Een Libanees gerecht: fattoush.

Fattoush van Merijn Tol

In Libanon zijn tabouleh en fattoush 2 bekende salades. Fattoush betekent ‘in stukjes’, dat gaat over het gescheurde platboord wat door de salade gaat. Klassiek wordt deze salade gegeten aan het begin van de mezze. Lekker om te eten bij mujadara of andere rijst- of bulghurachtige gerechten. Het gerecht komt uit De bijbel van de Libanese keuken van Merijn Tol.

Ingrediënten (voor een grote schaal)

  • 2 Libanese platbroden
  • Olijfolie, om in te bakken
  • 1 bos mediterrane postelein (bakleh) of veldsla
  • 1 bos munt
  • 1 bos peterselie
  • 2 grote rijpe tomaten
  • 3 kleine snackkomkommers
  • 3 lente-uien
  • 1 bos radijs
  • 2 little gems
  • 150 milliliter extra vierge olijfolie
  • 5 eetlepels granaatappelmelasse
  • 1 eetlepels sumak
  • Sap van 0,5 tot 1 citroen
  • Zout, naar smaak

Benodigdheden

  • Keukenpapier (eventueel)

Bereiding fattoush

Scheur het Libanese brood in stukjes en meng ze op een bakplaat met een flinke scheut olijfolie. Verhit de ovengrill en rooster de stukjes brood goudbruin en krokant. Frituren in een flinke laag olie kan ook. Laat ze in dat geval uitlekken op keukenpapier.

Pluk de postelein van de stugge steeltjes en de blaadjes van de kruiden. Snijd de tomaten in middelgrote blokjes. Snijd de komkommers over de lengte in vieren en dan in redelijk grove stukjes. Je kunt ze ook schillen, ook lekker en vaak gedaan. Snijd de lente-uien fijn, de radijs in plakjes en de little gems in repen. Meng alle groenten en verse kruiden in een grote kom.

Klop een dressing van de olijfolie, granaatappelmelasse, sumak en citroensap naar smaak (het resultaat moet goed friszuur zijn). Breng op smaak met zout.

Hussel vlak voor het serveren de salade om met de knapperige stukjes brood en de dressing. Serveer meteen. Eetsmakelijk!

(Bron: Merijn Tol. Foto: Rene Mesman, styling Hanna van den Bos, foodstyling Merijn Tol)

Geef een reactie