Voldoende drinken? Deze tips helpen u op weg

Voldoende drinken kan best lastig zijn. Toch heeft uw lichaam dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Dit zijn ongeveer 6 tot 8 glazen. Maar waarom is het zo belangrijk dat u voldoende drinkt? En hoe kunt u ervoor zorgen dat u genoeg vocht binnenkrijgt?

Belangrijk voor het lichaam

Een vrouwenlichaam bestaat gemiddeld voor 52 procent uit vocht en een mannenlichaam voor 63 procent. Dit komt doordat vrouwen vaak meer vet hebben dan mannen. Toch is het voor iedereen belangrijk om genoeg vocht in het lichaam te hebben. Als u voldoende vocht in uw lichaam heeft, kan dit namelijk helpen met de spijsvertering. Ook zorgt voldoende drinken ervoor dat voedings- en afvalstoffen door uw lichaam worden vervoerd en dat uw nieren deze afvalstoffen goed verwerken. Daarnaast helpt vocht uw lichaamstemperatuur te reguleren, bijvoorbeeld in de vorm van zweet.

Herkennen

Uw lichaam herstelt de vochtbalans uit zichzelf. Als u niet genoeg vocht in uw lichaam heeft, plast u minder urine uit. Daarnaast krijgen de meeste mensen een dorstgevoel. Dit is een teken van uw lichaam dat u meer moet gaan drinken. Aan de kleur van uw urine kunt u vaak ook zien of u voldoende drinkt. Als de urine donker is, is dat een indicatie dat u te weinig drinkt. Als de urine licht van kleur is, drinkt u meestal genoeg.

Hoeveel drinken u nodig heeft kan overigens ook afhangen van uw leeftijd, de temperatuur, uw voeding, gezondheidstoestand en wat u doet op een dag. Tijdens het sporten zult u bijvoorbeeld meer vocht verliezen dan als u stilzit. Als gevolg zult u daarom dan ook wat meer moeten drinken.

Geschikte dranken

Maar wat kunt u dan het beste drinken om uw vochtbalans op peil te houden? Water uit de kraan is een goede optie. In water zitten geen calorieën, het zorgt niet voor tandbederf en het is goedkoop. Ook koffie en thee zonder suiker zijn goede opties. Deze staan, samen met water, in de Schijf van Vijf. Zuiveldranken zijn ook goed voor het aanvullen van uw vocht.

Het Voedingscentrum adviseert om af te wisselen met water, thee en koffie en zuiveldranken zoals melk, yoghurtdranken of sojadrink. Van thee kunt u het beste 3 kopjes per dag drinken en van koffie niet meer dan 5 per dag. Dit is vanwege de cafeïne in deze dranken. Voor zuiveldranken geldt: 2-3 porties zuivel per dag. Om aan de aanbevolen 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen kunt u daarom dus het beste afwisselen.

thee
Lees ook: Moet u vaak plassen na thee drinken? Hier komt dat door

Tips om voldoende te drinken

Het is niet voor iedereen makkelijk om aan de 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen. Om u te op weg te helpen, hebben wij een aantal tips verzameld.

Start de dag goed

Door uw dag te beginnen met een glas water, begint u gelijk goed. Uw lichaam heeft namelijk vocht nodig na een hele nacht slapen. Door de 1e stap te zetten, zullen de andere stappen wellicht ook wat makkelijker gaan.

In het zicht

Vaak vergeten mensen om gedurende de dag te drinken. Door een glas, drinkfles of karaf in uw gezichtsveld te plaatsen zult u eerder eraan denken om wat te drinken. Dit kunt u op werk doen, maar ook bijvoorbeeld tijdens het tv kijken. Ook voor onderweg is het verstandig om een drinkfles mee te nemen. Zo heeft u altijd drinken binnen handbereik.

Herinnering instellen

Als het u zelf niet lukt om steeds te blijven herinneren om te drinken, kan een herinnering of een alarm instellen misschien de oplossing zijn. Dit kunt u bijvoorbeeld in uw agenda op uw telefoon doen, of u kunt om de zoveel uur een wekker zetten. Zo wordt u er toch aan herinnerd om te blijven drinken.

Er bestaan tegenwoordig ook apps waarin u kunt bijhouden hoeveel u drinkt op een dag. Deze apps kunnen u ook herinneringen sturen om voldoende te blijven drinken.

eten en drinken
Lees ook: Drinken bij het eten, is het goed voor u?

Smaak veranderen

Sommige mensen houden niet van de smaak van water. Als u specifiek meer water wilt gaan drinken, kunt u ervoor kiezen om hier wat smaak in te brengen. Door een takje munt, een paar sinaasappelschijven of een citroenschijf erin te doen zal het water net wat meer smaak krijgen. Dit kan ook met andere vruchten of komkommer.

Let wel op: zure vruchten in uw water zijn niet voordelig voor uw tanden. Met een schijfje citroen kunt u dus beter niet de hele dag door het water drinken. Afwisseling tussen verschillende dranken is dan opnieuw belangrijk.

(Bron: Nu.nl, Voedingscentrum, BENU Apotheek, Libelle. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Reactie

    KoenPieter says:

    Dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht tot je nemen (Dit zijn ongeveer 6 tot 8 glazen) is prima voor mensen tussen de 15 en 50 maar het is niet goed om dit te doen als je ouder bent: ik belde mijn moeder zoals gewoonlijk een paar jaar geleden, ze was toen 85. Ze nam de telefoon op maar er kwam een heel onsamenhangend verhaal uit. Ik ben gelijk naar haar toe gegaan, ik had een sleutel van haar woning, en trof haar volledig van de kaart aan. Gelijk de huisarts en later de ambulance gebeld en met spoed naar het ziekenhuis.
    Wat bleek? Een watervergiftiging volgens de artsen daar! Ze heeft een paar dagen als een hoopje ellende in het ziekenhuis verbleven. Daarna ging het wel weer goed.
    OUDEREN MOETEN NIET TEVEEL WATER DRINKEN !!!