Vaccinatiegraad is laag

Ted van Essen: ‘De vaccinatiegraad is beneden peil’

Misschien heeft u het al zien staan op de grote billboards lang de snelweg. Die grote verlichte schermen met wisselende reclameboodschappen. Een plaatje van een thermometer met percentages in plaats van graden Celsius, met een virusgezichtje eronder. Met de tekst “VACCINATIEGRAAD BENEDEN PEIL?”. Daaronder wisselende vragen als ‘Wat betekent dat voor mij en mijn baby’ of ‘Wat doet een vaccin eigenlijk’. Wie zitten daar achter?

Rijksvaccinatieprogramma

Als u dat precies wilt weten kunt u de QR-code scannen of naar www.benedenpeil.nu gaan. Dan blijkt dat het een gezamenlijk actie is van zorgprofessionals en patiënten- en seniorenverenigingen. Die maken zich zorgen om de dalende vaccinatiegraad. Van kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), voor ziektes als mazelen en kinkhoest. Maar ook over de lage vaccinatiegraad tegen infectieziektes die ouderen en ook jonge volwassenen met speciale risico’s kunnen treffen, zoals griep, pneumokokken, corona en gordelroos.

mazelen
Lees ook: Ted van Essen: ‘Een vaccinatie tegen mazelen doe je niet alleen voor jezelf’

Zorgverleners en patiënten maken zich zorgen

In de publiciteit lijkt het of alleen de Overheid of het RIVM zich daarover zorgen maken. Maar juist dokters en verpleegkundigen zien dagelijks de ellende van ziektes die met vaccinaties te voorkomen zijn. Ouderen en risicopatiënten zien mensen in hun omgeving daarmee in het ziekenhuis terechtkomen of zelfs daaraan overlijden. Daarom vragen de bedenkers van deze campagne uw aandacht voor die dalende vaccinatiegraad.

Kennisquiz

Als u naar die website www.benedenpeil.nu gaat, kunt u een kennisquiz over vaccineren en de vaccinatiegraad maken. Wie lopen risico bij een dalende vaccinatiegraad? Wel of niet vaccineren? De voor- en nadelen van vaccineren. Wat doet een vaccin? Feiten en fabels over vaccinaties. De twijfeltelefoon en vaccinaties voor volwassenen. Allemaal antwoorden op vragen die u waarschijnlijk heeft als u twijfelt over wel of niet vaccineren.

U kent mij wel als een propagandist voor vaccinaties. Als voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting heb ik het initiatief genomen voor deze billboard actie. Om te laten zien dat alle zorgverleners én verontruste burgers de zorg van een dalende vaccinatiegraad delen. Sommige zaken kun je nu eenmaal niet alleen aan de Overheid overlaten.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    N8W8 says:

    Jammer dat u niet in dit artikel en in het artikel van 30 maart benoemt hoe het zit met mazelen in combinatie met chemotherapie/corona/andere zware operaties/ziektes.

    Als je chemotherapie hebt gehad is je weerstand gedaald naar 0. En misschien nog wel ver daaronder.
    Is het dan zinvol om een BMR vaccinatie aan te vragen?
    Op de site Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan ik daar niets iets over vinden.
    Teruggaan naar mijn toenmalige oncoloog is geen optie aangezien ik daar niet meer onder behandeling ben.

    Bij voorbaat heel hartelijk dank!!!