Slaat u weleens een maaltijd over? De KoelkastCoach over waarom u dit beter niet kunt doen
Publicatiedatum: 22 januari 2021
Tijdens het project Heel Holland Gezond van het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker nodigt De KoelkastCoach Sabine Leijten iedereen uit om een gezondere levensstijl te adopteren. Op 22 januari behandelt zij stap 3 in het bereiken van dit doel: het belang van genoeg eten en het risico van maaltijden overslaan.
Heel Holland Gezond
Sinds december 2020 kan iedereen die dit wil zich aanmelden voor Heel Holland Gezond. Inmiddels hebben heel wat mensen dit gedaan en een aantal daarvan hebben in Lunch Lekker persoonlijk advies van Leijten gekregen. Aan de hand van de binnengekomen aanmeldingen is De KoelkastCoach iets opgevallen: best veel mensen slaan regelmatig maaltijden over.
Vasten versus maaltijden overslaan
Hoe (on)gezond is dit eigenlijk? U zou in eerste instantie wellicht zeggen dat dit geen kwaad kan, want tijdens het vasten om religieuze redenen worden er ook maaltijden overslagen. Toch zijn maaltijden overslaan en vasten niet te vergelijken, zegt De KoelkastCoach: “Vasten of een maaltijd overslaan zijn 2 verschillende dingen. Als je begint met vasten, dan heb je voor jezelf besloten dat je een bepaalde periode niet eet en dat heeft niets te maken met een maaltijd overslaan. Mensen die onder geleiding aan intermittent fasting doen (het bewust niet eten gedurende een bepaalde tijd, red.) volgen in de periodes dat zij wel eten een bepaald plan. Die onthouden zichzelf dus geen voedsel. Maaltijden overslaan wil zeggen dat je die dag minder voeding binnen hebt gekregen. Sommigen krijgen hier een kick van; het voelt als een soort overwinning. Niet helemaal het juiste gevoel, want het heeft juist een averechts effect op jouw fysieke en mentale welzijn.”
Negatieve gevolgen
Het lichaam en de psyche hebben dus geen baat bij het overslaan van maaltijden, maar waarom precies niet? ” Je wordt er chagrijnig van, je begint te gapen, krijgt het koud en uiteindelijk heb je enorme trek. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegel daalt. Doordat er geen voedsel voorhanden is word je er een beetje suf van. Dat is ook de reden waarom mensen dan niet meer productief zijn of helder na kunnen denken. Alle brandstof die er normaal gesproken uit het voedsel gehaald wordt, is er die dag niet. Logisch dat je zit te gapen.”
Overgewicht
Een maaltijd overslaan is daarnaast vaak de oorzaak van overgewicht bij velen, vertelt Leijten. “Doordat je hevige trek krijgt als je een maaltijd hebt overgeslagen, ben je eerder geneigd om iets ongezonds te gaan eten. Een handje ongebrande noten is dan niet voldoende. Een lekker vers croissantje of saucijzenbroodje is vele malen aantrekkelijker op zo’n moment. Als je weleens met trek naar de supermarkt bent gegaan, dan weet je dat je met veel meer ongezonde boodschappen thuis bent gekomen dan je in werkelijkheid nodig had. Je hebt dan overal trek in.”
Eco-stand
In 1 keer veel ongezonde dingen is sowieso niet goed, maar het kan ook processen in het lichaam activeren die u liever niet wilt prikkelen. De KoelkastCoach legt uit: “ons lichaam is zo gemaakt dat het tot een bepaalde hoeveelheid aan voedsel kan verwerken per keer. Hetgeen te veel is binnengekomen wordt opgeslagen in de vorm van vet, omdat je lijf er iets mee moet doen. Als je op de dag weinig eet en dan opeens in 1 keer 1.500 calorieën eet, dan is de kans dus groot dat een deel opgeslagen wordt als vet. Daarnaast zorgt maaltijden overslaan ervoor dat het lichaam denkt dat het zuinig moet zijn met het aanspreken van zijn vetreserves. De spaarmodus springt aan. Je interne stofwisseling gaat op de eco-stand. Met als gevolg dat als je wel weer iets eet, je lijf het opslaat in plaats van gebruikt als brandstof, want er kan wel weer een periode komen van schaarste.”
Water drinken
Het overslaan van maaltijden is volgens De KoekkastCoach geen goed idee. Mocht u dit doen en het willen blijven doen, dan heeft Leijten een belangrijke tip voor u: drink genoeg water. Dit is natuurlijk altijd een goed idee, maar zeker als u ervoor kiest om niet voldoende te eten. “Niet alleen om je lijf opgewekt en fris te houden, maar ook vooral omdat veel mensen een gevoel van trek vaak alleen maar in verband brengen met eten, en dan met name met zoetigheid. Onze hersenen kunnen het onderscheid niet zo goed maken tussen het verlangen naar eten of juist willen drinken. Trek in zoetigheid is eerder een teken van een tekort aan vocht dan aan eten. Heel logisch, aangezien ons lichaam voor 66 procent uit water bestaat.”
Niet tijdens het eten
Volgens haar is 8 glazen water per dag het minimum. Als u dit niet direct redt is dat natuurlijk niet erg, u kunt het langzaam opbouwen. Zet bijvoorbeeld elke ochtend een grote fles water op de tafel en spreek met uzelf af dat u die aan het einde van de dag leeg heeft. In zo’n fles passen volgens Leijten ongeveer 6 glazen water, dus nog 2 glazen extra drinken zou goed zij. “Drink liever niet tijdens je maaltijd. Water drinken kun je prima tussen de maaltijden door doen, maar niet in combinatie met voedsel. Water of welk soort drank dan ook remt namelijk de spijsvertering”, voegt zij toe aan dit advies.
