Duur 04:40
Gepubliceerd op 16 april 2024

Groene Vingers met MAX: welke kamerplanten zijn geschikt voor een koude plek in huis?

In Nederland houden we van planten. Gemiddeld hebben we er 13 in huis. Toch blijkt de verzorging soms een grote uitdaging. Mascha de Rooij houdt van planten en bloemen om haar heen. Binnen en ook buiten. In de videoreeks Groene Vingers met MAX deelt ze haar tips hierover. Deze keer: welke kamerplanten zijn geschikt voor een koude plek in huis.

Kamerplanten die het goed doen op een koude plek

Veel kamerplanten komen van tropische bestemmingen, maar er zijn ook planten die het juist heel goed doen bij kou. Ideaal voor de plekken waar de verwarming niet, of lager aan staat. Over het algemeen hebben veel kamerplanten ’s winters graag wat koelere omstandigheden en de opties die Mascha laat zien, kunnen nog wat meer hebben op het gebied van kou. Maar ook zij hebben hun grenzen. De meeste moeten in elk geval in een vorstvrije ruimte staan, maar vaak weer ook weer niet warmer dan zo’n 15 graden. Wat goed uitkomt, als u het huis liever niet te warm opstookt. Hierbij 7 goede opties van kamerplanten die het goed doen op een koude plek:

Ardisia crenata

Het donkergroene blad van de Ardisia Crenata doet het een beetje aan laurier denken. Deze plant houdt niet zo van verandering. Dus als u hem koopt en in huis zet, kan de plant wat blad laten vallen. Kies voor deze plant een plek waar hij kan blijven staan. Zodat hij dus niet verplaatst hoeft te worden. Die plek mag niet te warm zijn en hij wordt ook niet blij van droge lucht. Vermijd de verwarming dus. Ideaal is een plek met een temperatuur tussen de 12 en 18 graden.

Ardisia crenata koude plek

Azalea (Rhododendron simsii)

Van nature groeit de azalea als bodembedekker onder bomen en hoge struiken in Japan en China. In de woonkamer moeten we dus zorgen voor een redelijk lichte, maar niet te zonnige plek. Een temperatuur tussen de 15 en 21 graden is voor deze plant ideaal. Als de temperatuur tijdens de bloei te hoog is, zal de azalea minder lang bloeien. Ook kan hij dan zijn blad laten vallen. En is er erg veel water nodig. De woonkamer is daarom vaak te warm, maar een ruimte die niet, of minder verwarmd wordt is zeer geschikt.

Azalea koude plek

Cyclaam: Cyclamen persicum

De cyclaam wordt ook wel alpenviooltje genoemd, terwijl hij daar oorspronkelijk helemaal niet vandaan komt. Hij komt voor in het Middellandse zeegebied en de versie die wij als kamerplant gebruiken komt uit Iran. Een lichte plek heeft hij nodig, het liefst op het noorden. Wit u lang plezier hebben van een cyclaam, zet hem dan op een koude plek in huis. Zo rond de 15 graden. In de woonkamer is het soms al gauw een graad of 5 warmer.

cyclaam

Kalanchoë blossfeldiana

De Kalanchoë komt uit de vetplantenfamilie en is heel gemakkelijk te verzorgen. Ze zijn bedekt met bloemen en hebben dik, donkergroen blad. Het is één van de planten die het ook in de volle zon op de vensterbank naar zijn zin heeft. Hoe lichter de plant staat, hoe beter. Maar deze plant is sterk, dus op een donkere plek overleeft hij ook voor langere tijd. Als u deze plant in het zonnetje zet, kan hij een rode gloed krijgen. Zonnig of juist een koudere plek… het maakt de Kalanchoë niet uit. Hij voelt zich al fijn bij een temperatuur van 10 graden.

Kalanchoë

Kamerden (Araucaria heterophylla)

De kamerden is een bijzondere plant en wel omdat het één van de oudste nog levende plantensoorten op aarde is. Het liefst staat hij op een half zonnige plaats, bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. In de winter, als er minder licht is, staat deze plant niet graag te warm. Maar koude tocht vindt hij ook niet fijn. Ook de hoeveelheid licht is van belang. Tijdelijk kan de kamerden best op een donkere plek staan. Let wel op dan hoeveel water u geeft. En als de plant minder mooi wordt dan zult u toch op zoek moeten naar een lichtere plek. Even bekijken dus wat een goede en fijne plek is voor de kamerden.

kamerden kou

Klimop (Hedera)

Klimmen of hangen, de klimop vindt het beide goed. Hij is afkomstig uit de koelere gebieden in Europa. Zet hem daarom liever niet in direct zonlicht en zorg dat hij in een ruimte staat waar het niet te warm wordt. Want de hedera, doet het het best op plekken onder de 20 graden. Zelfs een graadje vorst vindt hij niet erg. Dit is dus een plant voor de allerkoudste plekken in huis. Qua licht hebben de bontbladige soorten meer licht nodig dan de groene, maar beide kunnen een redelijk donkere plek hebben.

klimop

Vingerplant: Fatsia

Ondanks zijn exotische looks kan de vingerplant verrassend veel kou verdragen. Vandaar dat ze ook regelmatig in onze tuinen als tuinplant te vinden zijn. In pot hebben ze wel enige winterbescherming nodig, maar geplant in de volle grond kunnen ze gemakkelijk -15 graden aan. In huis kunt u hem dan ook gerust in een ruimte zetten die niet verwarmd wordt. Wordt de vingerplant te groot voor in huis, dan kan hij in het voorjaar (als de vorst voorbij is) in de tuin geplant worden.

vingerplant kou

Meer kamerplanten voor een koude plek

Met deze planten kunt u het toch groen aankleden in huis, ondanks een misschien wat koude plek. In een eerder artikel geven we nog 4 extra tips voor kamerplanten die tegen lagere temperaturen in huis kunnen.

Op de pagina Groene Vingers met MAX voegen we steeds weer nieuwe video’s toe. En meer tips over tuinieren en kamerplanten vindt u in ons uitgebreide kamerplantenoverzicht, op de pagina Tuin & balkon en bij de groentips van hovenier Krijn Spaan.

Lukt het niet om de video af te spelen? Bekijk hem dan op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto’s: redactie MAX Vandaag, Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    De clivia geeft geen bloemen als ie in de winter niet koud heeft gestaan

Bekijk ook

Meer