Een grote pan met käsespätzle.

Comforteten voor in de herfst en winter: dit is käsespätzle

Wie weleens in Oostenrijk op wintersport gaat of in een typisch Duits restaurant gaat eten, zal het weleens op de kaart zien staan: käsespätzle. We leggen uit wat het is en hoe u het zelf thuis ook gemakkelijk kunt maken.

Pasta of (eier)noedels, spätzle is moeilijk te omschrijven

De een noemt het een soort pasta, de ander noemt het meer (eier)noedels. Het is lastig te omschrijven wat spätzle precies is. Het deeg wordt gemaakt van bloem, eieren en water. Veelal wordt het gecombineerd met kaas. En dan krijgt het de naam käsespätzle. Hierbij worden vooral bergkazen gebruikt, zoals Emmentaler of Gruyère. Het gerecht wordt afgetopt met gebakken uitjes. Een heel vullend gerecht. Logisch dus dat het op de wintersport gegeten wordt. Maar het is ook echt comforteten voor in de herfst en winter.

Zelf spätzle maken

In Duitse supermarkten zijn kant-en-klare spätzle te koop. Voor zover bekend zijn ze niet in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Maar het zelf maken is niet heel ingewikkeld. De geoefende Duitsers en Oostenrijkers gebruiken er een speciale spätzlerasp voor, maar ook een vergiet of pureepers geeft een goed resultaat.

Het recept voor käsespätzle

Maak het deeg van bloem, eieren, zout en water. Het is een wat dikker en plakkerig deeg. Laat water met zout in een pan koken en druk het deeg door het vergiet of de pureepers. Het makkelijkst is dit met een houten lepel te doen. Kook tot de spätzle boven komen drijven. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg een laagje op een bord. Rasp hier wat kaas overheen en leg er weer een laagje spätzle op. Eindig met nog een laag kaas. Wie het lekker vindt, kan het ook in een ovenschotel opbouwen en het geheel nog even verwarmen in de oven. Bestrooi met de gebakken uitjes.

Meer zin in een variatie? Maak dan deze spätzle met zuurkool en spek. Of deze variant met oesterzwammen en gebakken uien.

(Bron: Culy, FlavorFlav, 24Kitchen, Austria.info, Miljuschka. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  rien peeters says:

  Spatzle zijn vaak verkrijgbaar bij Lidl tijdens Duitse week.

  rien peeters says:

  Spatzle zijn vaak verkrijgbaar bij Lidl tijdens de Duitse week.

  Monica says:

  Eigenlijk maak je Spätzle door het dik vloeibare deeg op een houten plank te doen en vervolgens, met een mes, dunne ‘reepjes’ in het kokende water te schrapen. Ook lekker bij een vleesgerecht met een saus/gebonden jus.