Kruidnoten, chocoladeletters, schuimpjes: hoe maakt u dit sint-snoep iets gezonder?
Publicatiedatum: 4 december 2020
Sinterklaas is onlosmakelijk verbonden met pepernoten, chocoladeletters, schuimpjes en ander lekkers. Ze zijn hartstikke lekker, maar helaas niet zo goed voor de gezondheid. KoelkastCoach Sabine Leijten vertelt u wat er precies in zit en hoe u zelf iets gezonder soepgoed kunt maken.
Kruidnoten en speculaasbrokken
De pepernoot, of kruidnoot, is hét sint-snoepgoed bij uitstek. Al ver voor aankomst van Sinterklaas liggen ze in de supermarkt. Ook speculaasbrokken horen bij de sint, al kan deze lekkernij het hele jaar door worden verkocht. Sabine Leijten legt uit waar pepernoten en speculaasbrokken van worden gemaakt. “Kort door de bocht worden kruidnoten en speculaasbrokken gemaakt van tarwe, suiker, speculaaskruiden en wat boter of olie.” Vooral dat suiker is niet zo heel gezond, weet zij. In 50 gram pepernoten, wat gelijk staat aan 1 handje, zit ongeveer 16 gram suiker. ter vergelijking: dat zijn 5 suikerklontjes.
Ook over de tarwe in dit soort producten heeft zij iets te zeggen: “tarwe is van nature een prima een product, alleen is dit door de over productie van ons voedsel enorm ‘doorgefokt’. Hierdoor zit er bijna geen voedingsstof meer in en is het vele malen minder voedzaam. Vroeger werd tarwe vermalen door molenstenen die mensen en dieren aandreven. Tegenwoordig wordt dit machinaal gedaan. Wat heel efficiënt is, maar hierdoor worden alle vezels, kiemen, oliën en alle andere voedzame stoffen verwijderd. Doordat de buitenste kaf en zemelen eraf gemalen worden blijft er alleen nog maar wit poeder over, zonder vitaminen en mineralen. Dit witte poeder heet tarwemeel en wordt extreem snel door onze darmen opgenomen waardoor het een enorm hoge bloedsuikerpiek veroorzaakt.”
Mensen die zelf kruidnoten of speculaas gaan bakken adviseert Sabine Leijten dan ook om een meelsoort te kiezen die minder bewerkt is, waardoor er nog vezels en voedingsstoffen inzitten. “Zelf kies ik graag voor speltmeel of liever nog havermeel.”
Schuimpjes
Pepernoten worden vaak samen met schuimpjes verkocht en zijn zodoende dus ook niet meer weg te denken uit het sintassortiment. “Dat zijn de grootste suikerbommetjes die je maar vind tussen het sinterklaas snoepgoed”, zegt de KoelkastCoach. “Volgens de verpakking zijn 2 à 3 schuimpjes 1 portie. Deze 2 schuimpjes staan in verhouding tot 2 suikerklontjes. Kruidnoten en ander snoepgoed bestaat uit verschillende ingrediënten waardoor in verhouding iets minder suiker bevat. Dat is met schuimpjes helaas niet het geval. Apart van wat varkensgelatine en kleurstoffen zit er niets anders in dan suikers en glucosesiroop.”
Chocoladeletters
De chocoladeletter, nog zo’n sintfavoriet die niet heel erg goed voor de gezondheid is. “De witte- en melkchocoladeletters zijn gemaakt van cacaoboter, heel veel suiker en maar heel weinig chocolade.” Dat de letters deze samenstelling hebben zorgt ervoor dat de neiging groot is om door te blijven eten als u eenmaal begonnen bent. Letters van pure chocolade zijn iets gezonder. “Kies dus altijd chocolade van 75 procent cacao of meer, dan profiteer je van de krachtige karaktertrekken van de cacao. Pure chocolade heeft veel positieve eigenschappen. 1 daarvan is dat het veel antioxidanten bevat, die bijvoorbeeld het risico op kanker en hartaandoeningen kunnen verlagen. Antioxidanten heeft je lichaam nodig om ongunstige stoffen te verwijderen en af te voeren. ”

Zo maakt u ze zelf
Ook chocoladeletters kunt u heel makkelijk zelf maken met een wat verantwoordere soort chocolade. De KoelkastCoach vertelt u hieronder hoe u dat doet:
Ingrediënten (voor een letter van 200 gram)
- 200 gram chocolade van 72% cacao of meer
- 2 volle el fijngehakte walnoten
- 2 volle el cranberries
- 1 tl kaneel
- 1 volle el santen (het dikke deel van kokosmelk)
- 3 el kokosrasp
- 1 el kokosolie
- snufje zout
- ter garnering kokosrasp en proteïn crunch chocolade balletjes
- siliconen chocoladelettervorm
Bereidingswijze:
Zet een pan, waar een kom boven kan hangen, op het vuur. Let op dat de kom niet het water raakt. Breek de chocolade in stukken en smelt deze in de kom.
Als de chocolade gesmolten is mogen alle andere ingrediënten bij de chocolade. Roer alles goed door elkaar.
Vul de vorm met de chocolade. Laat de chocoladeletter minimaal 24 uur buiten de koelkast hard worden. Zet je ‘m wel in de koelkast, houd er dan rekening mee dat de chocolade wit uitslaat.
Haal de letter voorzichtig uit de vorm. Verwarm een mes in beker of kom met gekookt water. Maak met de warme lamet een deel van de bovenkant van de letter een beetje zacht. Strooi hier wat kokosrasp overheen. Doordat je de chocolade een beetje laat smelten, blijft de kokos plakken. Doe dit ook voor de chocoladeballetjes of iets anders waar jij zin in hebt.
Let op: verwarm de chocolade in een kom boven een pan water en niet direct in een pannetje, anders verbrandt de chocola en wordt deze bitter van smaak.
Meer recepten
Naast dit recept voor een gezondere chocoladeletter heeft Sabine Leijten nog heel veel andere iets verantwoordere sintrecepten. Zij heeft deze recepten gebundeld in een gratis online boek.
Op 4 december 2020 is Sabine Leijten te gast in het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker om meer te vertellen over dit onderwerp. U hoort Lunch Lekker welke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.
(Bron: Sabine Leijten)