Het is de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel.

Een week zonder vlees en zuivel: maak deze recepten eens

In 2023 wordt de 6e editie gehouden van de Nationale Week zonder Vlees. In 2022 is daar de toevoeging ‘& Zuivel’ bij gekomen. De bijbehorende stichting is opgericht door Isabel Boerdam, ook wel bekend van haar foodblog De Hippe Vegetariër. De week vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 12 maart.

‘Elke dag vlees en zuivel eten is niet meer van deze tijd’

De week is in het leven geroepen omdat de stichting vindt dat elke dag vlees en zuivel eten niet meer van deze tijd is. Ze hopen hiermee meer mensen flexitariër te maken. Hierbij worden vlees en zuivel afgewisseld met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vis valt volgens de stichting ook onder vlees in dit geval. Als er minder vlees en zuivel gegeten wordt, wordt er minder water verbruikt en is er minder uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering, zegt de stichting.

Vlees kan niet zomaar uit een maaltijd weggelaten worden

Maar wie stopt met vlees en zuivel eten, moet er goed op letten wat er dan wel gegeten wordt. Want vlees kan niet zomaar uit een maaltijd weggelaten worden. Anders mist u eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Er zijn steeds meer kant-en-klare vleesvervangers te koop in de supermarkt. Maar deze bevatten niet altijd de juiste voedingsstoffen. Wat wel natuurlijke vleesvervangers zijn: peulvruchten, tofu, tempé, eieren en ongezouten noten.

Falafel met plantaardige mayonaise

Presentator Jetske van den Elsen is aan het begin van de nationale week te gast bij Tijd voor MAX en deelt daar een recept voor falafel met plantaardige citroen mayonaise. In mayonaise zit zuivel, dus kan in deze week niet gegeten worden. Maar het vocht uit het blik waar kikkererwten inzitten, aquafaba, werkt een beetje zoals eieren. Hier kan dus mayonaise van gemaakt worden. Maar ook meringue kan hier heel goed van gemaakt worden. Het is een veganistische oplossing voor het gebruik van eieren.

Andere recepten zonder vlees en zuivel

Op zoek naar andere gerechten zonder vlees of zuivel? Denk eens aan deze pittige sperziebonen met tempégehakt en rijst. Of deze chili sin carne van Janny van der Heijden. Ze geeft 2 varianten. De 2e met vegagehakt bevat wel zuivel door de Griekse yoghurt en geraspte kaas. Deze Irakese mungbonensoep is ook een goede om te eten in deze week. We hebben meerdere recepten met vleesvervangers op onze website staan. Niet alles in deze categorie is zonder zuivel.

Vegetarische recepten

Bent u op zoek naar vegetarische recepten? Die hebben we ook. Denk bijvoorbeeld eens aan het bladerdeegrecept pithivier met kastanjechampignons. Of deze pakora, een Indiaas gefrituurd hapje. In de dip zit zuivel verwerkt, die zou u ook kunnen vervangen door een plantaardige dip, zoals hummus. En we hebben nog veel meer vegetarische recepten op onze website staan.

(Bron: Nationale Week zonder Vlees en Zuivel, RTL Nieuws, Nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Louis1952 says:

  Waarom moeten mensen steeds weer meedoen aan die onzinnige hype’s?

  Er wordt ons steeds meer opgedrongen en wij moeten er schijnbaar als klootjesvolk gewoon achteraan lopen.

  Ik ben goed genoeg in staat om mijn dagelijkse voedsel afwisselend samen te stellen. En van dat veganistische gedoe heb ik sowieso geen hoge pet van op.

   catt4u says:

   Voor jou een onzinnige hype.
   Daar denken veel bedrijven en ook multinationals kennelijk toch anders over als je naar het grote aanbod van producten kijkt.

   En je weet waarschijnlijk ook dat als er geen vraag van kopers is, er ook geen aanbod is/komt.
   Conclusie, voor jou een onzinnige hype voor snel groeiende andere groep consumenten een manier van leven.
   Maar als jouw gebruikersnaam ook je geboortejaar is, dan is dat wel te begrijpen 🙂