snoeien

Snoeien in maart: deze tuinplanten moeten nu gesnoeid worden

De maand maart is een drukke maand in de tuin op het vlak van snoeien. Verschillende tuinplanten als de vlinderstruik en verschillende soorten rozen en hortensia’s moeten nu gesnoeid worden.

Laatbloeiende heesters als de vlinderstruik

Heesters die na 1 juli bloeien moeten in maart gesnoeid worden. De vlinderstruik (Buddleia) is er daar 1 van. Deze struik moet flink kort teruggesnoeid worden. Snoei tot een centimeter of 30 á 50 boven de grond terug en zorg er daarbij voor dat er wat blad aan de takken aanwezig blijft. Hierdoor vertakt de struik zich elk jaar mooi en voorkomt u dat hij anders door de jaren heen steeds kaler wordt.

Vlinderstruik snoeien

Ook de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) mag in maart gesnoeid worden. Dit is geen noodzaak, maar u kunt hem er desgewenst mee binnen de perken houden of nog wat meer laten vertakken. Het moet sowieso minder rigoureus gebeuren dan bij de vlinderstruik, maar wilt u in 1 keer de struik fors verkleinen, dan kan hij eventueel tot op 50 centimeter terug gesnoeid worden. Verwijder anders alleen eventuele dode takken of snoei alleen de jongste gedeeltes van de takken licht terug.

Zeer vroegbloeiende heesters als toverhazelaar (Hamamelis), de sneeuwbal-soort Viburnum bodnatense ‘Dawn’ en winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) kunnen in maart gesnoeid worden nadat ze uitgebloeid zijn. Bij de toverhazelaar alleen eventueel te lange of lelijk geworden scheuten inkorten om de vorm te behouden. Bij de sneeuwbal kunt u jaarlijks wat oude takken tot aan de grond wegsnoeien, om de groei en bloei van jonge takken te bevorderen. Knip in het geval van de winterjasmijn de uitgebloeide takken en eventueel kruisend hout weg. Laat enkele jongere takken zitten, want daaruit ontstaat de groei en bloei voor het komende seizoen. Gaat het om een oude of verwaarloosde plant en bevat hij weinig jonge scheuten, laat dan ook enkele oudere takken zitten en kort de zijtakjes daarvan tot op enkele centimeters vanaf de hoofdtak in. Als zich de komende jaren wel weer jonge scheuten aan de voet van de plant vormen, kunnen de oude takken alsnog in hun geheel weggesnoeid worden.

Bij de blauweregen (Wisteria sinensis) moeten in maart om de bloei te bevorderen de zijscheuten terug geknipt worden tot op 3 knopen van de hoofdtakken.

Andere vroegbloeiende heesters als Chinees klokje (Forsytsia) komen wat later in bloei, dus die worden ook pas later gesnoeid, zodat de snoei niet ten koste van de bloemknoppen gaat.

Hortensia snoeien

Door de hortensia op de juiste wijze te snoeien wordt hij elk jaar mooier. Terwijl verkeerd snoeien kan leiden tot minder of zelfs helemaal geen bloemen. In het geval van de boeren- of bolhortensia (Hydrangea macrophylla) is het zaak om niet teveel tegelijk te snoeien. Hij bloeit namelijk op het overjarige hout en niet op nieuwe uitlopers. De Annabelle hortensia’s bloeien op het nieuwe hout en kunnen daarom in het voorjaar gesnoeid worden. Ver terugsnoeien zorgt voor grotere bloemen, maar ook voor topzware takken, dus licht terugsnoeien kan handiger blijken te zijn. De pluimhortensia bloeit op het eenjarige hout. Door hem in maart goed kort te snoeien, wordt een rijke bloei bevorderd. In een eerder artikel gaan we dieper in op de verschillende snoeimethodes per hortensiasoort.

Hydrangea macrophyllaClematissen

Net als bij heesters mogen Clematissen die vroeg bloeien pas later gesnoeid worden. Eventueel kunt u in maart al wel wat dood hout wegknippen, maar pas op dat er geen gezonde delen mee geknipt worden. Laatbloeiende clematissen worden in maart wel flink gesnoeid. De jonge scheuten (het eenjarige hout) die in de maanden erna ontstaan zorgen uiteindelijk voor de nieuwe bloei. Bij kleinbloemige clematissen kan lichte snoei ervoor zorgen dat de bloei bevorderd wordt, maar forse snoei is niet nodig.

lavendel snoeien
Lees ook: Verzorging lavendel en snoeien: wanneer en hoe moet dat gebeuren?

Heidesoorten

Door winterheide eind maart terug te snoeien krijgt het struikje weer een mooiere vorm. Knip daarvoor de gedeeltes eraf die het afgelopen seizoen gegroeid zijn en houd enigszins een bolvorm aan. Knip nooit terug tot op het kale hout, want dan zal hij niet meer uitlopen. Zomerheide moet wat later gesnoeid worden, vanaf half april.

Rozen snoeien

Door rozen in het voorjaar te snoeien, zullen ze u later des te meer belonen met een mooie bloei en groei. De verschillende soorten hebben elk hun eigen snoeiwijze.

rozen snoeien

Bij struikrozen knipt u al het oude hout en slappe takken weg. De overblijvende gezonde takken moeten tot 3 ogen teruggesnoeid worden.

Rozen op stam snoeit u enigszins op dezelfde manier als struikrozen, maar dan op ongeveer een meter hoogte. De scheuten kunnen tot ongeveer 15 centimeter teruggesnoeid worden. Houd daarbij rekening met de vorm van de plant.

Klimrozen moeten elk jaar verjongd en geleid worden. Haal daarvoor jaarlijks enkele oude takken zo laag mogelijk weg, afhankelijk van de gevormde nieuwe scheuten in het jaar ervoor. Snoei ook te dicht op elkaar groeiende takken weg en bind jonge takken aan.

Heesterrozen snoeien is wat lastiger, maar ook bij deze soort snoeit u elk jaar een deel (maximaal 20 procent) van de oude takken weg, om te verjongen.

Miniatuurrozen kunnen tot 5 á 10 centimeter boven de (pot)grond afgeknipt worden.

Bodembedekkende rozen hebben nauwelijks snoei nodig. De takken kunnen eventueel wat worden ingekort om de aanmaak van nieuwe twijgen en daarmee de bloei te bevorderen.

Bij geënte rozen altijd wilde scheuten weghalen zodra ze tevoorschijn komen en voor alle rozen geldt dat tijdens de bloei uitgebloeide bloemen verwijderd moeten worden, tenzij u rozenbottels aan uw plant wilt.

(Bron: Archief, Krijns groentips, Tuinseizoen, Tuinen van Appeltern, Groene Passies, MijnTuin.org. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    L.M.C. van Hoek says:

    Bedankt Heer nuttig Alleen wanneer Kan ik mijn citrus boompjes snoeien ?