Een schaal met pruimen.

De koningin van de nazomer: de pruim

Een pruim is een veelzijdig stuk fruit, wat niet weg te denken is in de (na)zomermaanden. Van juli tot en met september komt de vrucht van Nederlandse bodem. Dat is dus de beste tijd om hem te eten! De pruim wordt liefkozend de koningin van de nazomer genoemd. Dit wilt u weten over het stuk fruit, inclusief recepten!

Diverse soorten

Maar 3 maanden per jaar komen pruimen dus van eigen bodem, de rest van het jaar halen we ze onder andere uit Spanje, Chili, Israël en Zuid-Afrika. Er zijn meerdere soorten, maar de beroemdste is de Reine Claude. Deze is er vervolgens in verschillende varianten, met een groene tot gele schil of roodpaars met goudgeel vruchtvlees.

Pruimen hangen nog aan de boom.

De pruim smaakt zoet en is het lekkerst als hij rijp is

De vrucht groeit aan een boom die wel 3 tot 7 meter hoog kan worden. De smaak is over het algemeen zoet, maar per ras zitten er wel verschillen. Zo zijn er ook pruimen die zoetzuur of wat zuurder zijn. De smaak is het beste als de vrucht goed rijp is. Wanneer ze geplukt worden, rijpen ze namelijk niet meer verder. Mocht u een eigen boom hebben of de vrucht plukken in een pluktuin, zorg dan dat de pruim goed rijp is. Anders zal de vrucht zuur smaken. De zuurpruim is niet voor niks aan z’n naam gekomen.

pruimen
Lees ook: Tip 17: pruimen snoeien

Bewaar de vrucht niet te koud

Wanneer u pruimen uitzoekt in de winkel, zorg dan dat de vrucht stevig aanvoelt en een gave schil heeft. Als ze gedeukt zijn, rotten ze sneller. Bewaar pruimen niet in de koelkast (alleen als het echt heel warm is), ze kunnen namelijk niet tegen de koude temperaturen. Maar zoek wel een koelere plek in huis, tussen de 12 en 15 graden vindt de vrucht het prettigst. Dan zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Wilt u de vrucht invriezen? Kook hem dan eerst tot moes en vries het daarna in.

Spreekwoorden en gezegdes met pruimen

Pruimen komen best vaak voor in spreekwoorden en gezegden. Denk aan de eerder genoemde zuurpruim. Als iets van slechte kwaliteit is of niet goed, zeggen we dat ‘iets niet te pruimen is’. Of ‘De rijpste pruimen zijn geschud’, wanneer het belangrijkste werk is gedaan.

Of kent u ‘tot in de pruimentijd’ nog? Een afscheidsgroet om te zeggen ‘tot over een poosje’. Dit kan volgens Onze Taal ook nog een schuine grap zijn, als verwijzing naar pruim in de betekenis van het vrouwelijk geslachtsdeel. Maar de herkomst hiervan is ‘allerminst zeker’, schrijven ze op de website.

Recepten met pruimen

Pruimen kunt u gewoon zo eten, met schil en al. Let wel op de pit die in het midden zit. Maar de vrucht kan ook in veel verschillende soorten gerechten verwerkt worden. Door de yoghurt, kwark of vla is het lekker. Of maak er een pruimencrumble van. Gedroogd is het lekker bij stoofvlees of Marokkaanse gerechten die in een tajine worden gemaakt. Of verwerk de steenvrucht in een zoetzure saus, bij eend, lam of varkensvlees.

Het is ook makkelijk om zelf jam te maken van pruimen. Heel Holland Bakt heeft een recept ervan online staan. Maar een pruimenvlaai is naast de kersenvlaai ook een hele populaire. De Belgische Regula Ysewijn deelt haar ultieme recept.

Meer recepten met pruimen

(Bron: Heel Holland Bakt, Verse Oogst, Veggipedia, het Voedingscentrum, Libelle-Lekker, Onze Taal, Woorden.org. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Becky says:

    Ik krijg trek na al dat lekkers