dieet

De KoelkastCoach legt uit: zo blijft u op gewicht na een dieet

Aan een dieet beginnen is 1 ding, maar het verloren gewicht er vervolgens af houden is een heel ander verhaal. Hoe doet u dit nu het best? De KoelkastCoach Sabine Leijten geeft advies.

Omarm oude gewoontes

Wie de nodige kilo’s is kwijtgeraakt probeert vaak hard om dit ook zo te houden door oude gewoontes af te zweren. Juist dat harde proberen kan volgens Sabine een valkuil zijn. “Er zijn een aantal dingen belangrijk als het gaat om hoe je op gewicht blijven na een dieet. Eén daarvan is jouw oude gewoontes omarmen. Wat heel veel mensen doen is zich met hand en tand verzetten tegen hun oude patroon en gewoontes. Heel hard proberen iets te doorbreken kan in dit geval juist resulteren in meer kilo’s”, aldus De KoelkastCoach. “Zolang jij je blijft focussen op die oude patronen en daar onbewust energie in blijft stoppen is er geen ruimte voor jouw nieuwe levensstijl die jij jezelf net hebt aangemeten.” Volgens Sabine is het daarom verstandiger om u te richten op uw nieuwe levensstijl.

Blijf in beweging

Naast het concentreren op nieuwe gewoontes, onderstreept Sabine ook het belang van bewegen. “Door actief te zijn en te blijven stimuleer jij jouw lijf gezond en fit te blijven. De aanmaak van (geluks)hormonen wordt aangezwengeld door te bewegen en zijn de sleutel tot een gezond gewicht. Je voelt je goed en blij waardoor je veel minder snel de neiging hebt om een pak koekjes of iets dergelijks leeg te eten. Als je het probeert, zult je zien dat dit helpt.”

Als bewegen lastig is

Hoewel bewegen dus aan te raden is, is dit niet voor iedereen even makkelijk. In dat geval kunt u bijvoorbeeld ontspannings- en stretchoefeningen doen, adviseert Sabine Leijten. Ook kunt u kijken of de oefeningen die Duco Bauwens en Olga Commandeur elke werkdag voordoen in Nederland in beweging misschien iets voor u zijn. U ziet Nederland in beweging rond de klok van 09.10 uur op NPO 2.

Eetdagboek

Sommige mensen die op dieet gaan houden een eetdagboek bij. Dat biedt houvast tijdens het diëten zelf, maar kan daarna ook van waarde zijn. Het is volgens Sabine dus helemaal niet zo’n gek idee om dit dagboek aan te houden als u op uw streefgewicht bent aanbeland. “Door een eetdagboek bij te blijven houden, blijf je bewust van hetgeen je dagelijks tot je neemt. Ook van tevoren jouw maaltijden plannen, bedenken en voorbereiden helpt je om niet te zwichten voor andere verleidingen, want je hebt iets gezonders gepland.”

Beloon uzelf

Gewicht verliezen is voor de meeste mensen al een hele prestatie op zich. Deze prestatie mag beloond worden. Volgens De KoelkastCoach is het niet zo dat deze beloningen na het beëindigen van het dieet moeten stoppen. “Door jezelf om de zoveel weken te belonen met iets waar je naar verlangt, stimuleer jij jezelf om jouw nieuwe eetpatroon vol te houden. Plan bijvoorbeeld iedere zoveel tijd een etentje bij je thuis of koop een mooi nieuw boek. Zo’n beloning kan een stimulans zijn om je best te bijven doen en het gewicht vast te houden.”

Nare gevoelens als zelfbescherming

Het vasthouden van een nieuw eetpatroon een bijbehorende leefstijl kan lastig zijn. Soms zijn verleidingen gewoonweg niet te weerstaan. Op zo’n moment ervaart u wellicht gevoelens van schaamte en schuld, wat natuurlijk geen fijne emoties zijn. “Zie deze gevoelens niet als iets slechts, maar juist als zelfbescherming, zegt Sabine. “Door in het vervolg “nee” te zeggen en voor jezelf op te komen, geef jij jezelf meer zelfvertrouwen en geloof in datgeen wat je nu zo graag wilt behouden. Neem verantwoordelijkheid voor jouw nieuwe eetpatroon. Je hebt al laten zien dat je het kunt!”

Op 30 oktober 2020 heeft Sabine Leijten meer over dit onderwerp verteld in het NPO Radio 5-radioprogramma Lunch Lekker met Daniel Dekker. U Hoort Lunch Lekker met Daniel Dekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

Geef een antwoord

Reacties (6)

 1. Max1958 says:

  In de eerste corona golf ettelijke kilo’s aangekomen. Nu in de 2e golf bewust bezig met mijn eten .Koolhydraatarm ( jasperalblas) 5 kilo al verminderd ! Heerlijke recepten, geen hongergevoel . Recepten zijn blijvertjes in mijn eetgewoontes!

 2. farida says:

  Goedemorgen

  hoop dat het goed gaat met jullie in deze bizarre tijd.
  ja, ik let op, wat ik eet.
  soms niet, ben eerlijk . mijn gewicht schommelt tussen 63 en 64 kg, maar ik wil naar 60
  ik sport ook en dat doet mij goed.
  ben nu met Pensioen.
  ik heb ook een bezigheid, doe vrijwilligers werk in een bejaarde huis.
  doet me goed en de bejaarden ook.
  ik schenk koffie, thee en natuurlijk een koekje erbij in het restaurant met veel plezier.
  groet

 3. Hyacinthe says:

  Ik heb de hele zomer veel gefietst en gewandeld, ben ook niet aangekomen. Maar nu het weer minder wordt is fietsen ook minder geworden. Ik wil een home-trainer aanschaffen om toch in beweging te blijven.

 4. RABE says:

  Ik ben ongeveer 20 kilo te zwaar. Dit is al zeker 2 jaar zo. IK val niet af en ik kom niet aan. Ik heb moeite met lopen dus ik beweeg niet veel.
  Tijdens de eerste golf wel gedaan op de home trainer, maar er gaat geen gram af.
  Koolhydraatarm dieet, er gaat geen gram af, stoppen met bier drinken, er gaat geen gram af.

  Ik blijf op hetzelfde te zware gewicht, wat ik ook doe.

 5. hansmeul says:

  4 jaar geleden gestopt met alcohol , woog 125 kg nu inmiddels 22 kg afgevallen , vanwege klachten slik ik nu prednison , omdat dit medicijn vocht vasthoud weer 6 kg zwaarder , ben nu aan het afbouwen met medicijn , dus hoop dat ik toch weer gewicht kwijt raak

 6. JaLeAmDo says:

  Beste Rabe,

  Zodra ik 2 kg ben aangekomen doe ik een detox, niet met sapjes maar met wokgroenten en vette vis, dit is een week menu en val dan 2 kg. af, wil je dit menu hebben laat me dit dan weten.

  Vriendelijke groet,
  Liesbeth