buikvet

Hoe ontstaat buikvet? En waarom is het gevaarlijk? De KoelkastCoach vertelt

Hoewel de zomer nog niet echt stralend is, zijn er al wat stranddagen voorbij gekomen. Niet iedereen voelt zich even comfortabel in badkleding. Vaak is het vet op de buik een factor die onzekerheid aanwakkert. De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit hoe buikvet ontstaat, waarom het niet goed is voor de gezondheid en welk voedsel het in de hand werkt.

Hoe ontstaat buikvet?

Net als al het vet ontstaat het vet op de buik ook door vetcellen. “Vetcellen zijn net als andere cellen enorme fabrieken. Er worden hormonen geproduceerd, ze maken eiwitten aan en zorgen voor energie, waardoor er verbranding plaats vindt. Ieder mens heeft in bepaalde maten vet nodig, de één wat meer dan de ander”, aldus De KoelkastCoach.

Waarom is het zo gevaarlijk?

Te veel vet is nooit goed, maar buikvet al helemaal niet. Volgens het Voedingscentrum is dit type vet 1 van de voornaamste veroorzakers van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het is niet per se het vet direct onder de buik dat de echte boosdoener is, maar het vet in de buikholte en rondom de organen. Lichaamscellen kunnen door dit soort vet minder gevoelig worden voor insuline, de stof die de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Daardoor kan uiteindelijk diabetes type 2 ontstaan.

Ontstekingen

Vet in de buik, buikholte en rondom de organen ontstaat nadat vetcellen uitzetten. “Ze worden groter, waardoor ze meer ruimte innemen. Hierdoor komt ander weefsel in gedrang en kan beschadigen. Hoe groter de vetcel, hoe meer zuurstofrijk bloed er nodig. Extra bloedvaatjes zullen moeten worden aangelegd, wat tijd kost. Als vetcellen te lang weinig zuurstof krijgen sterven ze af. Die gestorven vetcellen zijn de broedplaats van ontstekingen”, aldus Leijten.
“Die ontstekingsreactie gaat z’n eigen leven leven. Het verspreidt zich in de bloedbaan en treedt andere organen binnen. In bloedvaten beschadigen deze ontstekingsstoffen de wanden, wat tot hart- en vaatziekten kan leiden.”
Ook de alvleesklier wordt beïnvloed door de ontstekingsreactie van afgestorven vetcellen. “Als deze te maken krijgt met ontstekingsstoffen, dan wordt de functie van de alvleesklier minder. Daardoor wordt er minder tot geen insuline meer aangemaakt, met als mogelijk gevolg diabetes type 2.”

Welk voedsel veroorzaakt buikvet?

Hoeveel buikvet iemand heeft is deels genetisch bepaald, maar het eetpatroon heeft er ook invloed op. Zo zijn transvetten ultieme veroorzakers. ” Deze vetten komen vooral voor in kant- en klaar producten en eten dat lang houdbaar is. Denk aan koekjes, gebak, deegwaren, vlees in blik, worst, fastfood, frituurvet, chocola of chips. Transvetten zijn vetten waar het menselijk lichaam niets mee kan. Als je hier dus te veel van binnenkrijgt, wordt het opgeslagen.” Dit gebeurt voornamelijk in de buik.

Slechte suikers

Naast transvetten kunnen ook slechte suikers buikvet in de hand werken. Dit zit vooral in zoete baksels, toetjes, (ontbijt)granen, deegwaren, snoep, fruitsappen en frisdranken.  Het gaat vaak om een combinatie van glucose-fructose dat een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Fructose is een zoetstof waar het menselijk lichaam eigenlijk geen raad mee weet. Het moet eerst opgeslagen worden, voordat het wordt omgezet tot brandstof. Er is maar een kleine opslag voor fructose, waardoor het overgrote deel als vet wordt weggezet.

suiker
Lees ook: Is suiker altijd slecht? De KoelkastCoach beantwoordt deze en andere zoete vragen

Alcohol

Alcoholische versnaperingen verhogen volgens velen de sfeer, maar gezond zijn ze niet. “Het drinken van alcohol is voor veel mensen een risico op diverse ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, lever- en alvleesklierziekten. Omdat alcohol een hoog suikergehalte heeft, verstoord het de functie van de lever en alvleesklier met meer buikvet als gevolg.”

Buikvet verminderen

Uiteraard is er ook genoeg voedsel dat de vorming van buikvet juist tegengaat. Vooral producten met genoeg eiwitten hebben een positief effect. Dat komt omdat spieren, de voornaamste verbranders van buikvet, eiwitten nodig hebben om goed te kunnen functioneren. “Als er te weinig eiwitten aanwezig zijn ‘eten’ spieren zichzelf op.  Dat is heel ongunstig als je juist meer spiermassa wilt kweken.”

