Minimumloon AOW 1,2 procent verhoging

Toch geen extra 1,2 procent bovenop minimumloon: wat merken AOW-gerechtigden hiervan?

De voorgenomen extra stijging van het minimumloon, met 1,2 procent, is toch nog van de baan. Het wetsvoorstel hiervoor is eerder al aangenomen in de Tweede Kamer, maar komt niet door de Eerste Kamer. En dat heeft ook gevolgen voor AOW-gerechtigden. Wat is er precies aan de hand?

Hoe hoog is het minimumloon in 2024?

De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Sinds 1 januari 2024 gaat het niet meer om een minimumloon per maand, maar een minimumloon per uur, op basis van een 36-urige werkweek. Dit actuele minimale uurloon is 13,27 euro, voor werknemers van 21 jaar en ouder.

Wat verandert er per 1 juli 2024 aan het minimumloon?

De volgende wijziging in het minimumloon staat dus gepland voor 1 juli 2024. Dan komt er sowieso een zogeheten indexatie, omdat het uurloon meestijgt met de cao-lonen. Deze bedraagt naar verwachting ongeveer 3,1 procent. Bovenop deze indexatie komt de extra loonsverhoging van 1,2 procent, meldt Rijksoverheid aan het begin van het jaar nog. De Tweede Kamer stemt ook voor deze extra verhoging. Maar in april 2024 strandt het voorstel alsnog in de Eerste Kamer.

AOW 1 januari 2024
Lees ook: AOW-bedragen per 1 januari 2024 bekend: op hoeveel geld heeft u recht?

Waarom komt er toch geen extra verhoging van 1,2 procent?

De stemming in de Eerste Kamer is pas op dinsdag 16 april 2024, maar het staat al vast dat er geen meerderheid zal zijn voor de extra verhoging van 1,2 procent. De partijen BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, Forum voor Democratie, SGP en JA21 hebben in de Tweede Kamer al tegen gestemd en zullen dat in de Eerste Kamer ook doen. Deze 6 partijen hebben in de Tweede Kamer geen meerderheid (43 van de 150 zetels), maar in de Eerste Kamer wel (39 van de 75 zetels). De BBB heeft hier, als grootste Eerste Kamer-fractie, de belangrijkste stem in. Na ‘lang wikken en wegen‘, zoals BBB-Kamerlid Eugène Heijnen omschrijft, blijft de partij bij zijn standpunt. Dit heeft te maken met de extra kosten voor verhoging van het minimumloon, naar schatting 1,5 miljard euro.

Wat betekent dit voor AOW-gerechtigden?

Het blijft op 1 juli 2024 dus bij de halfjaarlijkse indexatie, ook voor de AOW-gerechtigden. Want de koppeling tussen het minimumloon en de AOW-uitkering is behouden gebleven, ondanks de omrekening van maand- naar uurloon. Volgens de NOS lopen werknemers met een minimumloon 25 euro per maand mis, nu die extra verhoging van 1,2 procent is vervallen. Voor een AOW-gerechtigde zonder aanvullend pensioen is het misgelopen extra maandbedrag ‘ongeveer de helft’ van die 25 euro. Hoe hoog uw AOW-uitkering precies uitvalt, wordt in de loop van juni 2024 bekend.

Belastingaangifte AOW pensioen Belastingdienst
Lees ook: AOW én aanvullend pensioen? Dan kunt u geld terugkrijgen door aangifte te doen

(Bron: Archief, NOS, Tweede Kamer, Eerste Kamer, De Volkskrant, Rijksoverheid, AOW.nu, Salarisvanmorgen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (33)

  herbie says:

  maar wel miljarden naar een oorlog wat niet onze is. en al die vluchtelingen die meer krijgen als wij Nederlanders goed bezig de haag bbb wef schoothondje net als onze petertje bah dit is nl woke shot

   frans60 says:

   Je kunt beter al die asiel zoekers voor een miljoen per dag in een hotel of Crouse schip zetten dan de mensen die hun hele werkzame leven hun belasting hebben betaald een goede oude dag geven als dit voor de verkiezingen was gebeurd had de bbb nooit de stemmen gehad die ze nu hebben overheid ga in de hoek staan en schaam je

   Heer Bommel says:

   Zulke populistische prietpraat zou ik hier graag niet zien. Geen vluchteling heeft het in Nederland beter dan de gewone Nederlander. Misschien wilt u eens ruilen.

   emiel.edl@gmail.com says:

   Dan wij

   Heer Bommel says:

   Uw Nederlands is zo slecht dat ik mij afvraag of u hier zit te trollen?
   W
   Waar bent u geboren?

