overzicht van het oude centrum van Side

Maxime op reis: Side in Turkije

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer reizen we naar de badplaats Side aan de Turkse Rivièra. Een prima bestemming voor zowel zonliefhebbers als degenen die zich graag onderdompelen in (oude) cultuur. We vertellen welke bezienswaardigheden er te zien zijn.

Fantasierijke resorts

We vliegen op Antalya, dat op een uur rijden ligt van Side. Het eerste dat we van Side zien, zijn de grote resorts. Waarvan vele in een fantasierijk thema, dat ons wel wat aan Hurghada, Las Vegas of Orlando doet denken. Ons hotel ligt aan een gezellige winkelstraat, die uitkomt op de boulevard. Het is daarvandaan een minuut of 20 lopen naar het oude centrum.

resorts aan de kust van Side

Boulevard en stranden

Side beschikt over vele kilometers aan mooie zandstranden, rijkelijk bedekt met strandbedden. Langs de kust loopt een sfeervolle boulevard, waar naast hotels ook allerlei winkels/winkelstraatjes, restaurants en cafés aan liggen. We beginnen onze ochtend steevast met een lange wandeling langs het strand. De winkels komen dan alweer langzaam tot leven. Ze zijn afgeladen met kleurrijke Turkse snuisterijen, zoals kruiden, aardewerk en Turks fruit, maar ook met heel veel nepproducten. Van luchtjes tot schoenen en van tassen tot T-shirts. Het is toegestaan om enkele exemplaren voor eigen gebruik te kopen. Een ander verhaal wordt het als er in Nederland handel mee gedreven wordt.

boulevard van Side

strand van Side

Historisch Side bezoeken

Het oude centrum ligt voor ons op loopafstand. De overblijfselen voeren terug naar de klassieke oudheid. Side, toen nog Pamfylië genoemd, is in de 7e eeuw voor Christus gesticht. In die tijd is het een belangrijke havenstad en ook tegenwoordig is Side nog voorzien van een haven. Waarvandaan u diverse boottochten kunt ondernemen. In de loop der tijd hebben er verschillende volkeren geheerst. Waaronder de Grieken en Romeinen. Oude en nieuwe bouwwerken liggen er tegenwoordig door elkaar heen. Waarbij moderne panden soms bovenop klassieke restanten gebouwd zijn. Op verschillende plekken zijn terrassen of straten opengewerkt en veelal met glasplaten overdekt. Zo kunt u toch overal nog een blik op de oudheid werpen.

de haven van Sideopgravingen in Side

Het theater van Side

Eén van de best bewaard gebleven en meest spectaculaire restanten, is het theater van Side. Het stamt uit de 2e eeuw na Christus en is destijds groot genoeg voor 15.000 toeschouwers. Ondanks duidelijke Griekse invloeden, is het bouwwerk Romeins. Het theater is gelegen op het smalste gedeelte van het schiereiland. Vanaf de straat kunt u de buitenkant bewonderen. Om het theater ook van de binnenkant te zien, moet u wel een ticket kopen. Dit is dan ook meteen de enige betaalde antieke bezienswaardigheid. Alle andere restanten zijn gratis te bekijken. Op het museum met de baden na, maar dat wordt tijdens ons bezoek helaas gerenoveerd en is daarom gesloten.

het theater van Side

het theater van Side

het theater van Side

De Tempel van Apollo en Athene

Een stukje Griekenland in Turkije, bieden de ruïnes van de Tempel van Apollo en Athene. Waarvan onder andere nog een klein gedeelte met zuilen bewaard gebleven is. Ook stammend uit de 2e eeuw na Christus. De karakteristieke zuilen zijn een geliefd foto-object. Tegen zonsondergang is het licht er erg mooi en in de avonduren wordt het sfeervol uitgelicht.

De Tempel van Apollo en Athene

De Tempel van Apollo en Athene

Overige restanten

We raden u aan om vanaf het theater links richting de historische stadspoort te lopen, met het Vespasianus monument. Erachter ligt een uitgestrekt terrein, waar u vrij kunt rondlopen. Dit is een interessante en historische wandeling, waarbij u onder andere langs de tempel van Tyche, een monumentale fontein en de Agora komt.

historische stadspoort

Tempel van Tyche

de monumentale fontein

de Agora van Side

Honden en katten

Wat ons opvalt, zijn de vele honden en katten die Side rijk is. Waar we ook kijken, zijn er wel 1 of meerdere katten te zien. Ook diverse honden liggen lekker languit op de paden te zonnebaden. Tot ons plezier zien ze er weldoorvoed en tevreden uit. Op veel plekken zijn dan ook speciale voederplekken gecreëerd, met brokjes en water. En bij veel winkels en eettentjes liggen er katten op kleedjes of stoelen, gezellig in de buurt van de eigenaren.

een groepje katten

Excursies in de omgeving van Side

Side ligt zeer centraal gelegen aan de Turkse Rivièra. Daarvandaan kunt u vele uitstapjes en excursies maken. Zoals eerder gemeld ligt de badplaats Antalya op een uur rijden. Aan de andere kant, ook op een uur rijden, ligt Alanya. Beide steden die veel bezienswaardigheden bieden. In de buurt vindt u ook verschillende mooie kloven, waaronder de Green Canyon, waar u boottochten kunt ondernemen. Bij Serik ligt nog het indrukwekkende theater van Aspendos. En vlakbij, in Manavgat, zijn onder andere een waterval en een zeer uitgebreide en kleurrijke bazaar te bezoeken.

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen.

(Bron: Redactie MAX Vandaag, Side voor beginners, bijzondereplaatsen.nl, turkisharchaeonews.net/, top10bezienswaardigheden.nl/turkije/side/. Foto’: redactie MAX Vandaag, Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Tinika51 says:

    Zeker de moeite waard zo te lezen. Prachtige foto’s.