Arretjescake

Arretjescake van Enzo Pérès-Labourdette

Enzo Pérès-Labourdette is niet alleen in 2022 in Heel Holland Bakt uitgeroepen tot de Beste Thuisbakker van Nederland, maar hij heeft ook heel veel met de Verenigd Koninkrijk en met Queen Elizabeth. Daarom maakt hij speciaal een vegan variant op de lievelingscake van koningin Elizabeth: arretjescake. Bijkomend voordeel van deze taart, u heeft de oven niet nodig. Op de site van Heel Holland Bakt zijn nog meer recepten te vinden waar geen oven voor nodig is. 

Ingrediënten:

 • 500 gram  vegan digestive biscuit
 • 250 gram vegan boter
 • 220 gram agave siroop
 • 1 vanillestokje
 • 50 gram cacaopoeder
 • 120 gram pure chocolade in stukjes
 • 160 milliliter plantaardige melk
 • 1 theelepel gemalen koffie
 • 1/2 theelepel zout

Voor de ganache:

 • 150 gram pure chocolade in stukjes
 • 100 milliliter plantaardige melk
 • 40 gram vegan boter

Bereidingswijze:

Vet een springvorm met doorsnede van ongeveer 25 centimeter in. Plak eventueel bakpapier aan de binnenkant van het blik.

Hak de biscuits in kleine stukjes van ongeveer 1 tot 2 centimeter.

Smelt de boter in een pan op een medium vuur. Blijf roeren tot het helemaal gesmolten is. Voeg de chocolade, agavesiroop, het merg van het vanillestokje en de 1/2 theelepel zout toe. Blijf roeren tot alle ingrediënten zijn gesmolten en opgenomen. Zet het vuur uit.

Mix in een kom de cacaopoeder, plantaardige melk en de eetlepel gemalen koffie tot de cacao helemaal is opgenomen. Dat is als het een beetje een kleverige pasta is geworden. Voeg het mengsel toe aan botermengsel en blijf roeren tot het helemaal is opgenomen.

Voeg als laatste de gehakte biscuits toe en meng voorzichtig door het mengsel. Zorg dat alle biscuits helemaal zijn opgenomen. Stort het beslag in het bakblik en strijk het glad. Zet in de koelkast en laat het hier 2 uur opstijven.

Voor de ganache:

Doe de plantaardige melk met de vegan boter in een pan. Zet op een laag vuurtje en laat het opwarmen tot de boter gesmolten is.

Doe in een kom de gehakte chocolade. Schenk vervolgens het melk/boter-mengsel over de chocolade. Zet apart voor een minuut of 2 zodat de chocolade kan smelten. Roer om tot het een egaal mengsel is.

Haal de cake uit de koelkast en maak de ring los van de cake en zet de cake op een bord. Giet de ganache over de bovenkant van de cake en zorg dat de hele bovenkant bedekt is. Zet nog voor een minuut of 30 terug in de koelkast om op te stijven. Daarna is hij klaar om te eten.

(Bron: Enzo Pérès-Labourdette Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  rode vogel says:

  lekker en luxe in 2022
  in de jaren na de oorlog aten wij arretjescake gemaakt van cacao en boter of ‘delfine’. een soort vet van fabrikant Calvé , en biscuitjes.
  Ja, dat was een luxe traktatie in 1950.

  witkwast65 says:

  deze taart maakt we al in 1950 maar dan met diamant vet en wat melk en 1 ei en de koekjes werden netjes op gestapeld en dan in lagen opgebouwd er kwam ook nog wat sterke koffie bij de cacao , weet dat ik een meegenomen heb op kamp en in het beekje gezet voor koel te blijven maar morgens was hij verder gespoeld maar gevonden was nog lekkerde.