hortensia's

Tip 14: hortensia’s snoeien deel II

Wie heeft geen hortensia’s in zijn tuin staan? Het is een dankbare heester, met vaak een mooie nabloei. De bekendste is de bolhortensia, Hydrangea macrophylla. Een rijkbloeiende heester die vele
maanden staat te bloeien. Hij bloeit op het overjarige hout, dus nooit in het voorjaar kort snoeien. Toch moet de heester verjongd worden en daarom is het verstandig in maart enkele van de oudste takken zo laag mogelijk weg te halen. In maart zitten er nog vele oude bloemen aan de struik, deze laat ik zitten tot ongeveer 10 april. Omdat hortensia’s altijd vroeg uitlopen, beschermen deze oude bloemen de bloemknoppen tegen late nachtvorst.

Hydrangea paniculata bloeit op het eenjarige hout, dus in maart goed kort snoeien. Dit geldt ook voor Hydrangea paniculata op stam. Ook Hydrangea arborescens moet in maart kort gesnoeid worden. Hiertoe behoort ook de cultivar Annabelle, die als nadeel heeft, dat de takken door de zware bloemen omvallen. Om dit enigszins te voorkomen, adviseer ik een lichte of geen snoei te doen. De bloemen blijven dan kleiner en vallen dan minder gauw om. Hydrangea aspera Macrophylla, een prachtige heester, snoei ik ook minder in maart. Hydrangea quercifolia Snowflake, de bekende eikenbladhortensia (erg mooi) kan volstaan met minimale snoei in het voorjaar. Alleen dood en ziek hout wegsnoeien en takken die elkaar schuren.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 12 2018 en nr. 9 2019.

Geef een reactie