pompoenbrood

Pompoenbrood en -muffins van Anouk Glaudemans

Anouk bakt graag zonder suiker, dat wil zeggen toegevoegde suikers. Want met groenten en fruit kunt u volgens Anouk minstens zoveel smaak aan baksels toevoegen. Het pompoenbrood is heerlijk om zo te eten, maar kunt u natuurlijk ook beleggen met geitenkaas of (zelfgemaakte) jam. De pompoen en dadels in de muffins zorgen ervoor dat u de suiker niet mist.

Ingrediënten pompoenbrood (tussen de 10 en 12 plakken):

  • 250 gram pompoen, geschild
  • 100 gram kokosolie, gesmolten
  • 4 eieren
  • 75 gram rozijnen
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt
  • 100 gram bloem
  • 250 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 200 gram geitenkaas
  • honing
  • 50 gram geroosterde blanke amandel, grof gehakt
  • bakspray

Bereidingswijze pompoenbrood:

Snijd de pompoen in blokjes van 1 bij 1 centimeter en stoom de blokjes in 20 minuten gaar met de stoomfunctie van uw oven. Heeft u geen stoomoven, leg dan de blokjes pompoen in een vergiet die u in een pan met een laagje kokend water hangt. Leg er een deksel op en zorg dat de pompoen niet in het water hangt. Laat de pompoen afkoelen en pureer met de staafmixer tot een gladde puree.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 180 °C. Vet een cakevorm in met bakspray en leg bakpapier in de vorm.

Doe de pompoenpuree, de kokosolie en de eieren in een kom en roer door. Voeg de rozijnen, zonnebloempitten, pompoenpitten en pecannoten toe en roer door.

Meng in een andere kom de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, de bakingsoda, de koek- en speculaaskruiden en het zout. Voeg deze droge ingrediënten toe aan het pompoen-eimengsel en roer tot een glad beslag.

Schep het beslag in de cakevorm. Zet de cakevorm op het rooster in het midden van de oven en bak in 50 tot 60 minuten gaar of totdat een prikker er droog uitkomt.

Laat een half uur afkoelen en haal dan uit de vorm. Snijd het pompoenbrood in plakken, beleg iedere plak met geitenkaas, sprenkel honing erover en decoreer met de geroosterde amandel. Liever zoet belegd? Smeer dan wat sinaasappelmarmelade op een plak pompoenbrood.

Ingrediënten chocolade pompoenmuffins (15 tot 20 stuks):

  • 150 gram medjooldadels, ontpit
  • 400 gram pompoen, geschild
  • 2 eieren
  • 60 gram amandelmeel
  • 40 gram kokosmeel
  • 40 gram cacao
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 20 blanke amandelen
  • bakspray

Bereidingswijze chocolade pompoenmuffins:

Snijd de pompoen in blokjes van 1 bij 1 centimeter en stoom de blokjes in 20 minuten gaar met de stoomfunctie van uw oven. Heeft u geen stoomoven, leg dan de blokjes pompoen in een vergiet die u in een pan met een laagje kokend water hangt. Leg er een deksel op en zorg dat de pompoen niet in het water hangt. Laat de pompoen afkoelen.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 180 ºC en vet de bakvorm in met bakspray.

Pureer de dadels en pompoenpuree met de staafmixer tot een gladde massa. Doe de eieren erbij en roer door met een spatel.

Meng in een andere kom het amandelmeel, het kokosmeel, de cacao, de kaneel, het zout en het bakpoeder. Voeg deze droge ingrediënten toe aan het pompoen eimengsel en roer tot een glad beslag.

Vul een spuitzak met het beslag en vul ieder muffinvormpje tot net onder de rand. Druk een amandel op iedere muffin. Heeft u geen spuitzak, gebruik dan een lepel om de vormpjes te vullen.

Zet de bakvorm op het rooster in het midden van de oven en bak de muffins in 20 tot 25 minuten gaar of totdat een prikker er schoon en droog uitkomt. Laat de muffins een kwartier afkoelen in de vorm, haal ze dan uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster.

(Bron: Anouk Glaudemans / Foto ter illustratie)

Geef een reactie

Reactie

    EvaB65 says:

    Lijkt me heerlijk, ga zeker maken. Goed dat er weinig geraffineerde suiker in zit. Maar waarom dan wel kokosolie die verzadigde vetten bevat? Zonnebloemolie is net zo goed en veel gezonder.