kruiden

Tip 26: zelf kruiden kweken, gezond en lekker!

Kruiden zijn eenvoudig in potjes te koop in de supermarkt. Het is beter ze zelf te kweken, dan weet u zeker dat er geen gif op gespoten is. U kunt een kruidentuin aanleggen, maar ze zijn ook prima in pot te kweken.

Vaste en eenjarige kruiden

Het voordeel van in potten kweken is dat u de kruiden bij strenge vorst even binnen kunt zetten. Gelukkig zijn de meeste kruiden winterhard, behalve de groenblijvende soorten. Zet eens verschillende soorten in een pot, dit is erg decoratief. We kennen eenjarige kruiden, die elk jaar weer gezaaid moeten worden, of men koopt plantjes hiervan, zoals basilicum, dille en koriander. Vaste kruiden staan vele jaren in de tuin; zet ze in de zon of halfschaduw.

Verzorging

Bij een goede verzorging (mesten en in de winter beschermen) heeft u er jaren plezier van. Beschermen is vooral nodig bij groenblijvende soorten zoals tijm, salie, laurier en lavendel. Kruiden hebben een hekel aan natte voeten, hetgeen vooral in de winter een probleem is. Als u zelf een kruidentuin aanlegt, doe dit dan niet met plantjes uit de supermarkt; deze zijn niet sterk genoeg. Veel gebruikte soorten zijn bieslook, maggiplant, muntsoorten, marjolein, rozemarijn, salie, venkel en komkommerkruid. Probeer eens thee te maken van zelf gekweekte kamille.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2022. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie