sterroetdauw

Tip 28: sterroetdauw bij rozen bestrijden

Sterroetdauw komt helaas bij veel rozen voor. Op de bladeren ontstaan dan purperzwarte vlekken. Later worden de bladeren geel en vallen af. Na enkele jaren gaat de plant verzwakken.

Kruidenextracten tegen sterroetdauw

Er is een chemisch middel te koop, maar dit gif moet u nooit gebruiken. Gelukkig kan deze aantasting biologisch voorkomen worden. Er zijn namelijk ook natuur- en milieuvriendelijke middelen verkrijgbaar. Ontwikkeld uit (niet-toxische) kruidenextracten. Bij het tuincentrum kunnen ze u hierover adviseren. Het wordt opgenomen door de plant en versterkt het natuurlijke afweersysteem. Hierdoor verhoogt de weerstand en verdwijnen overlast en schade. Mens en dier ondervinden hier geen hinder van.

Tegen meerdere schimmels

Spuit het middel op de bladeren, waarbij u de onder- en bovenzijde druipnat spuit. Doe dit bij droog en bewolkt weer. Niet spuiten boven de 25 graden. Ook kan het met een gieter worden aangebracht, waardoor de wortels dit middel opnemen. Eventueel wat gaatjes in de grond prikken, de vloeistof hierin doen en daarna de gaatjes weer dicht maken. Naast sterroetdauw werkt het product ook tegen andere schimmels.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 14 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord