overigens nog geen acute reden tot zorg, ondanks het soms tegenvallende weer. Ruim 5 maanden voordat het nieuwe stookseizoen begint, is onze gasvoorraad nog voor 55 procent gevuld. Het gemiddelde van alle EU-landen is 62 procent.

Zijn we voorbereid op een eventueel acuut gastekort?

Voor de korte termijn zitten we dus goed. Maar hoe zal de stand van zaken eind 2024 en begin 2025 zijn, qua weersomstandigheden en internationale politiek? Dat is zeer lastig te voorspellen. Mocht er ooit onverhoopt een acuut gastekort dreigen, dan is er dit noodscenario. Industrie en bedrijven kunnen in zo’n extreem geval tijdelijk afgekoppeld worden. Ziekenhuizen en huishoudens kunnen dan nog wel gas gebruiken.

Gasaansluiting afkoppelen slimme meter
Lees ook: Uw gasaansluiting laten verwijderen is gratis: blijft dit zo en hoeveel kunt u besparen?

(Bron: Archief, Eerste Kamer, Rijksoverheid, Dagblad van het Noorden, De Volkskrant, NAM, NU.nl, NOS, ANP, De Telegraaf, RTL Nieuws, Provincie Groningen, Gasunie Transport Services, Rijksoverheid, Europese Unie, Warmte365, Allecijfers.nl. Foto: Siese Veenstra/ANP)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Arie Vogelaar says:

  De regering heeft de blunder van de eeuw uitgevoerd om de Groninger gasvelden te sluiten en met beton te vernietigen.
  De Groninger gasvelden moeten als “backup” standby blijven voor als er nood aan de man is.
  Nu worden we helemaal aan het buitenland overgeleverd en aan de willekeur van de grote zakken vullende energie reuzen.
  De burger betaald strakjes €15 voor 1 m3 gas, als we het daar mee redden.
  De staat moet eindelijk eens de Groningers ruimhartig gaan compenseren, de staat der Nederlanden heeft meer dan genoeg aan Groningen verdient.

  Coboo says:

  Volledig eens met meneer Arie Vogelaar.
  Ik begrijp dat de gaswinning wordt stopgezet. Maar de boel te vernietigen met beton, gewoon absurd!
  Ze zijn zo hard bezig met waterstof, wat t.z.t door de gasleiding zou kunnen. Hebben we nog niet genoeg geleerd van de oorlog in Oekraïne? Als ze de Groningers die schade hebben allemaal eens een miljoen hadden gegeven in plaats van al die dure advies bureaus dan waren ze beter af geweest. Heel benieuwd wat dat bij elkaar allemaal heeft gekost en nog gaat kosten.
  Uit eindelijk is de gas kraan dan dicht maar het merendeel van de Groningers zit nog met een gigantische schade aan hun huis.
  Wat al een vermogen heeft gekost, om nog maar niet te spreken van de emotionele schade van de Groningers.
  Ik vind het in één woord SCHANDALIG hoe er met de Groningers is om gegaan.

   Heer Bommel says:

   Het is nog maar de vraag of er ooit waterstofgas door het aardgasnetwerk zal gaan vloeien.
   De geschatte kosten van het geschikt maken van het aardgasnet voor waterstofgas zijn weliswaar maar 10% van de kosten van het aanleggen van een geheel nieuwe leidingnet, maar dan praten we nog altijd over een astronomisch bedrag.

   In de tussentijd worden de hernieuwbare energiebronnen steeds beter benut en ook ontstaan er steeds meer mogelijkheden die daaruit gehaalde energie op te slaan in iets anders dan waterstofgas.
   Want we moeten niet vergeten dat waterstofgas slechts een opslag voor energie is. Meer niet.
   Je moet waterstofgas dus eerst produceren. Dat op zich kost al behoorlijk wat energie.

   De vraag is dus of het mogelijk wordt zoveel elektrische energie op te slaan in bijvoorbeeld batterijen dat de periodes waarin er weinig wind en zon is overbrugd kunnen worden.

   We gaan het zien.

