Man draagt zonnebril. Het is belangrijk om een zonnebril te dragen, ook op een minder zonnige dag.

Zo belangrijk is een zonnebril, ook op een minder zonnige dag

Veel mensen genieten er ontzettend van om buiten te zijn als de zon schijnt. We beschermen onze huid tegen verbranden, maar dat is niet het enige wat we moeten beschermen. Ook onze ogen. Het dragen van een zonnebril is namelijk van groot belang als u vaak buiten bent. Wat zijn de negatieve gevolgen als u regelmatig geen zonnebril draagt? En welke zonnebril beschermt uw ogen het meest?

Waarom is in de zon zijn gezond?

Het is belangrijk en gezond om voldoende zonlicht op de huid te krijgen. Uw lichaam maakt namelijk vitamine D aan door blootstelling aan zonlicht. Vitamine D zorgt onder andere voor een goede weerstand, sterke botten en een goede spierfunctie. Uw lichaam krijgt vitamine D binnen door blootstelling aan de zon en via bepaalde soorten voeding, zoals vette vis. Afhankelijk van de zonkracht, heeft u gemiddeld 10 tot 30 minuten aan zonlicht per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Let wel goed op, want u kunt niet te lang onbeschermd in de zon zitten. Zeker niet op bepaalde uren van de dag. Dan is het risico op verbranden te groot. In een eerder artikel leggen we precies uit hoe dit zit en waar de zonkracht van afhankelijk is.

Belang van een zonnebril

Hoewel zonlicht gezond is, brengt het ook gevaren met zich mee. In een eerdere publicatie wijzen we op het gevaar om huidkanker op te lopen door blootstelling aan zonlicht. In dit artikel richten we ons op de gevaren voor uw ogen. U loopt namelijk het risico op blijvende oogschade als u regelmatig uw ogen langdurig blootstelt aan de UV-straling van zonlicht. En dat risico loopt u niet alleen wanneer de zon fel schijnt, aldus Nicolette Wouw woordvoerder van het Oogfonds. “Het gaat niet per se om hoe fel het licht is, want zelfs op een regenachtige dag is er UV-straling. Natuurlijk is fel licht vervelender aan de ogen en daarom pakken mensen vaak een zonnebril bij veel zon. Terwijl het ook op een minder zonnige dag nuttig kan zijn om een zonnebril te gebruiken.”

Door geen zonnebril te dragen, kunt u verschillende oogziekten oplopen, zoals staar en maculadegeneratie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) valt 20 procent van de gevallen van staar toe te schrijven aan overmatig zonlicht.

Een zonnebril schoonmaken.
Lees ook: De beste manier om een zonnebril schoon te maken (en te houden)

Wat is de beste zonnebril?

Het Oogfonds adviseert om een zonnebril te dragen die 100 procent UV-bescherming biedt. Meestal kunt u op de sticker van de zonnebril zien of dit het geval is. Als de zonnebril u volledig beschermt tegen UV-straling, staat daar ‘100% UV’ of ‘UV400’ op. Let er verder op dat de zonnebrilglazen de juiste grootte hebben, zodat de straling niet alsnog via de boven- of zijkant uw ogen bereikt. Zonnebrillen hebben bovendien een CE-markering. Dit geeft op een schaal van 0 tot 4 aan hoe goed de zonnebril uw ogen beschermt tegen verblinding. Het Oogfonds adviseert om een zonnebril te dragen met een CE-markering van 3 of 4.

De kwaliteit van een zonnebril houdt overigens geen verband met de prijs ervan. De prijs komt meer tot stand door marketing, dan op basis van kwaliteit. Het is dus belangrijker om op de UV-bescherming en CE-markering te letten dan op de prijs.

(Bron: Oogfonds, NU.nl, Het Oogziekenhuis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Rik says:

    Ik moet er niet aan denken dat mensen buiten altijd maar een zonnebril op hebben.

    Maar op een zonnige dag zeker doen.