hortensia's snoeien

Tip 29: hortensia’s snoeien moet met beleid

Omstreeks half maart moeten de hortensia’s gesnoeid worden. We beginnen met de bolhortensia’s. Deze bloeien op het overjarige hout en mogen beslist niet kort gesnoeid worden, want dan heb je dat jaar geen bloemen.

Bolhortensia’s snoeien

Een keer kort snoeien doen we alleen als ze erg groot of verwaarloosd zijn. Verwijder eerst zwakke en iele takken in z’n geheel. Verwijder dan jaarlijks enkele oude takken tot aan de grond, zodat ze zich kunnen verjongen. De oude bloemen laat ik tot begin april zitten, om bevriezing van de bloemknoppen te voorkomen.

Andere hortensiasoorten snoeien

Hydrangea paniculata of pluimhortensia is een opgaande heester met grote bloempluimen in de nazomer, die ontstaan zijn door groei van takken in het lopende jaar. In maart moeten alle takken flink teruggesnoeid worden, laat wel enkele gezonde knoppen zitten. Hydrangea arborescens Annabelle bloeit met grote witte bloemen en kan in maart flink gesnoeid worden. Een prachtige hortensia is Hydrangea quercifolia ofwel eikenblad hortensia. Hij bloeit in de zomer en het blad heeft een prachtige oranjerode herfstkleur. Helaas wordt hij weinig geplant.

Hortensia's snoeien
Lees ook: Hortensia’s snoeien: hoe en wanneer moet dit gebeuren?

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  HennyvV says:

  Ik lees hier vaker over snoeien van hortensia’s. Mijn hortensia’s stonden al in de tuin toen ik hier kwam wonen. Hoe weet ik of ik 1jarige of 2 jarige hortensia’s heb.
  Groet
  Henny

   MAX Vandaag says:

   Beste HennyvV, bedankt voor uw reactie. Of ze op het 1-jarige of meerjarige hout bloeien, bedoelt u? Wat u zou kunnen doen, is dit jaar 1 of 2 takken terugsnoeien. Komen er daarna geen bloemen aan, dan weet u dat ze bloeien op takken die daarvoor ouder moeten zijn. En verschijnen er wel dit jaar al bloemen aan, dat weet u dat ze op het ‘nieuwe hout’ bloeien.