rozen snoeien

Tip 21: rozen snoeien deel IV

In maart moeten de rozen weer gesnoeid worden. De grootste groep zijn de struikrozen. Door de sneeuwval in februari 2021 waren deze rozen redelijk beschermd tegen strenge vorst. Het aanaarden van struikrozen in het najaar wordt door de zachte winters van de laatste jaren niet veel meer gedaan, maar dit kan verkeerd uitpakken. Eerst alle dode takken en slappe takken weghalen, daarna de gezonde takken tot 2 of 3 ogen afknippen.

Rozen op stam worden op dezelfde manier gesnoeid als struikrozen, maar dan op ongeveer een meter hoogte. Het beschermen van stamrozen bij matige en strenge vorst is echt nodig. Dit kan eenvoudig met een plastic zak of door coniferengroen rond de entplek te binden.

Klimrozen moeten regelmatig gesnoeid worden en dit is eigenlijk een verjongingssnoei. Haal jaarlijks enkele oude takken zo laag mogelijk weg, afhankelijk van de gevormde nieuwe scheuten in het vorige jaar.

Heesterrozen snoeien is best moeilijk, maar ook hier moeten af en toe wat oude takken weggehaald worden, dus ook weer een kwestie van verjongen.

Rozen bemesten

Rozen moeten regelmatig bemest worden, ook in de zomer. Doe dit met organische mest. In het najaar echte stalmest onderspitten is prima.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2021

Geef een reactie