   Heer Bommel says:

   Als de Amerikanen en Canadezen ook zo hadden gedacht, had u nu is een fascistische staat geleefd en Duits gesproken.

  j v d sman says:

  We krijgen er niks bij aow de huur is ook €40 euro om hoog gegaan per 1 juli mijn pensioen is maar € €725 is een maand huur en nog veel meer wanneer stopeens de huur verhoging elk jaar huur verhoging moet maar eens stoppen goeien regering

   Heer Bommel says:

   Als u al de brieven van uw pensioenfonds in het verleden had gelezen dan wist u al lang wat u aan pensioen (van uw pensioenfonds) kreeg en ook wat u aan AOW kreeg wist u ook al lang van te voren.
   Als u weinig verdiende, heeft u ook weinig inkomen nadat u stopt met werken.
   Wees blij dat u AOW krijgt. Dat is in bijna geen een ander land zo. U heeft er weinig aan premie voor betaald en krijgt toch net zoveel AOW als iemand die de maximale premie betaalde.

   H. Korte says:

   @ Heer Bommel.

   Het gaat u blijkbaar voor de wind. Heeft het daar wellicht mee te maken dat u iemand die moet zien rond te komen van een schamel pensioentje oproept om blij te zijn?U kunt zich blijkbaar niet kunt voorstellen dat er mensen zijn die in armoedige omstandigheden verkeren. Het zou u sieren zich wat meer in de medemens te verdiepen in plaats van ze terecht te wijzen.

   Jeanna says:

   Elk volk krijgt de regering, die het verdient! Jullie hadden anders moeten stemmen!

   profiel-verwijderd says:

   @ heer Bommel
   Premie AOW valt in de eerste belastingschijf, dus uw redenering, dat iemand met een hoog inkomen meer betaald aan premie AOW slaat nergens op, omdat ook lage inkomens als snel volledig met hun inkomen in deze schijf vallen.

   Heer Bommel says:

   @Scheffers
   Of en hoeveel AOW-premie je betaalt, is dus desalniettemin afhankelijk van je inkomen.
   En als je een inkomen had waardoor je minder dan de maximale AOW-premie zou betalen, ontvang je dus nu netto niet veel minder. Want je betaalt geen AOW-premie meer.
   Dat lage inkomen wordt dan nog aangevuld met verschillende toeslagen.
   Tevreden zijn is een kunst.

  Huism922 says:

  Het wordt gewoon steeds moeilijker om van de AOW rond te komen. Ik heb dan gelukkig nog een klein pensioentje van €.70,00 per maand Je ziet alles steeds maar duurder worden waardoor er steeds meer beknibbeld moet worden om b.v. een bloemetje wekelijks in huis te halen of verjaardagen van de kinderen en kleinkinderen met een aardigheidje blij te maken. Het is elke maand weer puzzelen om rond te komen.

   Heer Bommel says:

   U was zelf verantwoordelijk voor de opbouw van uw eigen pensioen tijdens uw werkzame leven.
   Dat er nu niet voldoende inkomen is om aan uw wensen te voldoen is niet de schuld van de gemeenschap en dus ook niet van de staat.

   H. Korte says:

   @ Heer Bommel.

   Mensen zijn/waren deels zelf verantwoordelijk voor de opbouw van hun eigen pensioen. Bij de meeste bedrijven geldt een verplichte deelname aan de pensioenopbouw.

   Dat sommige mensen nu niet voldoende inkomen hebben om een enigszins normaal leven te kunnen leiden wordt door u botweg neer gezet als eigen schuld. Dat is wel heel kort door de bocht. De pensioenen zijn al jaren op hetzelfde niveau blijven staan terwijl de prijzen voor het levensonderhoud een enorme vlucht hebben genomen. Daar ligt wel degelijk schuld bij de overheid die keer op keer de inflatiecorrectie op de pensioenen heeft geblokkeerd.