  007449 says:

  IK sluit me aan bij Arie Vogelaar. Het voegt niets toe om de gasinstallaties in Groningen in beton te gieten. Dit is alleen een gebaar naar Groningen om de aandacht af te leiden van de slechte afhandeling inzake vergoedingen. De Groningers schieten er weinig mee op, de bevingen blijven nog jaren. Geef de Groningers aardbeving-bestendige huizen, daar hebben ze meer aan. Wij denken alle gas uit het buitenland te kunnen halen en/of van het gas af te kunnen in Nederland voor een groene wereld. Nu dat is zeker de komende 20 jaar een illusie. We manoeuvreren ons nu in een uiterst kwetsbare positie en spelen Rusland in de kaart! . Dit zeker gezien de huidige ontwikkelingen in Europa, waarbij eventuele sabotages van pijpleidingen en kabels door Rusland verre van denkbeeldig zijn. Dan zitten we echt in de problemen.
  NOGMAALS EEN ZEER DOMME EN KORTZICHTIGE BESLISSING VAN HET KABINET, EEN VAN DE VELEN.

  Arie Vogelaar says:

  Ik zie ook reacties over stroom opslaan in accu’s , misschien gezien/gelezen dat het paradijselijke Indonesische eiland Sulawesie verwoest word, de gehele natuur en milieu totaal verwoest .
  Onvervangbare tropische regenwouden gekapt en verwoest wegens het winnen van nikkel voor de nikkel cadmium accu’s om onze “groene” stroom in op te slaan.
  Heerlijk groen en milieu bewust bezig zo in Nederland als postzegel op de globe om het milieu en de wereld te redden.
  Te triest voor woorden , gewoon aardgas stoken, dat is beter voor het milieu.
  Met Groningen als backup.

   Heer Bommel says:

   Ik wil het kappen van welk oerbos ook niet goedpraten. Net zo min als het winnen van fossiele brandstoffen ten koste van de natuur en het milieu.
   Maar ik maak u erop attent dat nikkel op heel veel plaatsen gedolven wordt en voor heel veel toepassingen gebruikt wordt.
   Daar zat en zit blijkbaar niemand mee.

   U uit dus een wel erg selectieve verontwaardiging.

   Het grootste deel, circa 70%, van het wereldwijd geproduceerde nikkel wordt gebruikt bij de productie van roestvast staal. Dat zit onder andere in de pannen in uw keukenuitrusting.
   Het wordt verder gebruikt voor allerlei andere legeringen waaronder hastelloy, incoloy, inconel.
   Andere toepassingen zijn:
   -Oplaadbare batterijen (nikkel-cadmium of nikkel-metaalhydride)
   -Muntgeld (euromunten, alleen €1 en €2)
   -Als katalysator (zogenaamd “raneynikkel”) voor verharding en de ontzwaveling van aardolie.

   In de (lithium ijzer) batterijen die momenteel voor opslag van grotere hoeveelheden elektrische energie worden gebruikt zit inderdaad ook nikkel.
   Maar dat is dus maar een zeer klein deel van wat er aan nikkel gedolven en gebruikt wordt.
   Maar het is waar dat de benodigde hoeveelheid nikkel door de groei van de EV- en opslagbatterij-markt zal toenemen.

   In oplaadbare nikkel-cadmium batterijen zit verhoudingsgewijs veel nikkel. Dat type batterij gebruikt u zelf waarschijnlijk al vele jaren. Ze zitten ook in laptops en accuboormachines en dergelijke. Wereldwijd gaat het om enorme aantallen.

   Er wordt veel research verricht om alternatieven voor nikkel te vinden. Al was het uit kosten- en beschikbaarheidsoverwegingen.
   En ook de raffinage-technieken en de recycling worden steeds beter.

   En het stoken van aardgas is zeker beter voor het milieu. Want verbrand aardgas is voor eeuwig en altijd weg.
   Batterijen kunnen nu al voor meer dan 95% gerecycled worden.

   U mag zelf kiezen. Denk daarbij aan wie na u komt.

  rens51 says:

  Dat de aardbevingsschade in Groningen slecht is (en wordt?) behandeld en waarschijnlijk ook afgehandeld door de overheid staat niet ter discussie.
  Maar oude schoenen weggooien zonder energiezekerheid is onbestaanbaar. Vijlbrief en Paas spelen op emoties, niet op ratio.

  De techniek om het aardgas te winnen en gelijk de velden als CO2 opslag te gebruiken bestaat.
  De regering neemt hiermee een grote verantwoordelijkheid voor de energiezekerheid van Nederland. De parlementaire enquête is voorspelbaar.

  MAX2 says:

  Slechtste besluit ooit. Nu gaat de gem. nederlander goud betalen voor zn gas..

  Martin1947 says:

  Zijn de levering contracten met het buitenland dan ook stop gezet?