Walnotenpesto, kastanjespeculaas en paddenstoelenpasta van Sabine Leijten

Het bos is een bron van voedsel. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. Zo kunt u met de walnoten die u hier vindt een heel lekkere walnotenpesto maken, lenen kastanjes zich voor een gevulde speculaas met kastanjespijs en kunt u sommige paddenstoelen uit het bos verwerken in een paddenstoelenpasta. KoelkastCoach Sabine Leijten vertelt u hoe u dit maakt. 

Walnotenpesto

Ingrediënten (voor 1 schaaltje):

  • 50 gram walnoten
  • 2 handen vol krulpeterselie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout
  • Staafmixer

Bereidingswijze:

Doe de peterselie, knoflook, olijfolie, een snufje peper, zout, de helft van de walnoten in een maatbeker. Pureer dit met de staafmixer. Als het een dikke brij is geworden, dan voeg je de laatste walnoten toe. Pureer dit alles tot een glad mengsel.

Let op dat alles goed gepureerd is, want een grof stuk knoflook in de mond is niet lekker. Als dit het geval is, is uw walnotenpesto klaar.

Gevulde speculaas met kastanjespijs

Ingrediënten:

Voor de speculaas 

  • 120 gram gewelde dadels zonder pit
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram kastanjemeel
  • 100 gram speltbloem
  • Rasp van halve citroenschil
  • 125 gram zachte roomboter
  • 1 ei
  • 30 gram amandelmeel
  • 10 gram zuiveringszout/baking soda
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • Keukenmachine
  • Bakvorm van 15 bij 20 centimeter

Voor de spijs:

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram erythritol (suikervervanger)
  • halve theelepel citroenrasp
  •  Half geklutst ei

Bereidingswijze:

Wel de dadels in een kommetje met gekookt water, mocht u dit nog niet gedaan hebben. Laat dit minimaal 15 minuten staan. Hierna laat u ze uitlekken.

Doe alle ingrediënten voor het speculaas in een keukenmachine inclusief de gewelde dadels. Maal dit alles tot een glad mengsel. Zet het deeg voor minimaal  1 uur in de koelkast.

Meng in een ander kommetje de helft van het geklutste ei, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, erythritol, snufje zout en halve theelepel citroenrasp tot amandelspijs. Ook dit zet u in de koelkast tot u het gevuld kastanje speculaas in de vorm gaat leggen. Bewaar de rest van het ei voor bovenop uw gevuld kastanje speculaas.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een bakvorm van 15 bij 20 cm. Vet deze in met roomboter, goed invetten.

Pak het deeg en spijs uit de koelkast. Deel het deeg in 2 stukken. Eén deel drukt u zachtjes in de vorm, probeer de hele bodem te bedekken. Dan maakt u met uw handen een grote plak van de spijs. Die legt u bovenop de onderkant in de vorm. Als laatste de andere helft van het deeg er bovenop. Druk dit een beetje aan. Bestrijk met eigeel en garneer met amandelen.

Bak het gevuld kastanje speculaas zo’n 40 minuten in de oven. Af laten koelen en een kopje thee erbij.

Paddenstoelenpasta

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 200 gram fusilli (van kikkererwten, als u hiervan houdt)
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 courgette
  • 1 rood uitje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 kleine klontjes boter
  • halve theelepel bouillonpoeder
  • 50 milliliter water
  • Half teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 flinke handen spinazie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 70 gram gerookte kip in dunne reepjes
  • Staafmixer
  • Vers geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Snijd het uitje fijn. Zet een kookpan op het vuur met de olijfolie en één klontje roomboter. Fruit hier het uitje in aan. Was de courgette, verwijder de schil en snijd deze in stukken. Voeg de courgette bij de het uitje. Bouillonpoeder en een snuf zout toevoegen.

Laat dit op half vuur 5 minuten gaar worden. Voeg dan de 50 milliliter water toe. Dit laat nog eens 5 à 7 minuten doorgaren, totdat de courgette volledig zacht is geworden. Haal dit van het vuur, voeg de knoflook toe en pureer dit tot een glad mengsel.

Zet een koekenpan op het vuur met het laatste klontje boter. Bak hier de paddenstoelen in aan.

Zet een kookpan op het vuur met water voor de (kikkererwten) pasta.  Voeg als u daarvan houdt een beetje bouillon of zout toe aan het water. Kook de pasta volgens beschrijving op de verpakking.

Voeg de courgettepuree bij de paddenstoelen. Roer hier zachtjes de spinazie doorheen. Spinazie heeft veel vocht waardoor de saus wat dunner wordt. Vindt u de saus nog te dik voeg dan een beetje water toe. Hierna roert u de crème fraîche door de saus.

Haal de blaadjes van de takjes rozemarijn. Deze mogen bij de saus evenals de gerookte kip reepjes. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer de saus over de pasta met wat geraspte parmezaanse kaas.

Let op! paddenstoelen die u vindt in het bos zijn niet allemaal even eetbaar. Sommige zijn heel giftig.

Lunch Lekker met Daniel Dekker

KoelkastCoach Sabine Leijten bespreekt deze recepten op 9 oktober 2020 in het MAX-radioprogramma Lunch Lekker met Daniel Dekker. Zij vertelt in dit programma elke vrijdag over een actueel thema op het gebied van voeding en leefstijl. Op 9 oktober 2020 gaat het dus over voedsel uit het bos. Luister het fragment terug op de website van NPO Radio 5. U hoort Lunch Lekker met Daniel Dekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een reactie

Reactie

  1. ladybug848 says:

    Leuke recepten, weer eens wat anders. Wel een paar kleine kanttekeningen bij de paddenstoelenpasta.
    Ik zou de schil beslist aan de courgette laten zitten. Die is na 10 minuten echt wel zacht en zeker als de staafmixer erop gezet wordt.
    De takjes rozemarijn zou ik gewoon meekoken en later in hun geheel verwijderen, want anders zit je “dennenaalden” te eten.
    Zout (en peper) zou ik pas matig toevoegen als de saus bijna klaar is, want er komt ook nog gerookte kip en parmezaanse kaas bij.