bomen en struiken in potten

Hoe kunnen struiken en bomen in potten verzorgd en verpot worden?

Struiken of bomen in potten worden op den duur soms te groot, maar het is zeker mogelijk om ze jarenlang op die manier te verzorgen. Er is wel wat extra aandacht nodig, om ze gezond te houden, in de beperkte ruimte die ze tot hun beschikking hebben. We geven tips voor het planten, de verzorging en het verpotten.

Struiken of bomen in potten zetten

Houd bij het kiezen van geschikte potten rekening met hoe groot een struik of boom op den duur kan worden. Een boompje, zoals bijvoorbeeld een krentenboompje, kan in het begin misschien nog klein van formaat zijn, maar in enkele jaren behoorlijk groot uitgroeien. Kies daarom bij voorkeur voor een pot die voldoende ruimte biedt voor in elk geval de komende jaren. Niet alle potten kunnen tegen vorst, dus gebruik er een die niet kan stukvriezen.

Het is belangrijk dat de pot is voorzien van voldoende gaten, zodat overtollig water makkelijk weg kan. Leg eventueel potscherven over de drainagegaten heen, zodat ze niet kunnen dichtslibben. Hydrokorrels zijn niet voor alle planten geschikt, aangezien ze veel vocht vasthouden en dat voor veel groensoorten te nat is. Om te zorgen dat het water nog beter weg kan, kunt u de pot nog op speciale steuntjes of bijvoorbeeld balkjes zetten.

Vul de pot met een goede kwaliteit grond. Voor veel boom- en struiksoorten is (turfvrije) potgrond geschikt, maar voor bijvoorbeeld zuurminnende soorten is hortensiagrond nog beter. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten grond beschikbaar, dus die kunt u precies afstemmen op de wensen van de betreffende plant die in de pot komt.

hortensia en andere struiken in potten

Welke bomen en struiken kunnen in een pot staan?

In principe kunnen vrijwel alle bomen en struiken in een pot staan. Zolang ze maar de juiste grond en omstandigheden krijgen. Zo worden bijvoorbeeld steeds meer gebouwen beplant met verticale tuinen, waarbij de bomen en struiken in grote potten of bakken komen te staan. Toch kan het handig zijn om voor boom- en struikvormen te kiezen, die wat kleiner van formaat blijven. Ze blijven dan beter hanteerbaar. In een eerder artikel beschrijven we 11 boomsoorten die redelijk compact van formaat blijven. In het geval van struiken kunt u bijvoorbeeld kiezen voor hortensia’s, camelia’s, rododendrons of Skimmia’s.

Acer in pot

Hoe moet een boom of struik in pot verzorgd worden?

Kies om te beginnen een goede standplaats uit. Planten die van veel zon houden, prefereren een plek in het zonnetje en planten die met minder licht toe kunnen, juist niet. Daarbij is het ook van belang ze niet te veel op de tocht te zetten. Wind en tocht drogen extra uit en in een pot kan het dan zomaar gebeuren dat een boom of struik té droog komt te staan. Daarbij kan de pot dan ook gemakkelijk omwaaien, wat tot beschadigingen kan leiden. Controleer daarnaast sowieso regelmatig of er water nodig is. Zelfs als het regent is dat soms het geval, aangezien het water ook grotendeels naast de pot kan vallen. Zeker wanneer de boom of struik een dicht bladergestel heeft.

In nieuwe aarde zit voor een aantal weken tot maanden voedsel. Erna moet u gaan bemesten. Afhankelijk van het soort groen moet dat 1 of enkele keren gebeuren. Net als grond, zijn er heel veel soorten mest te koop. Van universele, tot speciaal voor coniferen of zuurminnende planten. Dus pas de bemesting op uw plantkeuze aan.

In een pot zijn de wortels gevoeliger voor vorst, dan wanneer ze in de volle grond staat. Breng daarom wanneer er strenge vorst wordt verwacht bescherming om de pot en eventueel de plant zelf aan. In een eerder artikel geven we daar tips voor. Of plaats een hanteerbare, vorstgevoelige struik of boom zo mogelijk tijdelijk in een vorstvrije, maar niet te warme ruimte.

Door jaarlijks te snoeien, kunt u de groei in toom houden.

rododendron in pot

Hoe kan een boom of struik in pot verpot worden?

Na verloop van tijd raakt de aarde in potten uitgeput en dan moet er verpot worden. Dat is ook het geval als de boom of struik te groot wordt voor de pot of de kluit erg gegroeid is. Over het algemeen is het tussen de 2 en 5 jaar nodig. Als verpotten nog niet nodig is, kunt u het beste wel elk voorjaar de bovenste laag aarde vervangen. Het is afhankelijk van de wortels hoe diep die laag kan zijn. Sommige soorten wortelen erg oppervlakkig en dan is het misschien slechts mogelijk om 1 centimeter van de aarde af te schrapen. Haal anders in elk geval 5 centimeter weg en doe daar verse aarde voor in de plaats. Het mag ook wat dieper, zo lang u er de wortels maar niet bij beschadigt.

Tijdens het verpotten kunt u de struik of boom het beste op zijn zij leggen. Bij grote en zware exemplaren is daar hulp bij nodig. Verwijder zo veel mogelijk grond en beschadigde wortels en vul de pot met verse aarde. Geef nadat de struik of boom weer in de pot staat goed water.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Sprinklr, Directplant, Gardeners World Magazine, VT Wonen, bomenbezorgd.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie