De populairste betaalmethode verandert regelmatig. Welke methode is het veiligst?

Wat is de veiligste betaalmethode: pinnen, met de telefoon, of toch contant?

De populairste betaalmethode verandert regelmatig. Nadat steeds meer mensen met een pinpas zijn gaan betalen in plaats van met contant geld, wordt betalen met een smartphone ook steeds populairder.  Maar welke betalingsmethode is het veiligst?

Contant geld

Contant geld wordt steeds minder populair. Het aantal plaatsen waar u alleen kunt pinnen neemt toe. Toch blijft contant geld een betrouwbaar betaalmiddel. Het grote voordeel is dat u met briefgeld altijd kunt betalen, ook als er een storing bij de bank of het pinautomaat is. Het is handig om altijd wat contant geld in huis te hebben voor het geval dat er een storing is bij de bank. Om het risico op diefstal te verkleinen, is het wel verstandig om de hoeveelheid contant geld in huis beperkt te houden.

Pinpas

Met de pinpas betalen is al jaren de populairste betaalmethode in Nederland. Eerst met een code, tegenwoordig steeds vaker contactloos. Het contactloze element kan risico’s met zich meebrengen. In het buitenland gaan er verhalen rond over oplichters die een soort pinautomaat tegen uw broekzak aanhouden, om zo contactloos geld over te maken naar hun eigen rekening. Volgens Betaalvereniging Nederland is dit in Nederland nog nooit voorgekomen. Een ander gevaar van een pinpas is dat het voor kwaadwillenden relatief makkelijk is om een code van 4 cijfers af te kijken als u pint. Als zij vervolgens uw betaalpas stelen, kunnen zij hier flink wat geld mee uitgeven. Mocht uw pinpas toch gestolen zijn, neem dan gelijk contact op met uw bank. Zij kunnen de pas blokkeren. U kunt uw pinpas in veel gevallen ook in de app van uw bank direct zelf blokkeren.

Hoe veilig is betalen met de mobiele telefoon of smartwatch?

De betaalmethode via een smartphone of smartwatch zit in de lift. De Nederlandse Bank en Betaalvereniging Nederland verwachten dat deze betaalmethode in 2024 voor het eerst populairder wordt dan betalen met een pinpas. In 2023 gaat 29 procent van de betalingen via een smartphone. 8 procent meer dan in 2022. Wellicht heeft u geen veilig gevoel bij deze betaalmethode, aangezien u regelmatig verhalen hoort over gehackte telefoons. Toch blijkt het veiliger om te betalen met een mobiele telefoon dan met een pinpas. De beveiliging van een smartphone is over het algemeen namelijk beter. Hierbij wordt vaak gezichtsherkenning, een vingerafdruk of een lang wachtwoord gebruikt. Een dief heeft bij een pinpas alleen een 4-cijferige code nodig om bij uw geld te kunnen. Bovendien is er bij een smartphone altijd ontgrendeling nodig om te betalen. Bij een bankpas is contactloze betaling bij kleine bedragen mogelijk.

Uw smartphone blijft echter wel verbonden met het internet, waardoor een hack nooit helemaal uit te sluiten valt. Gelukkig is de kans dat hackers op deze manier geld kunnen uitgeven niet zo groot. Betaalapps op mobiele apparaten hebben namelijk een goede beveiliging met een speciale chip. Dit maakt andere apps op uw mobieltje aantrekkelijker voor hackers dan uw betaalapps. Al met al is betalen via een mobiel apparaat een veilige betaalmethode. U kunt dus met een gerust hart uw smartphone tegen het pinapparaat aanhouden, in plaats van uw pinpas.

(Bron: AD, DNB, Seniorweb, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    charlieFeBo says:

    De betaalmethode via een smartphone of smartwatch zit in de lift???
    Onlangs een berichtje van SNS-bank ontvangen over:

    Veranderingen SNS-rekening(en) per 1 juli 2024
    • We stoppen met SNS Mobiel Betalen. Gebruikt u deze app? Uw overeenkomst stopt op 1 juli 2024. U kunt mobiel blijven betalen met Google Pay en/of Apple Pay.

    Denk dat de SNS-bank te voorbarig hiermee is geweest?

      Heer Bommel says:

      Maar als uw favoriete bankpas in de wallet van uw smartphone SNS is, dan betaalt u middels Apple Pay nog steeds met SNS.