Krijns groentips voor oktober

In oktober maakt de tuin zich op voor de winter en zijn we zelf wat minder vaak in de tuin te vinden. Toch zijn er nog genoeg tuinklussen te doen. Zo is het een prima tijd om fruitbomen en rozen te planten en te genieten van prachtige herfstbloeiers. Lees er alles over in Krijns groentips voor oktober.

Lijmbanden

Om schade van de kleine en grote wintervlinder te voorkomen kunt u preventief een lijmband aanbrengen op de stam van uw fruitbomen, raadt Krijn aan. Lijmbanden zijn ook effectief tegen bladluizen, aangezien die door mieren in de boom gebracht worden.

Winterklaar? Ouderwets!

Wilt u deze maand aan de slag om uw tuin ‘winterklaar’ te maken? Beter van niet! Krijn vertelt u in deze tip waarom het niet alleen slecht is voor bijvoorbeeld uw vaste planten, maar ook dat u er de dieren geen plezier mee doet.

Zelf fruit telen

In oktober ligt er veel minder ongedierte op de loer en het is dan ook een uitstekende maand om fruit te telen, vertelt Krijn. Hij laat u ook weten welke soorten zeer geschikt zijn om tijdens deze maand te planten en hoe u het beste te werk gaat bij het planten.

Appels en peren

Vanaf eind oktober is het de beste tijd om appels en peren te planten. Krijn laat u weten hoe daarbij het beste te werk kunt gaan en wat enkele goede soorten zijn voor in de tuin.

Japanse anemoon

Op zoek naar een mooie herfstbloeier, waarbij de bloei lang aanhoudt? Dan raadt Krijn u onder andere de anemoon aan. Hij geeft u tips voor de beste standplaats en verzorging en de namen van enkele goede varianten.

Hagelschotziekte

Heeft u een struik met allemaal gaatjes in het blad in de tuin? Dit is zeker niet altijd het werk van een insect te zijn, maar kan ook door hagelschotziekte veroorzaakt worden. Krijn legt u uit wat dit inhoudt.

Taxuskever

De taxuskever en vooral de larven hiervan zijn onwelkome gasten in onze tuinen. Ze kunnen veel schade aanrichten. Krijn geeft tips hoe u moet handelen als u met deze beestjes te maken krijgt.

Droogte

Dit jaar hebben we er geen last van (eerder het tegenovergestelde), maar er zijn jaren dat de septembermaand zeer droog verloopt. Krijn vertelt hoe u daar in het najaar opeens de gevolgen van kunt zien en hoe u daar mee op kunt gaan.

Bolgewasjes

Een fijn klusje om alweer naar de lente uit te zien, is het planten van bolgewasjes in de tuin. Oktober is een prima maand daarvoor en Krijn geeft tips over verschillende soorten hiervan.

Rozen planten

De beste planttijd voor rozen is het najaar. Krijn vertelt alles over de beste standplaats en grondsoort en hoe u uw rozen een goede start kunt geven.

Bluebells

Fan van bollen die kunnen verwilderen? Dan heeft Krijn een tip voor een mooi bolgewasje voor u, de Bluebell, oftewel Hyacinthoides non-scripta.

Goedkope erfafscheiding

Op zoek naar alternatieven voor dure opties voor een erfafscheiding als de Taxus, dan heeft Krijn een aantal suggesties voor u van andere hagen, die wat minder duur uitvallen.

Winterviolen

Naast winterviolen zijn er nog zoveel meer violensoorten waar we van kunnen genieten in de tuin. Krijn zet ze voor u op een rijtje. 

Gele planten

Niet iedereen houdt ervan, maar voor degenen die juist wel gele planten in de tuin kunnen waarderen zijn er keuzes te over. Zoals bijvoorbeeld de Rudbeckia. Krijn bespreekt enkele van zijn favoriete vaste planten.

Bloembakken vullen

In oktober zijn er veel planten te krijgen die het gat opvullen die eenjarigen nu achterlaten. Die zijn ook heel mooi om in bloembakken toe te passen. Krijn heeft tips voor mooie exemplaren, zoals een aantal siergrassen de Leucothoe en de Pernettia.

Kuipplanten in de winter

In aanloop naar de winter hebben kuipplanten wat extra aandacht nodig. Sommige, hele sterke exemplaren kunnen tijdens zachte winters buiten blijven, anderen moeten voor de eerste vorst naar binnen. Bekijk Krijn zijn tips hierover.

Blauwe bes

De blauwe bes kan prima in Nederland gehouden worden, mits er rekening wordt gehouden met de grondsoort waar hij het liefste in staat. Nu is een goede tijd om ze te planten, dus bekijk snel de tips van Krijn hierover.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus de komende tijd treft u hier nog meer adviezen voor oktober aan. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie