heesters

Tip 31: vroegbloeiende heesters direct na de bloei snoeien

Het voorjaar is de tijd van het snoeien van heesters. Bij heesters moeten we onderscheid maken tussen soorten die voor 1 juli bloeien en heesters die na 1 juli bloeien. De vroegbloeiende heesters moeten direct na de bloei gesnoeid worden, denk daarbij aan Forsythia, winterjasmijn, Ribes en dergelijke. De late bloeiers, zoals Buddleia, Hibiscus, Perovskia en Leycesteria, moeten begin maart gesnoeid worden.

Vroegbloeiende heesters

Dit houdt in dat de vroegbloeiende heesters gedurende 4 maanden gesnoeid moeten worden als ze uitgebloeid zijn. Het snoeien is meestal een verjongingssnoei en bij de ene heester moet u meer snoeien dan bij de andere. Van de Forsythia (op de foto) moeten echt jaarlijks een aantal oudere takken weggehaald worden. Een Camellia hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden, eventueel wat lange uitlopers als hij echt te groot wordt.

Late bloeiers

De late bloeiers worden meestal goed kort geknipt, zoals de Buddleia, struikrozen, Caryopteris en Leycesteria. Coniferen kunnen het beste in april gesnoeid worden als ze solitair groeien. Als ze als haag groeien is de maand juni en augustus geschikt. Volgende keer zal ik de hortensia’s en rozen behandelen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2024. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie