Jos en Max Verstappen. Er zijn talloze voorbeelden waarbij talent van generatie op generatie wordt doorgegeven. Is dit toeval, of is talent daadwerkelijk erfelijk?

Aangeboren of aangeleerd: is talent erfelijk?

Er zijn talloze voorbeelden waarbij mensen een bepaald talent van generatie op generatie doorgegeven. Enkele hiervan zijn Jos en Max Verstappen, Will en Jaden Smith en John en Sean Lennon. Is dit toeval, of is talent daadwerkelijk erfelijk?

Talent is deels erfelijk

Talent is voor een gedeelte erfelijk. Het is misschien niet het duidelijke ja- of nee-antwoord waar u op hoopt, maar het is wel de realiteit. Intelligentie is voor zo’n 50 procent erfelijk, spiermassa voor 60 tot 80 procent. Er zijn honderden verschillende genen die samen uw intelligentieniveau bepalen. Als u bepaalde genen erft, kunt u meer aanleg hebben voor sommige activiteiten, maar dat betekent niet dat u specifiek een talent voor muziek of voetbal erft. Bovendien zijn er meerdere zaken die bepalen of u bepaalde talenten ontplooit. Misschien heeft u perfecte genen om een professionele basketballer te worden, maar als u weinig tot nooit basketbalt, komt dit nooit tot uiting. Als uw vader professionele basketballer is geweest, is de kans wel groter dat u ook met de sport in aanraking komt.

10.000 uur

Talent dat u erft, kan zich bij u ook op een andere manier uiten. Misschien is een van uw ouders een bekende wetenschapper, maar komt deze intelligentie bij u tot uiting als advocaat. Hoe goed uw erfelijke aanleg ook is, u zult altijd hard moeten werken om dit talent tot uiting te laten komen. Bovendien claimt de Zweedse hoogleraar psychologie Anders Ericsson dat iedereen een expert op een bepaald gebied kan worden met 10.000 uur aan toegewijde oefening. Vandaar ook dat hij schrijft dat talent wordt gemaakt, in plaats van geboren. Over of deze ‘10.000-uur regel’ opgaat, verschillen de meningen overigens, zoals op de Engelstalige website sixseconds te lezen is.

Maximaal potentieel

Erfelijke aanleg kan zorgen voor een maximaal potentieel. Hierdoor is het mogelijk dat een trainingspartner veel meer progressie boekt dan u, ondanks dat u evenveel traint. Verder kunnen uw genen ook van invloed zijn op uw motivatie om iets te bereiken. Al deze verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat een kind dezelfde activiteit op hoog niveau uitvoert als een van zijn ouders. Het kind erft dan de juiste genen op het gebied van motivatie en intelligentie of fysieke mogelijkheden. In combinatie met de juiste omgeving om dit talent te ontplooien, kan het kind zijn vader of moeder achterna in een bepaald vakgebied.

Hoewel genen soms voor een maximaal potentieel kunnen zorgen, is het over het algemeen zo dat talent rekbaar is. Zelfs zonder de juiste genen kunt u met genoeg trainingsuren de top bereiken. Genen zijn een goede indicator, maar geen lotsbepaling.

(Bron: Quest, LinkedIn, EenVandaag, New York Times, 6seconds. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Dirck says:

  Helaas erfde mijn Zoon & Dochter naast de goede ook mijn soms lastige Karakter.

  Jos was niet makkelijkste en Max liet Lewis voelen hoe als ik er niet langs mag, ga ik er wel overheen!

  Hoewel ik minder goede Chauffeur ben, wel vele overeenkomsten in Karakter.
  Ik wil dus ik doe mijn manier en als je dat niet goed vind, doei.

  Dus als Toto Wolff nog 1x roept, zou Max wel willen hebben in mijn Team?
  Gelijk een proefritje vragen in de tragere Mercedes Taxi.
  Vooral omdat Aston Martin + Mc Laren uit zelfde blok betere resultaten behaalde.
  Wel gelijk vele journalisten vragen of ze mee willen en deze vraag al bekend maken!
  Zo kun je ook de Toto winnen zonder 1 cent eraan te verdienen!

  Ja, mijn en zijn Humor zijn vrijwel zelfde.
  Maar als alle Journalisten Toto Wolff bleven vragen hoe is het nu?
  Of hij een proefrit kan maken, doet er niet toe, alleen de vraag is al veel ellende waar ze nu geen tijd voor hebben.
  De Media Oorlog is moeilijk te winnen. Japan & China waren makkelijker Scoren!

  Loizza says:

  Ouders met een talent herkennen dit bij hun kind en stimuleren het dan in die richting. Als kind heb je dan de grootste kans op succes.