In de tuin aan de slag

Tip 27: lekker aan de slag in de tuin

Begin maart is de tijd om de tuin een opknapbeurt te geven. Het gevaar van nachtvorst is bijna voorbij en enkele graden vorst kunnen de afgeknipte planten wel hebben.

Vaste planten

Alle niet-groenblijvende vaste planten kunnen nu afgeknipt worden. Bij groenblijvende planten alleen de vorstschade wegknippen. Sommige tuinbezitters laten de afgeknipte stengels in de border liggen, het zogenoemde mulchen. Dit is prima voor de tuingrond, maar geeft wel een lange periode een rommelig aanzicht. Zelf gooi ik het afgeknipte materiaal op de composthoop.

Compost

En deze periode gaat de gevormde compost in mijn borders. Heeft u geen composthoop, dan is het verstandig compost te kopen om in de border te strooien. Ook bemeste tuinaarde kan men als grondverbeteraar gebruiken. Dit is ook de tijd om de borders te bemesten; doe dit alleen met biologische mest. Geef ook heesters, coniferen, fruitstruiken en bomen mest.

Aandacht voor het gazon

Ook aan het gazon moet aandacht besteed worden. Eventueel verticuteren of met een prikrol of greep het gazon bewerken. In het voorjaar is het verstandig Gazon-Azet te strooien. Dit is een goede meststof en houdt de mosgroei tegen. Kale plekken kunnen nu ook ingezaaid worden.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 12 2022. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie