Eiwitten

Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?

Om goed te functioneren heeft ons lichaam bouwstoffen nodig. 1 van die bouwstoffen zijn eiwitten. Ze zitten onder andere in vlees, vis, kip, eieren, zuivel en in sommige groenten. Er zijn dus dierlijke en plantaardige eiwitten. Maar wat is het verschil? De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit. 

Essentieel

“Eiwitten zijn een groepje aminozuren. In de natuur zijn er wel meer dan 500 verschillende aminozuren. In ons lichaam vinden we hier een twintigtal van terug. Essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren.”

“Essentieel wil zeggen dat deze noodzakelijk zijn voor ons en dat wij deze dagelijks uit onze voeding dienen te halen. Semi-essentieel houdt in dat ons lichaam deze aminozuren in sommige situatie wel kan aanmaken,  maar te weinig waardoor er tekorten ontstaan. Niet-essentiële aminozuren zijn de aminozuren die ons lichaam zelf kan aanmaken. Daar hoeven wij ons dus geen zorgen over te maken.”

eiwitten
Lees ook: Zijn eiwitten en proteïne hetzelfde?

Van levensbelang

“Een groot deel van ons lichaam bestaat uit eiwitten. 60 procent van ons lichaam bestaat uit water en 20 procent zijn eiwitten. Eiwitten zijn van levensbelang voor de structuur van onze cellen, de aanmaak van hormonen, ze versterken ons immuunsysteem, ze dienen als transportmiddel om bijvoorbeeld zuurstof te transporteren, maar ook voor de opbouw van ons spierweefsel.”

Dierlijke eiwitten

“De naam dierlijke eiwitten zegt het natuurlijk al. Deze vind je vooral in producten die van dieren afkomstig zijn denk aan; vlees, zuivelproducten, gevogelte, vis en eieren. De eiwitten die in deze producten aanwezig zijn lijken het meest op die van ons mensen. Hierdoor worden ze sneller en makkelijker opgenomen dan plantaardige eiwitten. Het jammere is alleen dat deze dierlijke producten tegenwoordig behoorlijk bewerkt zijn. Daarnaast bevatten ze vaker minder goede vetten. Hierdoor zijn ze ongunstig voor onze gezondheid. Probeer zoveel mogelijk biologische dierlijke producten te kiezen. De kans is dan groter dat het producten zijn van hogere kwaliteit waardoor deze beter zijn voor je gezondheid.”

Ontstekingsreacties

“Vlees en vooral rood vlees verhoogt ontstekingsreacties in het menselijk lichaam waardoor er allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan, wees daarom bewust van de hoeveelheid vlees die je per dag eet. Op dit moment eten wij Nederlanders nog steeds veel en vaak rood vlees. 20 procent van de Nederlanders eet nog dagelijks vlees en 75 procent niet dagelijks maar wel geregeld. Slechts 5 procent eet helemaal geen vlees.”

Plantaardige eiwitten

“Plantaardige eiwitten zijn afkomstig van plantaardige producten zoals groenten, peulvruchten, noten en zaden. Jammer genoeg zijn deze eiwitten niet compleet. Zoals je hierboven hebt gelezen bestaan eiwitten uit een groepje aminozuren. Bij plantaardige eiwitten ontbreekt er soms 1 of meer aminozuren om eiwitten compleet te maken. Om de juiste combinatie van aminozuren te maken, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Combineer groenten met noten en zaden. Varieer bij het ontbijt en eet niet elke dag dezelfde soort fruit en beleg je boterham de ene keer met ei en dan weer eens met kaas of humus. Variëren is het toverwoord. ”

noten
Lees ook: Noten zijn hartstikke gezond, maar welke noot spant de kroon?

Extra groenten

“Extra groenten eten is voor niemand slecht. Sterker nog het heeft juist een positieve weerslag op het menselijk lichaam. Lichamelijke klachten die ontstaan door de ontstekingsreactie door een hoge vlees inname, ontstaan niet als je meer plantaardige eiwitten eet. Een beroerte of een verhoogd cholesterol komen veel minder vaak voor bij mensen die weinig tot geen vlees eten.”

“Meer plantaardige eiwitten eten is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook minder belastend voor het milieu en voorkomt dierenleed. Een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen komt door het houden van vee.”

Welke plantaardige eiwitten bevatten de meeste eiwitten?

“Naast dat alle groenten en peulvruchten vezels, vitaminen en mineralen bevatten, is er ook een selectie die meer eiwitten bevatten. Zoals Sojabonen, hennepzaad, hazelnoten, paranoten, spirulina, maanzaad, quinoa, chiazaad, lijnzaad, pompoen-, zonnebloem-, en pijnboompitten. Maar natuurlijk ook eieren, zuivel en eventueel iets van een vleesvervanger helpt de hoeveelheid eiwitten om hoog te schroeven. Aan iedere maaltijd 1 van deze producten toevoegen verhoogt de dagelijkse inname aan eiwitten.

Vegetarisch ook echt gezonder?

“Een vegetarisch eetpatroon is niet per definitie gezonder dan een eetpatroon met vlees. Wel laten verschillende onderzoeken zien dat het een eetpatroon zonder vlees het risico op hart en vaatziekte verkleint. Doordat er in dierlijke producten vaak veel verzadigde vetten zitten, is het risico op een verhoogd cholesterol groter.”

“Als je vegetarisch eet dan is het belangrijk dat je vlees, gevogelte en vis wel vervangt of aanvult met extra voedingssupplementen. Veel vegetariërs hebben een tekort aan ijzer, eiwitten, B vitaminen en vetzuren. Omega 3 is essentieel vetzuur voor onze hersenen, voor onze celwanden, om veroudering tegen te gaan, productie van hormonen. Een te kort van deze stof kan leiden tot een verminderde hormoonproductie, depressie, verminderde immuniteit, huidklachten. Lees je goed in als je ervoor kiest plantaardiger te gaan eten. Je wilt voorkomen dat je er een tekort aan voedingsstoffen doorkrijgt.”

Op 4 november 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om over dit onderwerp te vertellen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: de KoelkastCoach)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. maxwout says:

    Eerst wordt zuivel genoemd bij “Dierlijke eiwitten”, later staat zuivel bij “plantaardige eiwitten bevatten de meeste eiwitten”.

  2. Vickey says:

    jullie hebben het over vlees , kip en gevogelte volgens mij is dat allemaal vlees