Eiwit – of proteïne, zoals het ook wordt genoemd- komt vooral veel voor in vlees en zuivel, maar uiteraard ook in ei.

Op 25 juni 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om over dit onderwerp te vertellen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Janneke 25 says:

  Helaas tegenwoordig ook behept met een buikje. Ik let op alles wat ik eet maar niets helpt. Moedeloos er van.
  Al de adviezen die ook in artikel staan geprobeerd, maar helaas dus.
  Moet er maar mee moeten leven denk ik.

 2. Margeaux says:

  En waarom worden de plantaardige eiwitten en proteïne niet aanbevolen? Deze zijn veel beter dan al die dierlijke producten.

 3. RReim says:

  Ik heb ruim 30 jaar diabetes type 2 gehad. Mijn gewicht en de buikomvang namen in die tijd toe ondanks mijn dagelijkse fietstocht naar het werk. 20 km heen 20km terug plus nog een avondje sporten. De hoeveelheid metformine werd langzaam hoger tot ik een chemokuur moest. De huisarts vond het noodzakelijk dat ik aan de insuline moest. Heb ik niet gedaan. Na de chemo werden de insuline waarden langzaam weer lager. Op tv een reclame van Keer diabetes 2om. Ik heb mij aangemeld. Vanwege de corona kon ik niet direct beginnen en ben bij een diëtiste gekomen die het programma ondersteun. Buikomvang meten 115cm,lengte 185cm gewicht 85 kg. Kreeg van haar voedingsvoorlichting. Weinig snelle koolhydraten, geen producten uit pakjes en zakjes. natuurlijke en onbewerkte producten. Roomboter, olijfolie, en eiwitten was de basis. Twee maanden verder. Buikomvang 105cm, gewicht 79kg. Een maand later kon ik deelnemen aan het programma. 2 dagen met met lotgenoten in een conferentie centrum. Heerlijk gegegeven. Mensen die insuline prikte zagen na de 2e dag dat hun waarden flink waren gedaald. Het advies aan mijn behandelaar was: halvering medicatie. Na twee maanden een bijeenkomst. Bloedwaarden opgestuurd. Gewicht 75kg buikomvang 95cm. En een prima BMI. Advies aan behandelaar:stoppen met medicatie. Ik controleer nu gelmatig mijn nuchtere bloedwaarden. Gemiddeld 5.5. Voel me prima. Eet niet helmaal meer volgens het programma maar houd er wel rekening mee. Ik eet bewuster. Dat wil zo houden. In een goed jaar tijd is mijn diates type 2 omgekeerd, is het buikvet weg en heb ik een gezond BMI.

 4. maria45 says:

  Toen ik 15 jaar was woog ik 54 kg en nu ben ik 76 jaar en weeg dat nog steeds. Als kind was ik al een kritische eter. Vroeger waren er geen sausjes, alleen wat mayonaise. Ik lust geen sausjes, alle vetmakers zegt mijn lichaam nee tegen. Ik denk dat de combinatie van alcohol en sausjes veel buikvet veroorzaakt.
  Bovendien eten mensen teveel. Koolzuurhoudende dranken zegt mijn lichaam ook nee tegen. Gewoon water, eventueel een scheutje roosvicee. Veel bewegen. Als je weinig beweegt heb je weinig eten nodig. Met zware lichamelijke arbeid heb je stevige kost nodig. Hierin moet men de balans zien te vinden. Een glaasje wijn in het weekend kan heus geen kwaad, maar neem dat bij het eten en niet zomaar, want dan ga je snaaien. Alcohol bevordert de eetlust, vooral ’s avonds laat. Veel groente, weinig vlees, wel vis. Om de dag sla met eieren en tomaten, geen sausjes of alleen een vinegrette. Simpel maar wel lekker en gezond. Koekje bij de koffie kan ook geen kwaad, maar drink je koffie of thee puur zonder suiker en melk. Chocolade niet eten of soms bij speciale gelegenheden, veel te veel vet.

 5. maria45 says:

  Nog even iets heel belangrijks wat je nergens hoort maar absoluut waar is. Als je veel buikvet hebt is het niet slim om zwanger te worden. De kans op complicaties zowel voor kind als moeder is erg groot. Voorbeeld ik met mijn 54 kg voor de zwangerschap, raakte zwanger en kreeg een kind van 8 pond.
  Naast mij in het ziekenhuis enkele veel te dikke dames, allen kindjes van 4 of 5 pond. Tussen al dat buikvet is geen ruimte om normaal te groeien. Je baarmoeder kan geen kant op, denk maar eens logisch na.