Akebia quinata

Tip 23: snoeikalender voor klimplanten als Akebia en passiebloem

Voor klimplanten gelden verschillende snoeiregels. Krijn zet er verschillende op een rij in een snoeikalender.

Akebia quinata (zie de foto) is een onbekende, maar prachtige klimplant met roodbruine bloemen en grijspaarse vruchten. Als u hem wilt snoeien, doe dat dan na de boei, die vroeg is.

Klimop is een sterke groeiende klimplant, die het beste in het voorjaar gesnoeid kan worden, voordat de nieuwe groei begint.

De klimhortensia is een goede plant voor schaduw en halfschaduw. De snoei moet na de bloei plaatsvinden en dat is eind juni.

Een andere minder gebruikte klimmer is Passiflora caerulea. Een snelle groeier, maar wel vorstgevoelig. Hij bloeit meestal blauw, er zijn ook andere kleuren, maar die zijn minder winterhard. Hij kan in het voorjaar gesnoeid worden en ook na de bloei.

De minder gebruikte Bruidssluier kan goed gesnoeid worden als u vindt dat hij te groot wordt en maart is hiervoor een goede periode. Maar na de bloei is ook een goed tijdstip.

De blauweregen wordt in de zomer na de bloei ingekort tot 5 of 6 knoppen. Eind februari/begin maart weer terugknippen tot 2 of 3 knoppen. Het snoeien van de blauweregen bevordert het zetten van bloemknoppen.

De klimplant Schizophragma lijkt veel op de klimhortensia en ook hier indien nodig na de bloei snoeien.

De Lathyrus latifolius of pronkerwt is een winterharde plant, die na de bloei in de herfst of begin voorjaar gesnoeid kan worden. Vooral dode takken tot aan de basis wegknippen. Worden te planten te oud, dan deze vervangen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 12 2021

Geef een reactie