Gezouten sumaklimonade van Welmoed Bezoen.

Gezouten sumaklimonade van Welmoed Bezoen

Tijdens een reis door Turkije komt Welmoed Bezoen in aanraking met dit recept. Sumak als specerij kent ze al langer, maar in een koffiehuis in Istanbul maakt ze kennis met gezouten sumaklimonade. En dat blijkt een meer dan aangename dorstlesser te zijn.

Ingrediënten voor 1 grote fles/1 glas

Voor de sumaksiroop

  • 2 eetlepels sumak
  • Halve theelepel zout
  • 350 gram suiker

Voor 1 glas sumaklimonade

  • 50 milliliter sumaksiroop
  • Sap van 1 limoen
  • 300 milliliter (bruis)water
  • IJsblokjes

Bereiding gezouten sumaklimonade

Breng 500 milliliter water in een soeppan op middelhoog vuur aan de kook. Voeg de sumak, het zout en de suiker toe en kook ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het fornuis en laat de siroop afkoelen.

Giet de siroop door een schone kaas- of theedoek en schenk de siroop vervolgens in een gesteriliseerde fles (met een inhoud van 750 milliliter) en bewaar die gekoeld.

Vul een glas met ijsblokjes en giet de sumakstroop, het limoenspa en 300 milliliter (bruis)water in een groot glas.

Voor wie nog wat wil eten bij het drankje, heeft Welmoed een lekkere worteldip.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.

(Bron: Welmoed Bezoen. Foto: Anker van Warmerdam)

Geef een reactie