Lekkere en lichte gerechten om te maken in de (warme) nazomer

September 2023 begint met warme temperaturen. Een echte nazomer is het dus wel te noemen. Maar wat kunnen we dan eten, zonder dat het huis of uzelf enorm opwarmt? We zetten een aantal lekkere en lichte gerechten op een rij, waarbij de oven niet (of maar kort) aan hoeft en de pannen niet te lang op het vuur staan.

Maak een salade in de nazomer

Met warme temperaturen is het lekker om een licht verteerbare maaltijd te eten. Salades zijn hier heel geschikt voor. Vaak zijn ze ook nog snel klaar, dus een dubbele winst. Een poke bowl beschouwen we in dit geval ook als een salade, omdat het koud wordt gegeten.

Gezondere ijsjes zijn makkelijk zelf te maken.

Ook een ijsje hoort bij de nazomer

Met warme temperaturen kan het ook prettig zijn om een verkoelend ijsje te eten. Die kunt u bij de ijssalon in de woonplaats halen, uit de supermarkt óf gewoon zelf maken. Want zo heel moeilijk is het niet om ijs te maken. U moet er alleen even geduld voor hebben. We hebben meerdere soorten ijsrecepten voor u op een rij gezet.

Koken met het seizoen

In de nazomer staan ook weer nieuwe groenten en andere ingrediënten op het menu. Denk bijvoorbeeld aan pompoen of mosselen. Daarom hebben we hier ook gerechten van verzameld.

pompoenbrood

Verfrissende drankjes tijdens warme dagen

Het is goed om voldoende te blijven drinken tijdens warme dagen. Water kan natuurlijk altijd. Maar we hebben ook een aantal bijzondere drankjes op onze site staan!

Bakken zonder oven

Voor wie iets lekkers wil bakken, maar vanwege de temperatuur geen oven wil gebruiken, hebben we ook nog tips. Zo hebben we een arretjescake, die moet juist opstijven in de koelkast. En dat zelfde geldt voor een Rocky Road. Aangezien de pepernoten al in de winkel liggen, kan deze versie heel goed. Een kwarktaart is eigenlijk de ultieme ‘no-bake’ klassieker.

Nog meer lekkere nazomer gerechten

En als laatste hebben we nog gerechten die gewoon lekker zijn, omdat ze koud gegeten worden of altijd wel kunnen. Zoals bijvoorbeeld zalmtartaar, een pasta met courgette en ansjovisboter, een worteldip voor tijdens een borrel of een snelle hummus-groenten-kom.

Een schaal met pruimen.
Lees ook: De koningin van de nazomer: de pruim

(Bron: archief, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie