klimplanten

Tip 12: klimplanten snoeien

De meeste klimplanten moeten gesnoeid worden. Clematissen staan bijna in elke tuin, ze groeien het best in halfschaduw en in voedzame grond. Net als bij de heesters zijn er vroegbloeiende en laatbloeiende clematissen. Grootbloemige clematissen die na 1 juli bloeien, moet u in maart goed kort snoeien. Ze bloeien op het eenjarige hout en hebben tijd genoeg om weer uitlopers en knoppen te vormen. Volgens de boeken mag dat op 50 centimeter boven de grond, maar zelf doe ik dat wat minder rigoureus. Grootbloemige clematissen die in de eerste helft van het jaar bloeien, moeten in maart weinig of niet gesnoeid worden. Wel dode takken weghalen en pas na de bloei flink snoeien. Clematis montana alleen snoeien als ze te groot worden en de bloei afneemt en dan altijd na de bloei in het voorjaar. Clematis viticella bloeien in de nazomer op het hout van het lopende seizoen. Het snoeien moet dan ook in tweede helft maart gebeuren. Volgroeide planten elk jaar flink terugsnoeien, anders gaan de groei en bloei achteruit. Kijk altijd goed uit welke takken u terugknipt, omdat ze erg door elkaar groeien.

Kamperfoelie bloeit in de zomer, dus als hij te wild groeit of te groot wordt, altijd in het voorjaar snoeien. Volgroeide scheuten met een derde terugsnoeien.  Kamperfoelie kan met weinig of geen snoeien jaren groeien. Om kaal worden aan de onderkant te voorkomen, toch soms wat terugsnoeien. Meestal haal ik een deel van de takken weg, zodat hij weer strak en kort is.

Winterjasmijn heeft nu al gebloeid en moet jaarlijks gesnoeid worden, anders groeit er een dikke bos tegen de muur, waardoor de bloei afneemt. En krijgt hij te veel dood hout, waarover de jonge scheuten dan weer gaan groeien.

Klimhortensia’s bloeien in juni, dus in maart niet snoeien. Zorg er na de bloei voor dat hij weer vlak tegen de muur  zit.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2018 en nr. 10 2019

Geef een reactie