Oma en kleinzoon kijken op mobiele telefoon. Deze alternatieve activiteiten zijn beter voor kinderen dan schermtijd.

Zitten uw (klein)kinderen veel achter een beeldscherm? Dit zijn leuke alternatieven

Veel kinderen brengen al op jonge leeftijd (te) veel tijd door achter een beeldscherm. 91 procent van de ouders zet hun kind voor de tv of tablet als zij zelf even rust willen hebben. Dit is weliswaar begrijpelijk, maar veel schermtijd is niet goed voor jonge kinderen. Wat zijn de gevaren? En welke alternatieven zijn er om uw (klein)kinderen bezig te houden?

Mediagebruik van jonge kinderen steeds hoger

Uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, uitgebracht tijdens de Media Ukkie Dagen, blijkt dat kinderen tot 6 jaar in 2024 gemiddeld 1 uur en 51 minuten per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Dat is 11 minuten meer dan een jaar eerder en ruim meer dan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij stellen om kinderen van die leeftijd maximaal 1 uur schermtijd per dag te geven. 75 procent van de ouders geeft aan dat zij digitale media inzetten omdat hun kind daar ontspannen van wordt. Slechts 50 procent geeft aan dat hun kind daadwerkelijk tot rust komt door het mediagebruik.

Veel ouders laten hun jonge kind op de tablet of tv kijken zodat zij zelf even rust hebben. Bijvoorbeeld wanneer zij willen koken of als hun kind onrustig is. Dit zijn logische beweegredenen, maar het gevolg is dat kinderen van jongs af aan vaak al veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen.

Het gevaar van digitale media zonder toezicht

Het klinkt onschuldig om uw (klein)kind een filmpje te laten zien, maar dit gebeurt regelmatig zonder toezicht. Daar dreigt een gevaar, want kinderen hebben vaak nog geen idee wat goed en fout is. Experts raden aan om samen met uw (klein)kind de digitale wereld te verkennen, omdat zij er dan bewust mee leren omgaan en de gevaren inzien. 60 procent van de kinderen tot 6 jaar gebruikt digitale media zonder ouderlijk toezicht. Het is belangrijk om met uw kind in gesprek te gaan over hoe zij met media kunnen omgaan. Benadruk hierbij zowel het plezier dat zij online kunnen beleven, als de gevaren die het meebrengt. Houd als (groot)ouder ook voldoende toezicht op waar uw (klein)kind online naar kijkt. Mediawijsheid vertelt hoe u geschikte apps voor kinderen vindt.

Kinderen smartphone telefoonverbod school
Lees ook: Patrick Wessels: ‘Een telefoonverbod in de klas is geen betutteling’

Richtlijn voor schermtijd

Voor kinderen is structuur belangrijk. Maak daarom duidelijke afspraken over de schermtijd. Kondig ook tijdig duidelijk aan dat iets het laatste filmpje of spelletje is. Zo voorkomt u naderhand discussie. De juiste balans tussen leren, actief of creatief bezig zijn en online tijd is belangrijk. Het is niet altijd makkelijk om deze balans te vinden. Het is in ieder geval raadzaam om de richtlijn van het WHO aan te houden. Dat is voor kinderen tot 2 jaar om geen schermtijd te hebben en voor kinderen van 2 tot 8 jaar maximaal 1 uur per dag.

Wat zijn alternatieven voor schermtijd bij kinderen?

Het is geen verrassing dat te veel schermtijd ongezond is, zeker voor jonge kinderen. Toch is het soms fijn als uw kind wat afleiding heeft, zodat u rustig kunt koken of de was kunt doen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om uw kind bezig te houden, zonder dat hier een beeldscherm voor nodig is. U kunt uw kind bijvoorbeeld stimuleren om buiten te spelen. Als u het spannend vindt als uw kind alleen buiten is, kunt u ook een leuke activiteit bedenken voor in de tuin. Een creatieve opdracht is ook een goede manier om uw kind bezig te houden. Dit is tevens goed voor zijn of haar ontwikkeling. U kunt ze ook een taakje geven terwijl u bezig bent. Laat uw kind bijvoorbeeld de planten water geven of de tafel dekken. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze even bezig zijn, maar het vergroot ook hun verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn ze groot genoeg, laat ze lezen of meehelpen met het bereiden van de maaltijd.

Het is natuurlijk geen probleem als uw kind af en toe tijd achter een beeldscherm doorbrengt. In de toekomst zullen ze hier vermoedelijk nog genoeg mee te maken krijgen, dus het is alleen maar goed als ze hier bewust mee leren omgaan.

(Bron: Mediawijsheid, WHO, Famme, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie