Vrouw maakt badkamer schoon. Door de badkamer dagelijks bij te houden, kunt u tijd besparen bij de grote schoonmaak.

Zo maakt u de badkamer sneller en beter schoon

Het schoonmaken van de badkamer is niet het leukste klusje in huis. Bovendien kan het behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Door de badkamer dagelijks bij te houden, kunt u op lange termijn veel tijd besparen. Dan duurt een grote schoonmaakbeurt ineens een stuk korter.

Badkamer dagelijks schoonmaken

De badkamer is een veelgebruikte ruimte in huis. Tandenpoetsen, zorgen dat ons haar goed zit, naar de wc gaan en douchen, we doen het allemaal in de badkamer. Bovendien is het vaak de eerste kamer die we ’s ochtend na het opstaan binnenstappen en de laatste die we ’s avonds voor het slapen gaan gebruiken. Een schone badkamer is dus niet bepaald een overbodige luxe. Indien u de badkamer dagelijks goed bijhoudt, hoeft de grote schoonmaak niet lang te duren.

Als u iedere ochtend de tijd neemt om de wastafel en het toilet schoon te maken met een vochtig doekje, kunt u op lange termijn tijd besparen. Daar komt bij dat de badkamer er dan altijd netjes uitziet. Maak verder na het douchen meteen de douchewand en tegels droog, om schimmelvorming en kalkaanslag te voorkomen. Ook de rand van de wastafel kunt u na gebruik het beste direct afdrogen, wederom om schimmelvorming tegen te gaan. Schimmels komen namelijk vooral voor op vochtige plekken. Goede ventilatie is daarom cruciaal in het tegengaan van schimmel. Zorg voor een goed ventilatierooster, zet indien mogelijk het raam op een kier en laat na het douchen de badkamerdeur een tijdje openstaan.

Door voorzorgsmaatregelen te nemen om schimmelvorming tegen te gaan, bespaart u naast tijd ook geld. Het verwijderen van schimmels kan behoorlijk prijzig zijn, zeker als er veel schimmelvorming is. Daarbij komt ook nog dat het ongezond is om tussen de schimmels te leven. Als u toch schimmel in huis heeft, is het belangrijk om dit snel te verwijderen. Soms kunt u dit zelf doen, soms is daar een professional voor nodig. In dit artikel van Meldpunt leest u hoe u het kunt bestrijden.

schimmel
Lees ook: Zo verwijdert u schimmel uit vochtige ruimtes

Grote schoonmaak

Ondanks dat u door goed onderhoud veel tijd bespaart, moeten de volgende zaken toch nog gebeuren tijdens de grote schoonmaak. Heeft u een douchegordijn, dan kunt u deze het beste enkele keren per jaar met lauw water en een beetje azijn of citroenzuur wassen. Ook de douchekop hoeft u slechts enkele keren per jaar schoon te maken. Het is wel verstandig om hem na elke douchebeurt af te drogen. In een eerder artikel leest u hoe u de douchekop goed kunt schoonmaken. En heeft u een bad in huis en gebruikt u die regelmatig, maak hem dan minimaal eens per week schoon. Dan voorkomt u dat zeepresten in bad achterblijven. Dat geldt ook voor de douchebak. Laat hiervoor een sopje eerst een kwartier in het bad trekken en maak de badkuip of douchebak daarna met een spons goed schoon.

Eén van de vervelendste klusjes in de badkamer is het schoonmaken van de voegen. De meest effectieve manier om dit te doen, is met een sodamengsel en een tandenborstel. In dit artikel leggen we uit hoe dit precies werkt. Verder ontkomt u er niet aan om de badkamer zo nu en dan te stoffen en dweilen. Het is het beste om dit wekelijks te doen, maar tijdens de grote schoonmaak kunt u dit net iets grondiger doen.

(Bron: MAX Meldpunt, Margriet, badkamerxxl, vtwonen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie