Vrouw warmt eten op in magnetron. Zo kunt u makkelijk de opwarmtijd van uw magnetronmaaltijd berekenen.

Zo kunt u de opwarmtijd van een magnetronmaaltijd eenvoudig omrekenen naar het juiste wattage

Misschien vindt u het soms makkelijk om een kant-en-klaarmaaltijd te kopen. Alleen even in de magnetron opwarmen en u kunt aan tafel. Op de verpakkingen staat altijd aangegeven hoelang u de maaltijd moet opwarmen. Maar wat als u het aangegeven wattage niet kunt instellen op uw magnetron? Met deze rekensom kunt u eenvoudig de opwarmtijd van uw magnetron berekenen. 

Omrekenen met deze rekensom

Vaak kunt u uw magnetron slechts op specifieke wattages afstellen, bijvoorbeeld op 600 of 900 watt. Maar soms staat op de verpakking dat u het eten op 800 watt moet opwarmen. Het kan ook zijn dat uw magnetron een maximum van 600 watt aankan. U kunt het eten er natuurlijk op gevoel een minuutje korter of langer inzetten, maar misschien is uw eten dan te koud of te warm.

Met de volgende rekensom kunt u makkelijk omrekenen hoelang uw maaltijd in de magnetron moet. Deel het op de verpakking aanbevolen wattage door het wattage wat uw magnetron aankan en vermenigvuldig dit met de aanbevolen opwarmtijd. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat op de kant-en-klaarmaaltijd staat dat u deze 10 minuten moet opwarmen op 800 watt, maar uw magnetron kan maximaal op 600 watt. Deel dan 800 (het aanbevolen wattage) door 600 (het wattage van uw magnetron) en vermenigvuldig dit met 10 (het aanbevolen aantal minuten). Na invoering op een rekenmachine blijkt dat hier 13,33 uitkomt. Dus als u de maaltijd 13 minuten en 20 seconden opwarmt op 600 watt, is deze net zo warm als bij de aanbevolen 10 minuten op 800 watt.

Het lijkt misschien ingewikkeld met al die cijfers, maar als u het eenmaal begrijpt, is het voortaan een koud kunstje. Vindt u het omrekenen te veel gedoe? Deze Engelstalige website rekent het voor u uit.

Eten opwarmen in de magnetron.
Lees ook: Wel of niet eten afdekken bij opwarmen in de magnetron?

Verandert de smaak bij een hoger vermogen?

Zolang u de juiste verhouding aanhoudt, verandert de smaak van uw maaltijd niet bij een hoger vermogen. De wattages zijn enkel van invloed op de snelheid waarmee uw eten opwarmt. Als u uw eten te lang in de magnetron opwarmt, kan dit de smaak wel beïnvloeden. Mogelijk verandert de structuur dan, of wordt het eten te droog.

(Bron: Consumentenbond, The Guardian, Kieskeurig. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Als je op de energiemeter kijkt naar het verbruik dan is het daadwerkelijke gebruik veel hoger.
    Bij komt dat op 1.400 watt, maar tijdens het proces wordt dat wel minder.
    Mijn huidige magnetron begint kuren te krijgen. Ik vraag me af of dat bij nieuwere modellen ook zo is.