  Huism922 says:

  Ik moest een keuze maken omdat ik zelfstandig ondernemer was en veel langs de weg zat was ik genoodzaakt een arbeid ongeschiktheid verzekering te moeten afsluiten. Heb daar ook mee te maken gehad toen ik bij een kettingbotsing bij de Coen tunnel betrokken raakte heb toen een jaar niet kunnen werken. Was toen wel blij dat ik daar goed voor verzekerd was.

   Koos Dirkse says:

   Heer Bommel u zwamt uit uw nek en beledigt een grote groep mensen! Stop met dit hooghartige prietpraat!

   Heer Bommel says:

   @H.Korte
   Nee, ik vind het alleen jammer dat mensen erachter komen dat het inkomen na hun pensioengerechtigde leeftijd onvoldoende is. Met alle informatie die zowel het SVB, hun eventuele pensioenfonds(en) en op mijnpensioenoverzicht.nl gratis en voortdurend te krijgen is, zou het niet als een verrassing moeten komen en zou je tijdig maatregelen moeten kunnen nemen.
   En ik weet dat er zat mensen zijn die weinig ruimte hebben om veel te sparen.
   En verplichte deelname aan een pensioenregeling is net zo’n arbeidsvoorwaarde als loon of vakantiedagen. Daar ben je zelf bij als je de baan aanneemt.
   “De pensioenen” (u bedoelt daarmee de tweede-pijler-pensioenen) zijn niet al jaren op het zelfde niveau blijven staan. Sommige wel, andere niet.
   Maar juist voor de mensen met weinig inkomen is de AOW-uitkering verreweg het grootste deel van hun inkomen. En dát is elk jaar behoorlijk geïndexeerd. Dus de relatieve achteruitgang van het inkomen van die groep is aanzienlijk lager dan van de meerverdieners.
   Bovendien zijn er voor de laagstbetaalden nog verschillende toeslagen te krijgen.
   Kortom, Nederland is vwb pensioen een van de twee beste landen ter wereld.
   Men zou tevreden moeten zijn.

  Joris Driepinter says:

  Er is geld genoeg… alleen het besteden ervan gaat verkeerd, dóór de verkeerde mensen en vaak vóór de verkeerde mensen en de verkeerde zaken, dat is het echte probleem… en dat probleem speelt op alle vlakken.

  Jeanna says:

  Elk volk krijgt de regering die het verdient!
  Jullie hadden anders moeten stemmen!!!

  Ghiulnar says:

  Beste Herbie heb je groot gelijk, vandaag las ik in de krant dat weer een bedrag voor dit jaar voor Oekraïne is vastgesteld en al 1,5 milijard is gereserveerd voor volgende jaar. De Oekraïense vluchtelingen hebben hier beter dan wij. En ze komen dagelijks met honderde want in Nederland krijgen ze het beste. En BBB met Monna Keizer vindt dat wij gepensioneerde goed hebben en geen geld is voor ons. Maar ze vergeten dat wij 10 jaar geen indexatie op pensioenen gekregen, nok erger bij PMT en PM pensioenfondse hebben wij in het begin 2 jaar achteelkaarzijn de pensioenen met 5% en 3% verkort. En wij weten niet wat met de nieuwe pensioenstelsel in de toekomst zullen nog krijgen

   Heer Bommel says:

   Als de Amerikanen en Canadezen ook zo hadden gedacht, had u nu is een fascistische staat geleefd en Duits gesproken.

   En het is natuurlijk onzin dat de Oekraïense vluchtelingen, wier huis en haard vernietigd of bedreigd is, het beter hebben dan u of ik.
   U moest zich schamen.

   Uw AOW-uitkering is elk jaar tweemaal geïndexeerd. Als u dat niet doorhad, ligt dat aan u en n hoeft u blijkbaar niet zo op de centjes te letten.

  Espelsje says:

  Wat een zure reacties toch weer. Triest dat er vaak wordt gewezen naar asielzoekers en oorlogen “ver weg”. Wil je met die mensen ruilen? Ben je beter omdat je toevallig hier bent geboren? Waardeer dat in plaats van altijd te zeuren. Doe iets nuttigs voor de mensen om je heen!

