Echtpaar praat over geld. Dit is waarom het belangrijk is om geldzaken bespreekbaar te maken.

Dit is waarom u beter wel over geld kunt praten

Praten over geld is nog altijd een groot taboe. Waarom is het zo moeilijk om over geld te praten? En dit is waarom het juist goed is om over geldzaken te praten met vrienden en familie.

Waarom is over geld praten een taboe?

Het kan soms fijn zijn om uw geldzaken met iemand te bespreken. Ideaal om te doen met een familielid of goede vriend, zou u zeggen. Toch is het voor veel mensen een lastig bespreekbaar onderwerp, terwijl we wel probleemloos over de economie en de aandelenmarkt praten. Veel mensen vermijden een gesprek over hun eigen financiën, omdat ze bang zijn dat anderen hen zullen veroordelen. Uit een enquête van de Rabobank blijkt dat de meeste mensen het met hun partner nog wel willen bespreken, maar het al een stuk ongemakkelijker vinden om dit met familie en goede vrienden te doen.

In een eerder artikel leggen we de oorsprong van het taboe op het bespreken van geldzaken uit.

Het belang van praten over geld

Als u nooit met anderen over geld praat, blijven de geldovertuigingen die u van huis uit meekrijgt in stand. Deze overtuigingen zijn niet per definitie goed of slecht, maar ze beïnvloeden wel uw financiële keuzes. Financieel psycholoog Anne Abbenes zegt in een interview met Nationale Nederlanden dat dit voor problemen kan zorgen. “Een geldovertuiging kan zijn dat geld gelijk staat aan status. En dat u dus vooral moet laten zien dat u geld heeft. Bijvoorbeeld door in een dure auto te rijden. Ook als u schulden heeft.”

Het bespreken van uw geldovertuigingen kan goede inzichten opleveren. Dan ziet u bewust in dat niet iedereen hetzelfde over geld denkt en dat uw overtuiging niet de enige juiste manier is. Door met anderen over geld te praten hoort u van hen waar zij financieel de mist in gaan, of wat juist heel goed gaat. Het geeft bovendien vergelijkingsmateriaal. Misschien komt u er wel achter dat een ander voor hetzelfde werk meer geld krijgt, of dat u recht heeft op een bepaalde toeslag. Mensen die vaker over geld praten, zoeken bovendien vaker hulp voor hun financiële problemen.

Taboe doorbreken

Wilt u over geld praten, maar twijfelt u of uw vrienden of familieleden hiervoor openstaan? Probeer dan klein te beginnen, bijvoorbeeld over de kosten van boodschappen of het hebben van een apart vakantiepotje. Als ze hier goed op reageren, kunt u het taboe steeds verder doorbreken en ook grote geldzaken bespreekbaar maken.

(Bron: Nationale Nederlanden, Margriet, Volkskrant, Rabobank. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie