Krijns groentips voor maart

Maart is de maand dat we weer aan de slag gaan in de tuin, vooral op het gebied van snoeien is er nu veel te doen. Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u deze tuinklussen in maart het beste kunt aanpakken.

Grondverbetering

In maart komt de tuin weer tot leven en is het tijd om te mesten. Voldoende mest geeft gezonde planten, een rijke bloei en minder zieke planten. Krijn vertelt wanneer en hoe u hierbij te werk moet gaan.

Clematissen snoeien?

Er zijn 2 soorten Clematissen, die beide op een ander moment gesnoeid moeten worden, omdat de één op het eenjarige hout bloeit en de ander op overjarig hout. Krijn legt uit dat de één daarom in maart gesnoeid moet worden en de ander pas na de bloei. Ook vertelt hij hoe u de kamperfoelie en winterjasmijn snoeit.

Rozen snoeien

Het spreekwoord ‘snoeien doet bloeien’ is bij de roos ook zeker van toepassing. Struikrozen, klimrozen en rozen op stam moeten wel allemaal op hun eigen manier gesnoeid worden en Krijn gaat in op de werkwijze per rozensoort en vertelt waar u nog meer aan moet denken.

Rozen planten

Maart is een hele geschikte maand om rozen met kale wortel te planten en Krijn heeft goede tips hoe u dit soort rozen het beste plant en zo goed mogelijk in bloei kunt krijgen. Is het bijvoorbeeld verstandig om te mesten en welke mest dan precies?

Wat nog meer snoeien?

Een druif kunt u inmiddels beter niet meer snoeien, omdat de sapstroom op gang gekomen is, maar een blauwe regen kan bijvoorbeeld nog wel net gesnoeid worden. Krijn vertelt welke planten juist wel of niet in maart gesnoeid moeten worden.

Pas op met hortensia’s snoeien

Hortensia’s worden soms niet op de juiste manier gesnoeid. Dat kan ervoor zorgen dat u een jaar lang zonder bloemen zit, dus geeft Krijn tips hoe u de bolhortensia en de ‘Annabelle’ het beste kunt snoeien en waarom u de bloemen het beste nog even aan de plant kunt laten zitten.

Vijgen snoeien

Een vijg in de tuin? Dan moet die nu gesnoeid worden. Zo doet u dat.

Mesten

Buiten het strooien van kalk moet u nu ook weer beginnen met het mesten van uw tuin. Krijn vertelt u welke planten en welke mest u kunt gebruiken.

Plofplanten

Geen armoedige planten in de tuin? Val dan niet voor de verleiding van ‘plofplanten’.

Heesters snoeien

Ook heesters moeten in maart gesnoeid worden. Dit vraagt echter wel enige kennis. Bekijk Krijns tips hiervoor.

Vaste plantenborder

Half maart doet u er goed aan om de vaste plantenborder een opknapbeurt te geven. Snoei groenblijvende planten licht terug, verwijder onkruid, bemest en vervang of verplant eventueel lelijk geworden planten.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie