zaaien

Tip 24: eenjarigen en groenteplanten zaaien

Wilt u eenjarigen en groenteplanten zaaien, dan is het voor de meeste zaden verstandig zaai- en stekgrond te gebruiken. De grovere zaden zoals erwten en tuinbonen kunnen in gewone potgrond gezaaid worden.

Biologische potgrond

Voor wie biologisch wil kweken is er biologische potgrond te koop; deze is meestal van goede kwaliteit. U kunt ook potgrond mengen met metselzand in de verhouding 3 delen grond en 1 deel zand. Zaden hebben vocht nodig; ik maak ze tijdens het zaaien met een bloemenspuit al iets vochtig. Fijne zaden afdekken met een dun laagje zaaigrond.

Lichtkiemers zaaien

Er zijn lichtkiemers die niet of weinig bedekt moeten worden. Voorbeelden zijn sla, kattensnor, lobelia, tabakszaad, Tithonia en Verbena. Daarna moet het meeste zaad warmte hebben, vooral eenjarigen en de meeste groenteplanten. Er zijn zaaibakjes te koop (wel duur) waarin het zaad minder uitdroogt. Erg belangrijk is om af en toe te ventileren om schimmels te voorkomen.

Afharden

Als de zaden opkomen moeten ze afgehard worden; zet ze op een minder warme plaats of buiten, ze moeten wel voldoende licht krijgen. Zorg dat de zaaibakjes schoon zijn en in de bodem enige gaten zitten om het overtollige water af te voeren. Het is elk jaar weer een wonder dat er uit de kleine zaden mooie planten groeien!

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13 2021

Geef een reactie