Rozen planten

Tip 4: rozen planten

De maand maart is uitermate geschikt om rozen te planten. Ze zijn dan nog te koop met kale wortels en dat scheelt in de prijs. Rozen houden van zon en van open ruimte met goede lichtcirculatie, dit voorkomt schimmelziekten. Rozen zijn gesteld op leemgrond en lichte klei, vandaar dat er in Limburg veel rozenkwekerijen zijn. Zandgrond is natuurlijk ook prima, maar dan dient u wel de grond te verbeteren met compost of verteerde stalmest. Deze mest moet rondom de roos gebruikt worden, niet bij de wortels, want dan zullen deze verbranden omdat de mest te scherp is. Ook is er speciale rozengrond te koop; het is wat duurder, maar wel goed.

Het plantgat moet minimaal 40 cm losgemaakt worden. Bij het planten moeten de wortels recht naar beneden in het plantgat komen. De occulatie (waar de plant op de onderstam is geënt) moet altijd in de grond zijn en niet boven de grond uitkomen. Bedenk dat bij een droge periode de rozen ook water nodig hebben; houd dit tot eind april vol (1 x per week begieten). Als u rozen koopt moet u er altijd op letten of u ze nog moet snoeien. Knip de beschadigde wortels weg.

Hoewel het najaar de beste tijd is om rozen te planten, kan het in het voorjaar ook prima. Omdat wij van rozen veel bloei verwachten, moeten ze goed gemest worden. Het beste is om organische mest te gebruiken; begin daar in maart mee. Vanaf juni gaan de meeste rozen bloeien en dat is een periode om weer te mesten. In augustus nog een laatste toegift en daarna is mesten niet meer nodig. Geef water zo veel mogelijk via de grond en in de ochtend. Als het blad nat de nacht ingaat, kunnen gemakkelijk schimmels ontstaan of verspreid worden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2014 en nr. 10 2017

Geef een reactie