aardbeien

Het aardbeienseizoen is begonnen: zo gezond is deze vrucht

Aardbeien zijn inmiddels het hele jaar door verkrijgbaar, maar van juni tot en met september zijn ze echt het allerlekkerst. Zijn ze naast lekker ook nog gezond? De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit.

Bron van vitamine C

De rode aardbei is niet zo’n grote vrucht, maar in dat kleine jasje schuilt een scala aan gezondheidsvoordelen. “Aardbeien staan bijvoorbeeld stijf van de vitamine C”, let Leijten uit. “In 100 gram aardbeien zit zo’n 50 milligram.”
Dit is nieuws, want vitamine C is uitermate goed voor de mens. “Dat vitamine C een soort van superman is, dat komt gelukkig steeds meer aan het licht. Voor heel lichamelijke ongemakken is deze vitamine dé oplossing. Vitamine C is een sterke antioxidant waar het menselijk lichaam bij nooit genoeg van kan krijgen. Zeker niet met alle stress die de coronacrisis nog steeds met zich meebrengt. Vitamine C is een enorme immuunbooster, het heeft de kracht ongunstige stoffen op te ruimen, het voorkomt veroudering en het gaat ontstekingsreacties tegen.”

Vezels

Naast vitamine C zitten er in aardbeien ook enorm veel vezels. Vezels zijn essentieel voor een goede werking van de spijsvertering. “Wie te weinig vezels eet heeft meer kans op verstopping, om maar een voorbeeld te noemen”, geeft Leijten aan. “In 100 gram aardbeien zit ongeveer 2 à 3 gram vezels. Dagelijks dien je zo’n 30 gram vezels binnen te krijgen, dus met een klein schaaltje aardbeien heb je al 10 procent van deze hoeveelheid binnen.”

Gewicht op peil houden

Wilt u een paar kilo kwijt? Aardbeien kunnen daarbij helpen. Dat komt omdat ze – net als ander rood fruit- vol zitten met de al eerder genoemde antioxidanten. “Als je afvalt komen er afvalstoffen vrij die afgevoerd dienen te worden. De antioxidanten uit aardbeien helpen hierbij.”
Ook de vezels uit aardbeien kunnen gewichtsafname stimuleren. “Door voldoende vezels te eten heb je langer een vol gevoel. Ze verteren langzaam, wat een voordeel is voor de bloedsuiker. Die blijft zo stabieler.”

Tegen veroudering

Naast vitamine C, zitten er nog meer antioxidanten in aardbeien. Het gaat hier om flavenolen (wat ook in pure chocolade zit) en ellaginezuur. “Dit zijn mooie stoffen die het verouderingsproces tegen gaan. Het voorkomt dat het collageen wordt afgebroken. Collageen helpt jouw huid elastische te houden en vorming van rimpels tegen te gaan. Ook zijn deze stoffen een vereiste voor een gezond hart en bloedvaten. Door voldoende aardbeien en ander rood fruit te eten, wordt het lastiger voor plaque om zich vast te klampen in de bloedvaten.”

Recepten met aardbei

Aardbeien zijn lekker én enorm gezond, maar wist u dat ze ook enorm veelzijdig zijn? U kunt er werkelijk van alles mee maken. Wij hebben een aantal recepten met aardbei voor u selecteert. We kunnen niet beloven dat ze allemaal even gezond zijn als de vrucht zelf, maar lekker zijn ze in elk geval wel!

Schol met een salade van avocado en aardbei van Janny van der Heijden

Aardbeiensoezen van Robèrt van Beckhoven

Rabarbersalade met geitenkaas en aardbeien van Sandra Ysbrany

Biscuitrol met citroencrème en rood fruit van Anna Yilmaz

Geef een antwoord

Reacties (7)

 1. Omawit says:

  Aardbeien zijn heerlijk, maar hebben ook de meeste bestrijdingsmiddelen op zich en dat was je met water er NIET AF!
  Abonneer je op deze wekelijkse nieuwsbrief als je veel meer belangrijk en wetenschappelijk onderbouwde info over voeding wil weten!
  ahealthylife.nl/de-dirty-dozen-deze-groenten-en-fruit-bevatten-het-meeste-en-minste-bestrijdingsmiddelen/
  Je kan er ook lezen hoe je zelf de bestrijdings-middelen van je groente en fruit kan verwijderen,
  Mijn super gezonde moeder van 92 jaar doet dat trouw!

  1. johanna78 says:

   Helemaal gelijk. Aardbeien bevatten veel bestrijdingsmiddelen maar dat vinden ze bij het Voedingscentrum geen punt!!
   Ik ontvang al jaaaaaaaaren de nieuwsbrief van ahealthylife en ben blij met hun tips over voeding.

  2. A M Nijdam van Essen says:

   Beste Omawit. De aardbeien die u in de winkels koopt zullen misschien veel bespoten zijn en worden vaak geteeld op basis van hydrocultuur. Wij hebben een stukje tuin waar we ruim honderd aardbeiplanten hebben en deze worden nooit bespoten met bestrijdingsmiddelen. Verder wil ik opmerken dat aardbeien weinig last hebben van ongedierte. Slakken en spreeuwen lusten ze wel graag maar hiervoor zijn wel andere middeltjes.

 2. Marianne Steenstra says:

  U vergeet te melden dat je ook een allergie voor aardbeien kunt hebben met flinke jeuk en allemaal bultjes. Komt overeen met zonneallergie.

 3. aaboer says:

  Geacht lezer heb een vraag betreffende de AARDBEI .Hoe gezond zijn aardbeien voor diabetes2 patienten ?Hoop op een reactie vriendelijk groetend Henk Bom

 4. Crijns says:

  Hi Sabine, ben ik weer!!
  We eten ze heel veel en vaak maar omdat bekend is dat aardbeien het meest bespoten gewas en fruit is worden ze eerst in de oplossing baked soda gedompeld om al dat gif er af te wassen\ spoelen. Doe jij ook zo iets?
  GreetzZz
  Harrie

 5. Fitoud says:

  Aardbeien met veel bestrijdingsmiddelen, dan bedoelt u waarschijnlijk aardbeien uit Spanje, Marokko , Egypte , de Nederlandse worden sterk gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen
  Ik heb een neef die aardbeien teelt van september tot eind mei op grond in bakken er komt geen bestrijdingsmiddel aan te pas
  Alles is biologisch geteeld
  Ik eet ze graag zo van de plant en zijn heerlijk zoet je hebt geen suiker nodig