   Ella55 says:

   helemaal mee eens!!!

   en als je alleen AOW hebt, krijg je ook huur en zorgtoeslag. dus niet zo miauwen. aow gaat 3,1 % omhoog per 1 juli!

  Louis1952 says:

  Bah, ik wordt onderhand kotsmisselijk van het gezwets van al die populisten. Altijd de migratie erbij slepen.
  Er wordt net gedaan of vluchtelingen tweede en derderangsburgers zijn. Zie steeds meer overeenkomsten met d e jaren ’30 vorige eeuw.

  En mijnheer Bommel, niet zo hooghartig van de toren blazen.
  Er zijn heel veel mensen die door omstandigheden geen of slechts een klein pensioentje hebben kunnen opbouwen.
  Zeer kwalijk dat u daarvoor geen begrip hebt…

   Heer Bommel says:

   Ik heb er inderdaad geen enkel begrip voor dat mensen in Nederland klagen over de Nederlandse pensioenvoorzieningen.
   We hebben als vrijwel enig land ter wereld een AOW-stelsel waarin je vanaf 50 jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt recht op een AOW-uitkering opbouwt. Iedereen! Onafhankelijk van of hij of zij überhaupt werkt.
   Verder zit circa 90% van de werknemers in een tweede-pijler-pensioensysteem via de werkgever.
   En je wordt al tientallen jaren elk jaar geïnformeerd over hoe het er vanaf je pensioengerechtigde leeftijd uit zal zien.
   Je kunt die brieven lezen. Als je het niet doet en dan overvallen wordt door de realiteit, is dat echt je eigen schuld.

   Voor de laagstbetaalden is de AOW-uitkering het overgrote deel van hun totale pensioeninkomen.
   De AOW-uitkering wordt tweemaal per jaar geïndexeerd met een de inflatie redelijk volgend percentage.
   Vanaf je pensionering betaal je geen AOW- of andere pensioenpremies meer.
   Daardoor zit je netto besteedbare inkomen dan niet ver onder dat wat je voorheen had.

   Maar we blijven klagen!
   Nee dus; geen enkel begrip daarvoor.

  zevenenvijftig says:

  Te gek voor woorden dat beloftes niet gelden voor politici.
  Ik vind het niet gek dat steeds meer mensen Nederland verruilen voor andere landen.
  Onze regering is niet meer geloofwaardig.
  Alle jaren Rutte hebben ons land geleerd dat een man een woord een man een daad niks waard meer is.
  Beloftes zijn er om te verbreken leert onze regering ons.
  Ik schaam mij om Nederlander te zijn.
  We gedragen ons niet meer in het buitenland en verliezen daar onze goodwill. Van de jeugd tussen de 10 en 20 jaar oud kan je tegenwoordig een grote bek of een mes verwachten of misschien wel zwaar vuurwerk aan je voordeur.
  Het hele land gaat naar de kloten door graffiti, vandalisme en gebrek aan normen en waarden en dat komt volgens mij allemaal door politici die zich niet aan hun beloftes houden, Johan Derksen die denken alles te mogen zeggen wat uit hun mond komt zonder na te denken wat dit met onze maatschappij dort.
  Excuses maken is echt niet nodig leert hij de jeugd en iedereen.
  Ik ben klaar met Nederland, de politiek, de jeugd en alle mensen die denken dat zij alles gewoon mogen zeggen en anderen die zij niet kennen mogen beledigen.
  Denk toch is na voordat je je mond open trekt!
  Zo dat moest van mijn hart.
  Fijn weekend allemaal!

  trix500 says:

  Schandalig. De mensen die altijd hard hebben gewerkt leven nu in armoede onderhand.
  Alles wordt uitgegeven aan uit veilige landen asielzoekers. ( heb niets tegen echte vluchtelingen)
  Deze kosten klauwen met geld.

  Deze mensen met een noodgang terugsturen en het geld spenderen aan de aow ers

   Heer Bommel says:

   @trix500

   De AOW-gerechtigden krijgen sinds jaar en dag tweemaal per jaar een verhoging van hun uitkering.
   Dus geen idee wat u bedoelt.
   Alleen had het dit jaar bij de tweede verhoging ietsje meer kunnen zijn.
   Maar dat wordt tegengehouden door de BBB.
   Alvast een voorproefje van wat u gaat meemaken als de populisten in de regering komen.