Opleuken
Als u het moeilijk vindt om voldoende water te drinken, kunt u ervoor kiezen om het water wat op te leuken door er bijvoorbeeld een schijfje citroen of sinaasappel in te doen. Wat blaadjes mint of takjes rozemarijn kunnen ook lekker zijn.
Op 22 januari 2021 bespreekt Sabine Leijten dit onderwerp in Lunch Lekker. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.
Geef een antwoord
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik doe af en toe aan periodiek vasten en eet dan alleen een uitgebreid ontbijt op die dag. Ik voel me er heel goed bij. Er is veel onderzoek naar gedaan en daarin wordt bewezen dat je lichaam op die manier opgedane schade aan je DNA repareert. youtu.be/9xg4kB3SsN8
Beste mevrouw Leijten, U vermeld in uw artikel dat sommigen doen aan Intermittent Fasting ik doe dat ook en het bevalt prima. Mensen die meer informatie willen kunnen op internet zoeken naar de medische uitleg van Dr. Berg Intermittent Fasting.
Wat ik in u verhaal lees is dat deelnemers aan levensstijl verandering moeten doen. Bij Intermittent Fasting doe je wat je je hele leven al als gewoonte doet. Het vergt alleen discipline in omschakeling naar twee maal per dag te eten. De verandering duurt ongeveer twee weken. Geforceerd water drinken is mij niet gelukt en een fles water op tafel gaf mij stress. Drink als je dorst hebt en na een toilet bezoek.
Mijn advies is informeer je zelf zodat jij bepaalt waar je je goed bij voelt.
Groet van Machiel
Een maaltijd overslaan is helemaal niet slecht. Eten zonder echt honger te hebben is slecht! Er is niets mis met de honger wat aan laten zwellen. Het is vreemd dat MAX Vandaag podium biedt aan een orthemoleculaire behandelaarster, die in de serieuze wetenschap gelden als kwakzalvers. Vandaag de dag geven ze geen kwak wonderzalf maar menen ze alles op te kunnen lossen en te voorkomen met hoog gedoseerde vitaminen.
Ik ben sedert 5 jaar met pensioen. Na mijn pensionering heb ik mijn levens stijl volledig omgegooid. Ik leef nu volgens hst preventief kanker dieet van het wereld janker onderzoek fonds. Ik gebruik smorgens een volledige maaltijd met volkoren producten en veel vers fruit ( niet gepureerd maar vers gegeten). Aan het einde van de dag eet ik een gezonde warme maaltijd ( alles vers bereid ) en niets voorbewerkt of uit een pakje. Veel versa groente, geen rood vlees en geen extra zout. Ben 18 kg afgevallen en super fit. Verder niet roken, weinig of geen alcohol. Veel bewegen in de frisse lucht en regelmatig sporten. Hoe simpel kan het zijn. Dus alle diëten en coaches: de groeten. Logisch nadenken en zelf je keuzes maken. Zo simpel kan het zijn. En hoe leuk is het om elke dag zelf te koken. Ik kook voornamelijk Aziatisch en recepten van de traditionele europese en mediterrane keuken. Alles vers en onbewerkt. Ipv alcohol drink ik heerlijke vers gezette thee. Life is beautiful en iedereen kan het: gezond leven, dus maak je keuze!
Ik sla standaard het ontbijt over, simpelweg omdat ik misselijk word bij het idee aan eten als ik net op ben.
Als tiener had ik dat al en toen was ik slank.
Sinds ik heb geleerd om te ontbijten (omdat dat zo gezond zou zijn) werd ik dikker en kreeg ik overgewicht.
Sinds een aantal jaren gun ik mij de vrijheid om niet te ontbijten en dat is heel goed voor mijn lichamelijk en geestelijk welzijn.
Nu is ineens het intermittent vasten populair en wat blijkt?
Ik ben gezond bezig met het ontbijt overslaan.
Als ik dan lees hoe ik volgens Ayurveda zou moeten eten, ook dan ben ik gezond bezig als ik het ontbijt oversla.
Een reactie op het verhaal van “ Polletje”. Ik heb gegoogeld op Sabine Leijten maar ik vind niets over orthomoleculaire voedingsdeskundige maar wel dat ze iets doet met voeding. Als u de orthomoleculaire behandelaar als kwakzalvers ziet vraag ik me af of u de serieuze wetenschap als de waarheid bestempelt.
De chemicaliën die zij leveren maakt meer doden dan de behandelaars die kijken naar wat je lichaam te kort komt. En je lichaam komt vitaminen en mineralen te kort ook als u gezond eet. Je lichaam regelt dan zelf je klacht. Een reguliere arts hoort de klacht en geeft zogenaamde medicijnen die in weinig tot niets doen en werkt het ene niet dan geven we wat andere medicijnen met een A4tje aan bijwerkingen. Dus wie is dan de kwakzalver?
Ik ben het er niets mee eens, althans voor mij dus. Als ik wel ontbijt heb ik in de kortste keren weer honger. Als ik niet ontbijt houd ik het op mijn sloffen vol tot na de middag en dan eet ik ook veel minder.
Maar nogmaals: Voor mij dus…