klimplanten winterjasmijn

Tip 22: (vroegbloeiende) klimplanten snoeien, deel III

De meeste klimplanten moeten jaarlijks gesnoeid worden. Clematissen deel ik altijd in in 2 groepen, te weten vroegbloeiende (voor 1 juli) en laatbloeiende.

De vroegbloeiende hebben het vorige jaar al knoppen gevormd en daarom moeten ze pas na de bloei gesnoeid worden. Is er in maart dood hout aanwezig, dan dit voorzichtig wegsnoeien. Clematissen die na 1 juli bloeien mogen in maart goed kortgeknipt worden. Sommige doen dit tot 50 centimeter, maar ik laat er iets meer aan zitten. Ze hebben dan weer 4 maanden de tijd om ranken en knoppen te vormen. Clematis montana wordt vaak gebruikt om muren te bedekken, hij bloeit vroeg, dus in maart nog niet snoeien. Na de bloei kan hij gesnoeid worden, maar dat kan ook achterwege gelaten worden als u wilt dat hij lang wordt.

De winterjasmijn is nu uitgebloeid, dus kan hij nu flink kort gesnoeid worden. Het is verstandig dit jaarlijks te doen, want anders gaat de bloei minder worden. De vuurdoorn (wie plant ze nog?) kan ook in maart gesnoeid worden om te voorkomen dat ze te breed worden en daardoor hinderlijk worden. De kamperfoelie is een bladverliezende, soms een groenblijvende, klimplant en bloeit in de 2e helft van het jaar. Indien nodig moet hij dus in maart gesnoeid worden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2021

Geef een antwoord