  Louis1952 says:

  Heer Bommel,
  Emphatie komt niet in uw woordenschat voor. Wat een zielig persoontje bent u.
  Uw behoort tot de hooghartige zelfingenomen elite, die alleen oog heeft voor de succesvolle carrièremannen.
  En die zijn meestal erg narcistisch ingesteld.
  Maar ik hoop dat uw hoogmoed uw ten val brengt.
  Er zijn nu eenmaal mensen die door omstandigheden buiten hun schuld om, geen of onvoldoende pensioenopbouw hebben gehad.
  Denk alleen aan mensen die in vroegere tijden arbeidsongeschikt raakten. Dan werd de pensioenopbouw stopgezet. Ik heb dit zelf, gelukkig maar enkele jaren, meegemaakt. Maar bij velen heeft nare gevolgen gehad.
  En mensen die in een (vecht)scheiding raakten, zijn ook de dupe geworden.

   Heer Bommel says:

   Dank u voor uw inschatting.

   Ik ben overigens zo’n twintig jaar pensioenfondsbestuurder geweest. En wel in een ondernemingspensioenfonds. Dat is onbetaald werk.
   Dat doe je voor je collega’s.
   Ik was een doodgewone werknemer. Met dus een gewone baan waarnaast ik dat bestuurswerk deed. Ik heb dat overigens met veel plezier gedaan. Maar je leert ook wat mensen kennen die weinig eigen verantwoordelijkheid nemen.

   Zeker zijn er mensen die buiten hun schuld uiteindelijk een laag pensioen hebben. En gelukkig zijn daar allerlei sociale vangnetten voor in onze sociale samenleving.
   Maar als het niet niet eigen schuld is, dat zij een laag pensioeninkomen hebben, is dat ook niet de schuld van hun pensioenfonds. En ook zelden van de samenleving die nota bene dat sociale vangnet financiert voor de niet-draagkrachtige burgers.

   In mijn pensioenfonds werd de pensioenpremie voor arbeidsongeschikten overigens doorbetaald conform hun door de WAO bepaalde mate van arbeidsongeschiktheid.
   Zoals gezegd is de pensioenvoorziening een secundaire arbeidsvoorwaarde. Men zou er zich in moeten verdiepen op het moment dat men de baan aanneemt. Dat doen helaas weinig mensen.

   Van mensen die scheiden wordt het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde pensioen, conform de wetgeving verdeeld. Dat is vervelend maar een regeling die redelijk is en niet per sé leidt tot een pensioen waar je niet van kunt leven.
   Want als je gescheiden bent en alleen overblijft is het op zich niet onredelijk dat je de helft van je opgebouwde pensioen overhoudt.
   En scheiden doe je zelf. En ook daar ben je zelf verantwoordelijk voor.
   Niet je pensioenfonds; niet de samenleving.

   Ettore says:

   Kijk, nu krijg ik enige waardering voor de nuchtere woorden van Heer Bommel. Ik lees nu voor het eerst over zijn achtergrond: respect voor uw inzet, Bommel ! En u heeft op alle fronten volkomen gelijk.

  verontrust says:

  Heer Bommel heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt ..

  Als volgt : we hebben in Nederland de zg AWIR regeling . Dus toeslagen die inkomend bepalend zijn.
  Status houders maken allemaal! Voor 100% gebruik van deze regeling.dat gezegd hebbende het volgende
  Ook krijgen zij voorrang op huizen.liefst 4 slaapkamers ivm het religie ! Meisjes mogen absoluut niet bij jongens op slaapkamer ! Ook al zijn ze klein.ook willen ze een keuken die afgescheiden is van de woonkamer.
  Op Hov’s zijn ze in het weekend oververtegenwoordigd ! Het kost namelijk niets ! Wij betalen bij geen melding de volle 385 euro! Eigen risico..daarbij kunnen wij als klein land de toestroom niet aan,zodat de overheid ook extra geld moet betalen voor te lange duur aan toewijzen ja of nee recht op,asiel..