WhatsApp Signal Telegram

WhatsApp gaat samenwerken met Telegram, Signal en andere apps: wat is tot nu toe bekend?

WhatsApp gaat (verplichte) toenadering tot andere populaire smartphone-apps zoeken. Gebruikers kunnen via WhatsApp berichten sturen aan gebruikers van bijvoorbeeld Telegram of Signal. Deze functie moet in de loop van 2024 beschikbaar worden. Waarom is dit nodig en hoe veilig is deze samenvoeging?

Alternatieven voor WhatsApp worden populairder

De berichtenapp WhatsApp bestaat pas sinds 2009, maar inmiddels maakt de overgrote meerderheid van de Nederlanders hier dagelijks gebruik van. Maar er zijn inmiddels ook andere berichtenapps die aan populariteit winnen, zoals Telegram, dat zelfs de 1 miljard gebruikers nadert). Andere voorbeelden zijn Signal, Threema en iMessage (Apple). Deze smartphone-apps onderscheiden zich met functies die WhatsApp niet of in beperkte mate heeft. Zo heeft Signal de meest geavanceerde privacy-instellingen. Gebruikers van Telegram kunnen dan weer groepsgesprekken met liefst 200.000 anderen voeren. Op WhatsApp is het maximale aantal deelnemers in een appgroep ongeveer 1.000.

Maar hoe populair deze concurrenten ook zijn, WhatsApp is en blijft de marktleider in Europa. En dat strookt niet met de nieuwste Europese wetgeving op digitaal gebied, de zogeheten Verordening inzake digitale markten (DMA). Deze wet moet zorgen voor een gezonde concurrentie en voldoende aanbod voor de consument. Nadat er eerder al Europese regels voor universele opladers zijn gekomen, wil de Europese Commissie nu met deze wet ‘de problemen met grote, systemische onlineplatforms’ aanpakken.

WhatsApp opsommingen bullet points numeriek
Lees ook: Van Microsoft Word naar WhatsApp: hoe maakt u handige opsommingen met uw smartphone?

Wat betekent de nieuwe EU-wetgeving voor WhatsApp?

De Europese Commissie ziet WhatsApp als ‘poortwachter’, omdat het een zeer belangrijke positie in meerdere Europese landen inneemt. Maar tegelijkertijd mag het platform dus niet te dominant worden op de digitale markt. En WhatsApp moet zichzelf openstellen voor samenwerking met andere apps. Of zoals de Europese Commissie het in de eerder genoemde DMA omschrijft: ‘Derde partijen in staat stellen in bepaalde specifieke situaties met de eigen diensten van de poortwachter samen te werken.’

Deze ‘derde partijen’, zoals Telegram en Signal, krijgen dus ook meer kansen op de digitale markt. ‘Consumenten krijgen een groter aanbod, betere diensten, meer mogelijkheden om van provider te veranderen, ruimere toegang en eerlijkere prijzen’, kunnen we in de DMA lezen. Hierin staat ook wat poortwachters zoals WhatsApp juist niet mogen doen. Dat gaat om ‘eigen diensten en producten op het platform hoger plaatsen of gunstiger behandelen dan vergelijkbare producten of diensten van derde partijen’. En om ‘gebruikers verhinderen om automatische geïnstalleerde software of apps te verwijderen’.

06-nummer gemiste oproep
Lees ook: Gebeld door een onbekend 06-nummer of anoniem nummer? Zo vindt u uit wie het is

Berichtenapps gaan samenwerken, hoe veilig is dat?

En dus gaat er in de loop van 2024 een koppeling tussen WhatsApp en de andere berichtenapps komen. Hoe dit concreet in zijn werk gaat en welke smartphonefuncties u hiervoor kunt gebruiken, wordt later in het jaar bekend. Naar verwachting komt er dan een extra optie in het hoofdmenu, genaamd ‘chats van derden’. Maar hoe zit het met de veiligheid, als verschillende apps met elkaar gaan communiceren? Berichten binnen WhatsApp zijn voorzien van de zogeheten end-to-end encryptie, het versleutelen van berichten zodat alleen de verzender en de ontvangers ze kunnen lezen. Of dat ook zo werkt als WhatsApp met andere diensten samen gaat werken, het flink beveiligde Signal bijvoorbeeld? Dat is nog niet 100 procent zeker en moet ook nog blijken.

Wel wil WhatsApp alleen samenwerken met platforms die volledig kunnen garanderen dat ze aan alle veiligheidseisen voldoen. “Deze wet is bedoeld om ook nieuwkomers op de markt een kans te geven. De vraag is of die net zo goed in de gaten worden gehouden”, beaamt Dave Maasland, deskundige op het gebied van digitale veiligheid, in gesprek met NU.nl.

Heeft u nu al twijfels over de veiligheid van uw smartphone, dan heeft Maasland meteen een tip voor u. “Je kunt op de iPhone bijvoorbeeld kiezen voor de isolatiemodus. Daarmee wordt je telefoon iets minder gebruikersvriendelijk, maar wel een beveiligd fort.” Android-gebruikers kunnen ook kiezen voor extra beveiligingsopties. Die vinden ze in het menu Instellingen, onder Beveiliging en privacy.

(Bron: Archief, Europese Commissie, NU.nl, Bright, Androidworld, ExpressVPN, Allaboutcookies.org, WANT, ANP, iCulture. Foto: AdriaVidal/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    jimjonghe789 says:

    Ja joh lekker bezig ga samenwerken met een app die vol zit met drugs groepen open en blood word dat zo gedaan duizende mensen in die groepen verkopen alles prachtig met foto.s en video.s erbij scammer drugsdealers pascloners